Jump to content

Odwzorowanie koloru atramentu... czyli my swoje, a on swoje

Akszugor

Recommended Posts

Atramenty to piękne płyny. Są różnie nasycone, mają różne właściwości, przeróżne kolory, odcienie.

Atramenty potrafią zaskakiwać. Błyszczą, połyskują, zmieniają barwę w zależności od pory dnia, światła słonecznego czy sztucznego.

Są natchnieniem poetów i... utrapieniem testerów.

Na forum przywykło się już, że jak kolor wygląda inaczej na monitorze moim (czytelnika), to gdzieś tkwi błąd:

- tester się pomylił

- aparat się pomylił

- skaner zwariował

- tester źle oddał kolor lub manipulował programem graficznym

- monitor nie skalibrowany

- inna karta graficzna u mnie, a inna u testera

- wina papieru

- może błędna próbka lub pomylony atrament w kałamarzu

i tysiące innych, pomysłowych argumentów.

A dziś dołączył kolejny, wg mnie cholernie ciekawy...

Otóż chciałem sobie porównać dwie próbki atramentu, a że nie mogłem otworzyć w jednej (tej samej) przeglądarce graficznej (gdyż wyświetlała uparcie tylko aktualny podgląd), skorzystałem i otworzyłem w dwóch różnych. Porównałem, ale coś mnie podkusiło (pewnie dijabeł jakiś) by popatrzeć na resztę grafik tego atramentu w jednym oknie, a w drugim pozostawała ta sama próbka kleksa.

I nagle, gdy w obu programach pojawiła się ta sama próbka kleksa, coś mnie pacło od tyłu.

Nie był to miś córki, ani klocek, nie było to śmigło od wiatraczka, który chłodzi mi pokój, nie był to snop słonecznego światła, bo żaluzje mam zasłonięte... był to mr. shock.

Jak to możliwe, że ten sam obrazek graficzny, na tym samym komputerze, na tej samej karcie graficznej, przy tych samych ustawieniach, wygląda zupełnie inaczej w dwóch przeglądarkach graficznych?

Ano jest to możliwe...

roznice_w_przegladarkach_grafik.png

Chciało by się rzec: i bądź tu mądry i pisz wiersze. O nie, wiersz jest łatwiej napisać niż zrozumieć niektóre dziwadła.

Guest Andrew

Hmm, a może to złudzenie ze względu na różny kolor tła? Weź obetnij w połowie oba obrazki i sklej na środku, bo różnice wydają się tak subtelne, że mogą być efektem oszukania naszych oczu ;)

No a co do odwzorowania to sam wiem ile się namęczyłem przy Autumn Oak - kilkanaście różnych ustawień skanera a za każdym razem efekt kiepski. Aż się wkurzyłem i porobiłem zdjęcia... A i tak wszystko rozbija się o to, kto ma jakie ustawienia kolorów w swoim monitorze ;)

Różnice są subtelne, a nie powinno być ich w ogóle wg mnie. Wychodzi na to, że jedna przeglądarka przyciemnia kolor (lub druga rozjaśnia).

A grafiki wyciąłem, jak sugerowałeś, lecz efekt ten sam. Także oszustwo oka poprzez tło, można pominąć tym razem (choć w pierwszej chwili pomysł wydał się rozwiązaniem).

roznice_w_przegladarkach_grafik2.png

ale to jest jedno i to samo zdjęcie tylko otworzone w tym samym czasie na dwóch różnych przeglądarkach na jednym monitorze

zdjęcia robione Nikonem w Adobe RGB (1998), przerobione w PS na sRGB IEC61966-2.1 (kolor osadzony monitora) i  taka jest wyjściowa barwa tego zdjęcia

więc powinno na tym samym monitorze wyglądać identycznie

muszę zapytać o to Grzegorza z Eduweb ;)

To czy różnica jest znikoma czy spora zależeć będzie również od jakości "wyświetlacza" na którym oglądasz zdjęcie.

U mnie też różnice nie są znaczące.

edyta:

Swoją drogą to ciekawa jak nasi testerzy ustawiają balans bieli przy fotkach. Odnoszę wrażenie, że to może mieć znacząco większy wpływ na odbiór barw. Ze swojej strony polecam specjalne dekielki np. produkcji Aurory. Tylko takie trochę lepsze jak te plastikowe za 30 zł z a***gro. Dobrze sprawują się te wyglądające jak światełko odblaskowe - moim zdaniem dużo wygodniejsze i lepiej działające niż szara karta.

Przepraszam, jeśli napisałem oczywistą oczywistość...

Edited by patefonik