heldan Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 Hej, znalazłem w pracy na stosie rzeczy do wyrzucenia Watermana Hemisphere.. Udało mi się biedaczysko odratować i okazało się wdzięcznym piórem, które cudownie pisze. Niestety jest bardzo zaniedbane i złocenia w dużej części z niego poschodziły. Na klipsie są nieładne srebrne przebłyski, i niewielkie czarne kropeczki, a stalówka jest pozdzierana. Zastanawiam się czym i jak spolerować to do srebrnego koloru i czy to jest dobry pomysł. Co sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 (edited) Pasta polerska lekkościerna, bawełniana chłonna ściereczka i ruchami posuwisto-zwrotnymi działać do skutku Później ładnie wymyć w wodzie z jakimś płynem do mycia naczyń. Efekty uboczne: się będzie świecić jak psu podwozie Ewentualnie jak warstwa złocenia jest zbyt gruba, to papier ścierny minimum 2000 i szuruburu. Jak zlezie to wtedy pasta polerska i do skutku Edited July 13, 2015 by Andrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heldan Posted July 13, 2015 Author Report Share Posted July 13, 2015 To jeszcze dwa pytania: - nie będzie rdzewieć? - jak spolerować te elementy, które graniczą z czarną częścią korpusu? Pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 Jeśli powłoka jest uszkodzona a nie zardzewiało to rdzewieć nie będzie - pewnie jakaś nierdzewka czy coś. To co graniczy z plastikiem możesz polerować śmiało - przy okazji wypolerujesz plastik (tylko uważaj na temperaturę, bo może się ciepłe zrobić przy zbyt energicznym polerowaniu). Ewentualnie możesz okleić jakąś taśmą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 Ewentualnie można zadziałać w drugą stronę, to znaczy spróbować odtworzyć pozłotę w zakładzie jubilerskim. Tylko nie wiem, czy to się będzie opłacało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heldan Posted July 13, 2015 Author Report Share Posted July 13, 2015 Ta druga opcja do mnie nie przemawia, ale jakoś cały czas mam wątpliwości, no bo jak np. spoleruję spód klipsa? Usiądę nad tym wieczorem i może coś wymyślę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 Zdemontować i polerować simichrome polish do skutku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 (edited) Tak czy siak, pewnie będziesz polerował. Żeby się pozbyć tego co masz, albo żeby dać do złocenia (tam powierzchnia musi być przez Ciebie już przygotowana - m.in. spolerowana). Edited July 15, 2015 by Czarodziej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts