Jump to content

Faber Castell Ondoro - wyjęcie stalówki?

Pieter

Recommended Posts

Witajcie Panie i Panowie  :)

Na wstępie zaznaczę, że nie znam się na budowie pióra. W moim FB Ondoro pękła plastikowa tulejka. Jest to miejsce, w którym akurat mamy końce palców podczas pisania. O pomoc zwróciłem się zarówno do generalnego przedstawiciela, jak i do sklepu, w którym owe pióro kupiłem. Muszę powiedzieć, że sklep zachował się ponadprzeciętnie, oferując mi bezinteresownie wysłanie tego elementu zamiast długiej i kosztownej procedury reklamacyjnej. Ale tu zaczęły się małe schody. Sądziłem, że skoro ta tuleja lata luzem u mnie, to będzie prosta wymiana i po sprawie. Tymczasem sklep przysłał to razem z metalową częścią, najwidoczniej tak to powinno właśnie być, jako jeden zespolony element. W związku z tym stoję przed koniecznością przełożenia stalówki z mojego pióra do tej otrzymanej części. 

Ktoś wie, jak? Nie chcę za nic w świece zniszczyć tego pióra, więc zaznaczam, że dywagacje raczej są niepotrzebne. Bardziej liczę na konkretną wskazówkę.

ps. ten wspaniałomyślny sklep to super-piora.

post-1321-0-20171600-1441021253_thumb.jpg

Właśnie to zrobiłem :) Rzeczywiście proste. A bałem się, że to jest na wcisk i możliwe do wyjęcia, albo co gorsza, do ponownego złożenia tylko w jakiś specjalny sposób.

edit. Swoją drogą boję się, żeby nowa też nie pękła. Po przyjrzeniu się tej pękniętej ośmielę się twierdzić, że ten model ma wadę konstrukcyjną. Nie powinno być tak, że skręcanie korpusu wywołuje spychanie kolejnego elementu w kierunku stalówki, i w efekcie „klina” pękanie tego elementu. 

Edited by Pieter