Ka.Er Posted March 1, 2012 Report Share Posted March 1, 2012 Witam, przymierzam się do kupna nowego pióra. Waham się między trzema modelami: -Pelikan M805 -Montegrappa Espressione -Aurora Ottantotto 88 ST W Pelikanie nie podoba mi się materiał wykonania klipu i obręczy, ponieważ jest posrebrzany, wolałbym czysty kruszec. W Aurorze znowu spotykam się z pokryciem pierwotnego materiału, dlatego pod względem wykonania najbardziej mi pasuje Montegrappa. Mimo tych uprzedzeń wszystkie modele są dla mnie atrakcyjne i dobrze mi się nimi pisze. Który model wybralibyście spośród tych trzech i dlaczego? Proszę o pomoc i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 1, 2012 Report Share Posted March 1, 2012 (edited) W cenie sklepowego Montegrappy? Ja bym brał Montblanc LeGrand. Albo 15 Sheafferów Imperial. W kwestii Montegrappy, zorientuj się, jak aktualnie wygląda kwestia reklamacji. 1,5 roku temu było kiepsko. Kolega przywiózł sobie coś podobnego z wolnocłówki (chyba Micrę). Paskudne problemy z przepływem. W sklepach sprzedających Montegrappę polecano mu wysłać pióro za granicę - brak serwisu w Polsce. Może coś się od tamtej pory zmieniło. Edited March 1, 2012 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
staszek A Posted March 1, 2012 Report Share Posted March 1, 2012 Posiadam M 805 ze stalką EF bardzo mi się podoba wybrał bym go ponownie. Srebrne wykończenie według mnie ładniej się prezentuje od złotego. Natomiast co do włoskich piór po prostu nie są za bardzo w moim guście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ka.Er Posted March 1, 2012 Author Report Share Posted March 1, 2012 Montegrappę mogę kupić za 1300zł, LeGrand 2300zł...Różnica jest znaczna. Kupując pióro w tej cenie mam nadzieję, że nie będzie awaryjne. Co najczęściej się psuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 2, 2012 Report Share Posted March 2, 2012 Pióro w tej cenie może być tak awaryjne, jak każde inne. Nie wiem, co się najczęściej psuje w Montegrappie. Wspomniane wyżej problemy z przepływem zdarzają się u wszystkich producentów, nawet tych do niedawna (10-20 lat temu ) bezawaryjnych. Za LeGranda w salonie płaciłem 1,5 roku temu około 1800 zł. Oszalały te ceny, albo mamy 25% inflację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest david1600 Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 Zdecydowanie Aurora 88 najlepsza jakość w najlepszej cenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts