_ded_ Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Halo Kupiłem trochę trupka i muszę w nim podłubać. Pytanie techniczne: Jak nie popsuć starucha, a wydobyć mechanizm celem wymiany uszczelnienia? Ustrojstwo jest wydaje się wkręcane, nie na wcisk. Jakich metod się imać żeby nie urwać niczego? W tej chwili się moczy. Potrzebny jakiś kluczyk lub coś? Wypada podgrzać? Za co łapać? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Zdjęcia by się przydały jakieś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolumb Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Podepnę się do pytania z innej beczki. Chciałbym w swojej Monte Rosie przeczyścić okienko i sprawdzić stan tłoka. Pytanie moje brzmi - czy sekcję się odkręca? Jeśli tak to w którą stronę? Próbowałem już wszystkiego i ani drgnie. A może za mało walczyłem? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Podepnę się do pytania z innej beczki. Chciałbym w swojej Monte Rosie przeczyścić okienko i sprawdzić stan tłoka. Pytanie moje brzmi - czy sekcję się odkręca? Jeśli tak to w którą stronę? Próbowałem już wszystkiego i ani drgnie. A może za mało walczyłem? Pozdrawiam Sekcji się nie odkręca, wykręca się 'nib unit' - stalówka ze spływakiem*, jak w Pelikanach. Teoretycznie potrzebujesz do tego specjalnego narzędzia z dwiema wypustkami. *zakładając, że Monte Rosa jest zbudowana tak samo jak MB342. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Sekcji się nie odkręca, wykręca się 'nib unit' - stalówka ze spływakiem*, jak w Pelikanach. Teoretycznie potrzebujesz do tego specjalnego narzędzia z dwiema wypustkami. *zakładając, że Monte Rosa jest zbudowana tak samo jak MB342. zgadza się. da się to zrobić palcami bez narzędzia, własnie przetestowałam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 W trudniejszym przypadku warto najpierw zafundować pacjentowi kąpiel w myjce ultradźwiękowej (co potrafi także rozwiązać problem zainkowanego okienka podglądu). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dexter Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 (edited) Tłok się wykręca. Przed wykręceniem możesz podgrzać w gorącej wodzie. Powinno wystarczyć jeśli po wymoczeniu będzie mocno trzymało. Gdzie chwycić? Jedną ręką pod pokrętłem tłoka, drugą za koniec korpusu. Tam jest gwint lewy. Kręcisz dokładnie w stronę w jaką podnosisz tłok przy napełnianiu. Edited August 1, 2015 by Dexter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolumb Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Ok, dzięki wszystkim za szybką odpowiedź. Dziś wieczorem będę walczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted August 1, 2015 Author Report Share Posted August 1, 2015 (edited) Tłok się wykręca. Przed wykręceniem możesz podgrzać w gorącej wodzie. Powinno wystarczyć jeśli po wymoczeniu będzie mocno trzymało. Gdzie chwycić? Jedną ręką pod pokrętłem tłoka, drugą za koniec korpusu. Tam jest gwint lewy. Kręcisz dokładnie w stronę w jaką podnosisz tłok przy napełnianiu. Dzięki piękne Piter, pacjent się namacza. Nie mogę pstrykać fotek w kąpieli Jeszcze pytanie o uszczelkę. To tam nie ma korka? Edited August 1, 2015 by _ded_ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dexter Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Korek jest w starszych wersjach. W nowszych, guma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted August 1, 2015 Author Report Share Posted August 1, 2015 Czyli jest szansa na naprawę własnoręczną. Dzięki raz jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted August 2, 2015 Author Report Share Posted August 2, 2015 Zabiegi naprawcze zwieńczone sukcesem Dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted August 2, 2015 Report Share Posted August 2, 2015 możebyś tak fotki zamieścił "before" i "after| UWIELBIAM TAKIE I CHYBA NIE JA JEDYNY Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted August 2, 2015 Author Report Share Posted August 2, 2015 Nie archiwizowałem procesu. Mój błąd. Ale da się naprawić. Przynajmniej częściowo bo do stanu sprzed polerowania go nie cofnę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts