Jump to content

Głęboki niebieski do Lamy Safari EF i Pilot Plumix F

LisekChrystusek

Recommended Posts

Witam. Jak w temacie: poszukuję ciemnoniebieskiego atramentu do piór Lamy Safari EF i Pilot Plumix F. Kolor musi być głęboki, mocny, nasycony. Aktualnie posiadam Parker Black-Blue i nie bardzo przypadł mi on do gustu, jest bardziej szarozielony, aniżeli granatowy. Chciałem kupić Diamine Majestic Blue, ale wyczytałem o wielu przypadkach o problemach z zasychaniem. Proszę o rady, opinie. Dodam jeszcze, że atrament musi szybciutko wysychać, bo jestem mańkutem i mam tendencje do zamazywania ręką świeżo napisanego tekstu. Z góry dziękuję i pozdrawiam! :)

caf678b3e9b97.jpg

Edited by LisekChrystusek

Cytując fragment z recenzji Electric Blue kolegi Akszugora (i opierając się tylko na recenzji nigdy nim nie pisałem)

"Tak samo wysychanie, które mocno kuleje. Czas powyżej 10 sekund, to jak dla mnie za długo"

To przy pisaniu lewą ręką tak chyba niekoniecznie...

Kolor za to bardzo fajny...

@LisekChrystusek - Visconti, Electric DC Blue, Sargasso Sea wyglądają pięknie, soczyście, ale się mażą. Wystarczy dotknąć nawet wyschniętego tekstu lekko wilgotną/spoconą dłonią. To najprawdopodobniej kwestia dużej ilości pigmentu.

Skoro jesteś leworęczny, to spróbuj raczej czegoś szybkoschnącego - Graf von Faber Castell, Montblanc, czy nawet pospolity jak perz Waterman Serenity Blue czy Parker Quink Blue (oby nie wersja washable) schną błyskawicznie. Kolory nie aż tak porywające (choć Montblanc jest IMHO bardzo fajny i świetnie cieniuje), ale za to komfort pisania lepszy - nie będziesz miał permanentnie utytłanych atramentem rąk.

Parker Quink Blue ma ładny kolor ale nie schnie zbyt szybko moim zdaniem. Nie raz już sobie rozmazałam dużo tekstu chociaż i tak piszę prawą ręką

to pozostają w takim przypadku chyba tylko atramenty typowo szybkoschnące dla leworęcznych