danio3334 Posted July 26, 2015 Report Share Posted July 26, 2015 Witam, może nie w tym temacie piszę, ale nie wiem gdzie. Mianowicie, czy używacie oprócz pióra typowo do pisania, piór również do zakreślania/jako kolorowy cienkopis. Czy opłaca się do takich kolorowych(czerwony, zielony) atramentów kupować jakieś droższe pióra, czy może tylko chińskie, z racji sporadycznośc używania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dominika Posted July 26, 2015 Report Share Posted July 26, 2015 Ja jako zakreślacz używam Lamy Safari ze stalówką "M", zazwyczaj zalane zielonym lub turkusowym od Pelikana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio3334 Posted July 26, 2015 Author Report Share Posted July 26, 2015 (edited) Jeszcze jedno, na czym się lepiej wyjdę, czy na zapasie cienkopisów, czy na 2-3 chińszczaków + atramenty? Edited July 26, 2015 by danio3334 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted July 27, 2015 Report Share Posted July 27, 2015 Co znaczy "sporadyczność"? Ty się zastanów, czy to ci nie pozasycha. Osobiście nie lubię zakreślaczy. Poprzestaję na pionowej kresce na marginesie, obok interesującego mnie fragmentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted July 27, 2015 Report Share Posted July 27, 2015 (edited) Obecnie w zasadzie nie zakreślam markerami tekstu, z resztą zawsze mnie to drażniło jak np. ktoś zakreślał w książce duże fragmenty tekstu. Tę funkcję pełnią u mnie obecnie 2-3 pióra wg. twoich określeń raczej z tych droższych, a mokrych (np. Parker Duofold, Cross Townsend). Normalnie piszę tekst kolorem czarnym lub blue-black i tak na szybko pojedyncze wyrazy podkreślam. Później podczas bardziej szczegółowej analizy tekstu istotne dla mnie słowa - klucze, jakieś definicje itp. jeszcze raz nadpisuję innym kolorem - czerwonym, zielonym lub turkusem (w ależności od funkcji którą pełnią w tekście ). Do tego nagłówki i tytuły w dokumentach często piszę brązami. Ostatecznie większe fragmenty tekstu, np. całe akapity zaznaczam pionową kreską jak @marwis. To taki mój system w skrócie. Edited July 27, 2015 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted July 27, 2015 Report Share Posted July 27, 2015 Ja używam piór w formie takich jakby zakreślaczy. Mam w tym celu dwa Piloty 78g z blaszką M - czerwony i zielony. Zalane są odpowiednio - czerwonym i zielonym Pelikanem (najtańszym). Nie zauważyłem, aby zasychały, ani nic w tym stylu. Czerwonemu zdarza się wypełznąć na stalkę, ewentualnie lekko zakwitnąć na spływaku, ale to po baaardzo długim okresie nieużywania. Piloty wybrałem z premedytacją - są tanie (ok. 50 zł), łatwe w czyszczeniu (banalnie się je rozbiera), a do tego są zakręcane, co w zasadzie eliminuje problem zasychania (szczelne jak diabli). Służą mi do podkreśleń i adnotacji w kalendarzu. Kupowanie czegokolwiek droższego do takiego użytku mija się z celem, moim zdaniem. Jeśli zależy Ci na typowym zakreślaczu do pióra, to odpuść sobie standardowe highlightery, bo na bank będą rozmazywać atrament. Lepiej kup sobie highlightery w kredce - np. Faber-Castell Textliner. Mam takie trzy. Kosztowały jakieś 8-10 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andy63 Posted July 27, 2015 Report Share Posted July 27, 2015 Możesz wypróbować Platinum Preppy. Niedrogie (do 20 zł) a system "Slip and Seal" zapewnia ponoć, że pióro nieużywane nie wysycha przez kilkanaście miesięcy. Stalówki niestety tylko F i M (0.3 i 0.5mm). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 27, 2015 Report Share Posted July 27, 2015 Potwierdzam - nie zasycha. Ten system jest bardzo efektywny. Takie Preppy zalane totalnym badziewiem może leżeć w szufladzie pół roku a po wyjęciu i zdjęciu skuwki ruszy z kopyta od pierwszego przyłożenia dzióbka do papieru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danio3334 Posted July 28, 2015 Author Report Share Posted July 28, 2015 A do tych Platinum Preppy można lać każdy kolorowy atrament? I jeszcze czy poprostu niemożna używać jako cienkopisu normalnego pióra np. Hero 704? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andy63 Posted July 28, 2015 Report Share Posted July 28, 2015 Do Preppy to tylko dedykowane naboje Platinum. Przydaje się więc strzykawka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted July 29, 2015 Report Share Posted July 29, 2015 Preppy można z powodzeniem przerobić na eyedroppera i lać każdy atrament do korpusu, więc nie tylko naboje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts