bosa Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Chciałoby się Akkermana Shocking Blue, chciałoby się pięknej głębokiej niebieskości, co? Jeno portfelik boli. Oto miś na miarę naszych możliwości [tutaj werble, oklaski i fanfary] - Diamine Majestic Blue! W tym jednak przypadku różnica pomiędzy wersją A i B nie jest tak diametralna. Hm. Jakby się tak dobrze zastanowić, to jest nawet całkiem nikła... Ale cóż, zostawmy te rozważania umysłom tęższym niż nasze i kontemplujmy zapodaną nam na tacy miłą dla oka, opalizującą niebieskość. Zaleta? Dostępność, to na pewno. Kolor również – bardzo przyjemny, nasycony, elegancko cieniujący niebieski. Wada? To Diamine – ach, ten dreszczyk emocji, będą kalafiory, nie będzie kalafiorów? Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana, jak to mówią... A jest dla czego ryzykować: Suche męskie fakty: Schnięcie: nie zrobiłam zbliżenia niestety na próbkę, ale jest bardzo dobre – atrament delikatnie rozmazuje się tylko przy ciemniejszych miejscach na pętelkach i końcach liter, to naturalne, jednak sama kreska wysycha błyskawicznie, a to jest przeca Oxford. Przepływ: poprawny Startowanie: niby w porządku, pierwsze wyrazy znacznie ciemniejsze od pozostałych, co widać na przykład tu: Wypełzanie na stalówkę: małe Kalafiorzenie: Ja tam nic nie widziałam... Cieniowanie: duże – od jasnego błękitu po ciemny granat. Przyjemność patrzeć. Nasycenie: duże. Inne: jak już pisałam wcześniej i będę pisać później - pięknie opalizuje. No jak nie zachwyca jak zachwyca. Podsumowywiwując?Nie jest do końca w moim guście – ja tam wolę brunetki, znaczy się ciemniejsze (Tak. Istnieją ciemniejsze niż Majestic Blue.), co nie zmienia faktu, że jest to całkiem przyjemna niebieskość i zdecydowanie zachwyca. Chętnie miałabym kałamarz, zważywszy na świetne cieniowanie i dodatkowy atut w postaci opalizowania. Podarujmy sobie odrobinę luksusu... Dziękuję za uwagę Bosa PS - jeśli chcecie poczytać więcej recenzji, zapraszam Was wszystkich serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Dobry niebieski. Dzięki za recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Mam go i mi się nie podoba bo strasznie blednie z czasem :/ Ktoś go nazwał alternatywą dla Parker Penman Sapphire, ale Majestic Blue nawet nie stał obok niego. Na plus cieniowanie i połysk - fajnie wygląda w mokrej stalówce Dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 (edited) Ciekawy ten niebieski ale gdyby nie opalizowanie to niemiałbym ochoty na wypisanie choćby naboju...Dzięki za recenzję Edited July 16, 2015 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Ja też wolę brunetki, znaczy się ciemniejsze... blue-blacki np. tak coś w stylu Montblanc Midnight Blue tudzież Pelikan Tanzanite, ale ten kolorek niczego sobie i jest całkiem interesujący. Dziękuję za fajna recenzję. Jak zawsze świetne pióro i dobrze się Ciebie czyta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Bęęęędąąąąą. Kalafiory znaczy się :-) (super recenzja, jak zwykle zresztą) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 W Majestic Blue kalafiorów nie zaobserwowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Ładny kolor. Mój jedyny zarzut do niego to przytykanie bardziej suchych piór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 W Majestic Blue kalafiorów nie zaobserwowałem. Od-hau! Od-hau! (Odszczekuję. Tzn. przytykać na pewno przytyka, tak, jak pisze @aoirghe) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Nie jest zły, ale chyba się na razie nie skuszę. Recenzja jak zawsze super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukiStrike Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Super kolor. Dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Wysychnie nie może być na poziomie bardzo dobrym przy czasie 15 sek. bo jak nazwiesz wysychanie przy czasie 3 sek.? A tak swoją drogą, to wysychanie ma koszmarne, ponad 15 sekund to zbyt długo. I nie ważne czy kreska schnie szybciej, patrzę na schnięcie całości, tak jak to się robi podczas pisania, by nie rozmazać ręką tego, co się już napisało. Dziękuję za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomsky Posted July 17, 2015 Report Share Posted July 17, 2015 Piszę nim kilka miesięcy, nie ma kalafiorów. Pozdr. Ch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted July 18, 2015 Report Share Posted July 18, 2015 Piszę nim kilka miesięcy, nie ma kalafiorów. Pozdr. Ch. Zmieniałeś pióra czy wciąż to samo? Diamine reagują inaczej w różnowych typach piór... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted July 18, 2015 Report Share Posted July 18, 2015 Aniu, spoć rękę i potrzyj nią kartkę zapisaną tym atramentem. przyszykuj pumeks. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted July 19, 2015 Report Share Posted July 19, 2015 Beretki z głów za recenzję . Atrament ten jednak, po tym jak pokazałaś elektryczno-niebieskiego PR, wygląda na ubogiego krewnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomsky Posted July 19, 2015 Report Share Posted July 19, 2015 Używałem w kilku piórach, na stałe w trzech, piszę od lutego, jakoś tak. Pozdr. Ch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
N.I.B. Posted July 19, 2015 Report Share Posted July 19, 2015 Zmieniałeś pióra czy wciąż to samo? Diamine reagują inaczej w różnowych typach piór... Ja miałem go przez kilka tygodni albo i miesięcy w przeróżnych piórach, i pewnych, i tych mniej - akurat z zakwitaniem problemów brak. Aniu, spoć rękę i potrzyj nią kartkę zapisaną tym atramentem. przyszykuj pumeks. Wszystkie szkolne notatki, które przeszły przez ręce inne niż moje, są rozmazane. Na mało chłonnych papierach typu Oxford dla mnie był to atrament zupełnie nie do użytku. A na bardziej chłonnych widziałem w nim sporo zieleni... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 A propos podobieństwa do Akkermana. Ja cały czas stoję na stanowisku ze to jest dokładnie ten sam atrament. Zresztą kilka innych kolorów tez, dyskutowaliśmy to już kiedyś na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts