Jump to content

Diamine Majestic Blue, czyli to jest Miś na miarę naszych możliwości

bosa

Recommended Posts

Chciałoby się Akkermana Shocking Blue, chciałoby się pięknej głębokiej niebieskości, co? Jeno portfelik boli. Oto miś na miarę naszych możliwości [tutaj werble, oklaski i fanfary] - Diamine Majestic Blue! W tym jednak przypadku różnica pomiędzy wersją A i B nie jest tak diametralna. Hm. Jakby się tak dobrze zastanowić, to jest nawet całkiem nikła... Ale cóż, zostawmy te rozważania umysłom tęższym niż nasze i kontemplujmy zapodaną nam na tacy miłą dla oka, opalizującą niebieskość.

IMG_2099_zpsuseho0da.jpg

Zaleta? Dostępność, to na pewno. Kolor również – bardzo przyjemny, nasycony, elegancko cieniujący niebieski. Wada? To Diamine – ach, ten dreszczyk emocji, będą kalafiory, nie będzie kalafiorów? Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana, jak to mówią... A jest dla czego ryzykować:

IMG_2113_zpsmvie7wgb.jpgIMG_2100_zps7mllbjot.jpg58b137c9-d40a-4120-91c9-661a0741c436_zpsIMG_2113_zpscj9gojve.jpgIMG_2112_zpsylxn71ic.jpgIMG_2111_zpssec9tniy.jpgIMG_2109_zpsg0libqd5.jpgIMG_2107_zpsggkbqa5b.jpg58b137c9-d40a-4120-91c9-661a0741c436_zps

Suche męskie fakty:

Schnięcie: nie zrobiłam zbliżenia niestety na próbkę, ale jest bardzo dobre – atrament delikatnie rozmazuje się tylko przy ciemniejszych miejscach na pętelkach i końcach liter, to naturalne, jednak sama kreska wysycha błyskawicznie, a to jest przeca Oxford.

f8bddfb3-bb0c-4ef5-83f3-1ce28f53bfd1_zps

Przepływ: poprawny

Startowanie: niby w porządku, pierwsze wyrazy znacznie ciemniejsze od pozostałych, co widać na przykład tu:

IMG_2106_zpswzp1dgn3.jpg

Wypełzanie na stalówkę: małe

Kalafiorzenie: Ja tam nic nie widziałam...

Niczego_nie_widzia%C5%82e%C5%9B.gif

Cieniowanie: duże – od jasnego błękitu po ciemny granat. Przyjemność patrzeć.

IMG_2110_zpsatli6hmn.jpg

Nasycenie: duże.

Inne: jak już pisałam wcześniej i będę pisać później - pięknie opalizuje. No jak nie zachwyca jak zachwyca.

IMG_2102_zpshhwlq03q.jpg

IMG_2103_zpssrx68pbp.jpg

Podsumowywiwując?
Nie jest do końca w moim guście – ja tam wolę brunetki, znaczy się ciemniejsze (Tak. Istnieją ciemniejsze niż Majestic Blue.), co nie zmienia faktu, że jest to całkiem przyjemna niebieskość i zdecydowanie zachwyca. Chętnie miałabym kałamarz, zważywszy na świetne cieniowanie i dodatkowy atut w postaci opalizowania. Podarujmy sobie odrobinę luksusu... ;)

Dziękuję za uwagę

Bosa  :)

PS - jeśli chcecie poczytać więcej recenzji, zapraszam Was wszystkich serdecznie      :)

Guest Andrew

Mam go i mi się nie podoba bo strasznie blednie z czasem :/ Ktoś go nazwał alternatywą dla Parker Penman Sapphire, ale Majestic Blue nawet nie stał obok niego. Na plus cieniowanie i połysk - fajnie wygląda w mokrej stalówce :)

Dzięki za recenzję :)

Ja też wolę brunetki, znaczy się ciemniejsze... blue-blacki :D np. tak coś w stylu Montblanc Midnight Blue tudzież Pelikan Tanzanite, ale ten kolorek niczego sobie i jest całkiem interesujący. Dziękuję za fajna recenzję. Jak zawsze świetne pióro i dobrze się Ciebie czyta. :)

Wysychnie nie może być na poziomie bardzo dobrym przy czasie 15 sek. bo jak nazwiesz wysychanie przy czasie 3 sek.? :P

A tak swoją drogą, to wysychanie ma koszmarne, ponad 15 sekund to zbyt długo. I nie ważne czy kreska schnie szybciej, patrzę na schnięcie całości, tak jak to się robi podczas pisania, by nie rozmazać ręką tego, co się już napisało.

Dziękuję za recenzję :)

Zmieniałeś pióra czy wciąż to samo?

Diamine reagują inaczej w różnowych typach piór...

Ja miałem go przez kilka tygodni albo i miesięcy w przeróżnych piórach, i pewnych, i tych mniej - akurat z zakwitaniem problemów brak.

Aniu, spoć rękę i potrzyj nią kartkę zapisaną tym atramentem. przyszykuj pumeks.

Wszystkie szkolne notatki, które przeszły przez ręce inne niż moje, są rozmazane. Na mało chłonnych papierach typu Oxford dla mnie był to atrament zupełnie nie do użytku. A na bardziej chłonnych widziałem w nim sporo zieleni...