Rufuz Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 Witam wszystkich Postanowiłem (jak obiecałem) napisać coś na temat pióra Jinhao 606. Jak widać ma ono kształt typowego cygara, jednakże jakby walcowanego na udzie Chinki Jest ono szczerze powiem cienkie, wydaje mi się, że stworzone do małych dłoni, dlatego ja trzymam na samej górze sekcji. Pierwsze wrażenie? Hmm nienajgorsze, wagi nie podaję ponieważ nie mam jak zważyć, przyglądając się wykonaniu, można jednak mieć zastrzeżenia: klips na skówce potrafi się odkształcić (wtedy nic nie trzyma), stalówka to dopiero historia jest twarda, czuć jakbym pisał cienkim długopisem, założona jest nie w osi jest delikatnie przesunięta w lewo i okropnie ten fakt mnie męczy, próbowałem ją wyciągnąć (nie ma szans), przesunąć (odrapałem element ją zasłaniający). Trzeba się przyzwyczaić albo wyrzucić. Jest też krzywo nacięta widać, że lewej strony jest mniej niż prawej. Zapewne wszystkie te mankamenty przekładają się na jakość pisania. Na chłonnych papierach pisze fajnie, a na śliskich przerywa, bądź to że z czarnego atramentu potrafi zrobić popielaty. Osobna kwestia to dobór atramentu: Waterman - odpada gdyż zasycha, Pelikan 4001 - odpada gdyż zasycha, Parker Quink jeśli nie zaschnie to trzeba pisać non stop żeby jakoś szło. Najlepsze są najtańsze atramenty za grosze z marketów, dlatego też aby jakoś pisać muszę ich nudne kolory mieszać z czymś fajniejszym. Pióro wraz z wysyłką kosztowało 35 zł. Gdybym miał kupić ponownie?... chyba wybrałbym coś innego, ciekawi mnie jak spisuje się Platinum Preppy 0,2 mm czyli chyba XF. Mam zamiar ja przetestować. Ciągnie mnie do cienkiej kreski, wilgotnej bo lubię błyszczenie atramentu.... Można tutaj dołączyć większe obrazy czy trzeba wrzucać linki? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 Dzięki za notkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 No cóż, jeśli zastanawiałbym się nad kupnem, to po powyższej recenzji zrezygnowałbym. Dzięki za recenzję i ostrzeżenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 Za tę kwotę to i tak nie ma co wybrzydzać Pióro to jest jeszcze na pewno w czerwonym oraz niebieskim kolorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 2, 2015 Author Report Share Posted September 2, 2015 Masz rację nie ma co wybrzydzać, ale powinno pisać na każdym atramencie. Tego wymaga się od pióra żeby choć pisało na tym co się komu podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 (edited) Za tę kwotę to i tak nie ma co wybrzydzać Pióro to jest jeszcze na pewno w czerwonym oraz niebieskim kolorze. Za tą cenę myślę, że Ci się trafił niezłe dziadostwo, bo już ogólnie dostępne pióra Beify (ok 3-4zł) nie są tak kiepsko wykonane, więc albo trafił Ci się totalny bubel albo ten typ tak ma. Dzięki za recenzje, z pewnością nie ma co zawracać sobie uwagi tym piórem. Edited September 2, 2015 by iza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 Masz rację nie ma co wybrzydzać, ale powinno pisać na każdym atramencie. Tego wymaga się od pióra żeby choć pisało na tym co się komu podoba Niestety te pióra są jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz do końca co dostaniesz . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 Za tą cenę myślę, że Ci się trafił niezłe dziadostwo, bo już ogólnie dostępne pióra Beify (ok 3-4zł) nie są tak kiepsko wykonane, więc albo trafił Ci się totalny bubel albo ten typ tak ma. Dzięki za recenzje, z pewnością nie ma co zawracać sobie uwagi tym piórem. To nie ja pisałem recenzje i nie jestem posiadaczem tego pióra chociaż mam 2 tej marki, służą dzielnie w pracy i zazwyczaj walają się po plecaku, a wyglądają jak nówka sztuka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 To nie ja pisałem recenzje i nie jestem posiadaczem tego pióra przepraszam, faktycznie mała pomyłeczka Niestety te pióra są jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz do końca co dostaniesz . no niestety, ale fakt, że o aż takim bublu od Jinhao jeszcze chyba nie słyszałam. Tyle wad, w jednym mały piórze, chyba tylko herby byłyby w stanie to doścignąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 2, 2015 Author Report Share Posted September 2, 2015 Panowie należy zwrócić uwagę, że pisałem o modelu 606 w takim a nie innym wykonaniu, nie powiedziałem, że wszystkie pióra Jinhao są złe. Kolega ma i też nie narzeka. Oceny zazwyczaj są subiektywne. Śmiem jednak twierdzić iż pomimo tego, że to pióro to jedna z tańszych propozycji, za tę cenę można znaleźć coś bardziej renomowanego, ewentualnie dopłacić choćby śmieszną dychę i kupić np najtańszego Sheaffer'a VFM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 (edited) Często jest tak, że na oryginalnym tłoczku przerywają i nie da się pisać, natomiast na nabojach śmigają pięknie bez względu na atrament. Może spróbuj dać nabój Pelikana, powinno pomóc. Edited September 2, 2015 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomsky Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 Kupiłem na tanie prezenciki już 12-14 sztuk i wszystkie są ok. Niektóre nabijam rodzince i skrobnę sobie zdanko. Wyglądają nieźle. Polecam. Pozdr. Ch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jinhao Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 3, 2015 Author Report Share Posted September 3, 2015 Kerad, próbowałem na nabojach i na tłoczkach. Niestety lipa. Moją recenzję, tak widzę, niektórzy odebrali jak atak na Jinhao. No cóż nic na to nie poradzę. Zmobilizowany jednak postanowiłem po raz kolejny ustawić przepływ atramentu w stalówce. Przy próbie wyciągnięcia jej urwałem kulkę. Na chwilę obecną pióro jest zatem martwe. Choć nadal uważam, że było kiepskie (ten mój model), nie odnoszę tego do wszystkich Jinhao. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Didi Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 skuwka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jinhao Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 Żeby pióro doprowadzić do takiego stanu w dwa dni trzeba być mistrzem, próbka pisma ładna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jinhao Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 (edited) skuwka... ten element zasłaniający to raczej obsadka... Edited September 4, 2015 by Jinhao Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 ten element zasłaniający to raczej obsadka... Tak, ale jak rozumiem to była nieśmiała uwaga, że skuwka pisze się przez u, a nie ó Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jinhao Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 a faktycznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 Idźmy dalej, piszmy jeszcze mniejsze i niewidoczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 5, 2015 Author Report Share Posted September 5, 2015 dobrze, że ktoś pilnuje ortografii walnąłem niezłego byka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jinhao Posted September 5, 2015 Report Share Posted September 5, 2015 (edited) Idźmy dalej, piszmy jeszcze mniejsze i niewidoczne To mój klient, niestety Edited September 5, 2015 by Jinhao Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 7, 2015 Author Report Share Posted September 7, 2015 Witam ponownie Poświęciłem swoje Jinhao i rozebrałem je. Jak również i stare Hero nie pamiętam jakie, ale hit w latach 80' 90'. Gdyby komuś kiedyś padło Jinhao 606, albo inaczej stalówka. To Hero posiada identyczną, można stosować zamiennie. Na zdjęciu Jinhao jest krótsza, ponieważ zerwałem końcówkę przy wyciąganiu. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts