heldan Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 Hej, mam do Was dwa pytania: 1. czy ktoś jest użytkownikiem tego pióra dłuższy czas i może powiedzieć mi jak to drewno się zachowuje, czy się nie niszczy? 2. czy ta stalówka różni się jakościowo od tej z basica? Pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 Ja mam od listopada ubiegłego roku ale nie używam go teraz codziennie (początkowo pisałem nim na co dzień). Nic niepokojącego nie zauważyłem jeśli chodzi o drewno. Pióro prezentuje się bardzo okazale, ale jest ciężkie. Stalówka nie różni się się niczym od basica i pisze równie przyjemnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heldan Posted July 13, 2015 Author Report Share Posted July 13, 2015 Może znajdę gdzieś w Łodzi, żeby obejrzeć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 Może znajdę gdzieś w Łodzi, żeby obejrzeć? Oblazłem różne sklepy i niestety nie znalazłem piór F-C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 No właśnie wczoraj sobie nabyłem takie jasne drewienko. Ale to kawał klocka. Stalówka jest wspaniała. To moje pierwsze Faber Castel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 (edited) Sorry że się wtrące; Lamy nie pisałem, ale również jestem bardzo zadowolony ze stalówki FC, nie mam jej nic do zarzucenia. Pióro mam od końca marca tego roku. Przymierzam się do zakupu FC Basica. Z racji stalówki właśnie, która się nie różni w droższych modelach. Zanim zakupię wymarzone- drewniane Ondoro, przetestuję ją. Możesz brać bez zastanowienia. Nie musisz testować, są dobre. Edited July 15, 2015 by Aventador13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heldan Posted July 15, 2015 Author Report Share Posted July 15, 2015 Ja basica już mam, dlatego pytałem. Miałem też Lamy studio i safari, mam pilota mr i miałem 78g. I uważam że ze stalówką Fabera nic się nie równa. Jest genialna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trevor Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Używam FC od ponad roku (z kokosowym korpusem) nic niepokojącego z piórem się nie dzieje..... jeśli chodzi natomiast o stalówkę, również nie mam jej nic do zarzucenia (F), zatem mogę śmiało polecić to pisadło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 FC ma chyba ładniejszą kreskę. Nie jest to masełko takie zupełne, ma taki lekki oporek co nawet lekko słychać. Bardzo przyjemnie się nią pisze. Jest to typowe europejskie F, cieńsze od Lamy (zależy jaka Lamy F się trafi). Ogólnie stalówka doskonała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Skoro o stalówkach F-C mowa. Też uważam, że są świetne i po zachwyceniu się piórem F-C Basic dokupiłem kolejne dwa. . Zastanawiam się tylko jak się te stalówki zachowają przy dłuższym używaniu atramentów żalazowo-galusowych typu Salix. Ma ktoś może jakieś dłuższe doświadczenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Jak macie FC Basic to powiedzcie mi, z czego jest ta skuwka? Bo ona wygląda jakby była pokryta czymś w rodzaju gumy i zastanawia mnie czy nie bedzie kurz na tym osiadać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Plastikoguma. Kurz nie osiada, ale mi się kiedyś paskudnie zabarwiła czerwonym Pelikanem. Nie do odczyszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts