Jump to content

Pelikan Ibis, demontaż tłoka. Jak?

_ded_

Recommended Posts

Halo :) Kupiłem trochę trupka i muszę w nim podłubać.

Pytanie techniczne:

Jak nie popsuć starucha, a wydobyć mechanizm celem wymiany uszczelnienia?

Ustrojstwo jest wydaje się wkręcane, nie na wcisk. Jakich metod się imać żeby nie urwać niczego?

W tej chwili się moczy.

Potrzebny jakiś kluczyk lub coś?

Wypada podgrzać?

Za co łapać?

Pozdrawiam

Podepnę się do pytania z innej beczki. Chciałbym w swojej Monte Rosie przeczyścić okienko i sprawdzić stan tłoka. Pytanie moje brzmi - czy sekcję się odkręca? Jeśli tak to w którą stronę? Próbowałem już wszystkiego i ani drgnie. A może za mało walczyłem? Pozdrawiam

Podepnę się do pytania z innej beczki. Chciałbym w swojej Monte Rosie przeczyścić okienko i sprawdzić stan tłoka. Pytanie moje brzmi - czy sekcję się odkręca? Jeśli tak to w którą stronę? Próbowałem już wszystkiego i ani drgnie. A może za mało walczyłem? Pozdrawiam

Sekcji się nie odkręca, wykręca się 'nib unit' - stalówka ze spływakiem*, jak w Pelikanach. Teoretycznie potrzebujesz do tego specjalnego narzędzia z dwiema wypustkami.

*zakładając, że Monte Rosa jest zbudowana tak samo jak MB342.

Sekcji się nie odkręca, wykręca się 'nib unit' - stalówka ze spływakiem*, jak w Pelikanach. Teoretycznie potrzebujesz do tego specjalnego narzędzia z dwiema wypustkami.

*zakładając, że Monte Rosa jest zbudowana tak samo jak MB342.

zgadza się. da się to zrobić palcami bez narzędzia, własnie przetestowałam

Tłok się wykręca. Przed wykręceniem możesz podgrzać w gorącej wodzie. Powinno wystarczyć jeśli po wymoczeniu będzie mocno trzymało.

Gdzie chwycić? Jedną ręką pod pokrętłem tłoka, drugą za koniec korpusu. Tam jest gwint lewy. Kręcisz dokładnie w stronę w jaką podnosisz tłok przy napełnianiu.

56cf65c1e69b7fddmed.jpg

fad830c75a15b622med.jpg

bd5877df759a18d0med.jpg

Edited by Dexter

Tłok się wykręca. Przed wykręceniem możesz podgrzać w gorącej wodzie. Powinno wystarczyć jeśli po wymoczeniu będzie mocno trzymało.

Gdzie chwycić? Jedną ręką pod pokrętłem tłoka, drugą za koniec korpusu. Tam jest gwint lewy. Kręcisz dokładnie w stronę w jaką podnosisz tłok przy napełnianiu.

Dzięki piękne :)

Piter, pacjent się namacza.

Nie mogę pstrykać fotek w kąpieli ;)

Jeszcze pytanie o uszczelkę. To tam nie ma korka?

Edited by _ded_