Jump to content

Waterman hemisphere - spolerowanie złocenia

heldan

Recommended Posts

Hej,

znalazłem w pracy na stosie rzeczy do wyrzucenia Watermana Hemisphere.. Udało mi się biedaczysko odratować i okazało się wdzięcznym piórem, które cudownie pisze.

Niestety jest bardzo zaniedbane i złocenia w dużej części z niego poschodziły. Na klipsie są nieładne srebrne przebłyski, i niewielkie czarne kropeczki, a stalówka jest pozdzierana.

Zastanawiam się czym i jak spolerować to do srebrnego koloru i czy to jest dobry pomysł. Co sądzicie?

Guest Andrew

Pasta polerska lekkościerna, bawełniana chłonna ściereczka i ruchami posuwisto-zwrotnymi działać do skutku :D Później ładnie wymyć w wodzie z jakimś płynem do mycia naczyń. Efekty uboczne: się będzie świecić jak psu podwozie ;)

Ewentualnie jak warstwa złocenia jest zbyt gruba, to papier ścierny minimum 2000 i szuruburu. Jak zlezie to wtedy pasta polerska i do skutku ;)

Edited by Andrew

Guest Andrew

Jeśli powłoka jest uszkodzona a nie zardzewiało to rdzewieć nie będzie - pewnie jakaś nierdzewka czy coś. To co graniczy z plastikiem możesz polerować śmiało - przy okazji wypolerujesz plastik (tylko uważaj na temperaturę, bo może się ciepłe zrobić przy zbyt energicznym polerowaniu). Ewentualnie możesz okleić jakąś taśmą.

Guest Markol

Ewentualnie można zadziałać w drugą stronę, to znaczy spróbować odtworzyć pozłotę w zakładzie jubilerskim. Tylko nie wiem, czy to się będzie opłacało.