visvamitra Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 (edited) Spółka J. Herbin jest firmą z tradycjami, na rynku funkcjonuje od 1670 roku. Obecnie spółka należy do koncernu Exaclair Inc, właściciela marek Clairefontaine, Rhodia, Brause czy G. Lalo. Szczęśliwie dla nas wejście do struktur dużej międzynarodowej spółki nie wiązało się z ograniczeniem palety kolorów. W oficjalnej linii dostępnych jest 30 kolorów: Planuję przygotować zestawienie całej linii 30 kolorów (bez serii 1670). Gdyby ktoś z was miał coś z listy brakujących, nie będę się wzbraniał przed próbką. Ambre de Birmanie Bleu Azur Bleu Myosotis Bleu Nuit Bleu Pervenche Bouquet d'Antan Bouton d'Or Cacao du Bresil Cafe des Iles Diabolo Menthe Eclat de Saphir Gris Nuage Larmes de Cassis Lie de The Lierre Sauvage Orange Indien Perle Noire Poussiere de Lune Rose Cyclamen Rose Tendresse Rouge Bourgogne Rouge Caroubier Rouge Opera Rouille d'Ancre Terre de Feu Vert Empire Vert Olive Vert Pre Vert Reseda Violette Pensee Bleu Pervenche to udany atrament. Wprawdzie nie jestem fanem takich kolorów i używam ich rzadko, ale Bleu Pervenche uważam za udanego reprezentanta tego typu niebieskości. Flaszkę kiedyś miałem, ale odsprzedałem. Nowej nie kupię, bo za rzadko piszę w takim kolorze. Jeśli jednak lubicie podobne odcienie, warto dać temu Herbinowi szansę. Ekspresjonizm abstrakcyjny (czyli strzał strzykawką napełnioną atramentem na kartkę Mondi o gramaturze 90g, papier satynowany) Krople atramentu na ręczniku kuchennym Oxford Recycled 90 g, Kaweco Sport Classic, B Franklin-Christoph, Kaweco Sport Classic, B nib Kalendarz, Kaweco Sport Classic, B nib Edited May 5, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Sentymentalny, chyba sobie sprawię. I przypomniał mi pewną piosenkę Brassensa, w której są następujące linijki: Un’ jolie pervench’ qui m’avait paru Plus jolie qu’elle, Un' jolie pervench' un jour en mourut À coups d'ombrelle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Ładny błękit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Ładny Wziąwszy pod uwagę dobre własności pisarskie innych atramentów tego producenta jest to mocno kusząca propozycja. Dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 O, przepraszam, jako grafik zgłaszam poprawkę -- to nie błękit, to kolor modry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Nie mam pod ręką próbników CMYKa, ale na moim ekranie wydaje się błękitny nie to żebym widział różnicę między modrym a błękitem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 O, przepraszam, jako grafik zgłaszam poprawkę -- to nie błękit, to kolor modry. u mnie na wyświetlaczu nie chce być modrym ani fiu, fiu: https://pl.wiktionary.org/wiki/modry https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_kolor%C3%B3w#B.C5.82.C4.99kit ciekawostka, po angielsku nazwa koloru nawiązuje do barwy błękitu metylenowego (methylenum coeruleum). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Coeruleum, cerulean to właśnie modry. Błękit to niebieski kobalt lub ultramaryna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Facet jestem, rozpoznaję tylko jeden kolor niebieskiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 (edited) no, a żeby było śmieszniej, nazwa nawiązuje do barwinka mniejszego (Vinca minor L.), który najczęściej ma taką barwę: twister par Piotr R.B.it, na ipernity nawet we francuskojęzycznym Internecie nie znalazłem barwinka w kolorze tego atramentu. Coeruleum, cerulean to właśnie modry. Błękit to niebieski kobalt lub ultramaryna. błękit to i modry, i cyjan, i ultramaryna. coś jak węgiel (to koks, to antracyt). Edited May 5, 2015 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 W sumie to nie jestem odosobniony bo np. Konrad ma sześć niebieskich galusowych, z czego trzy szare Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 A co powiecie na to, że jest to kolor turkusowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Pamiętam, w sklepie kolor wyglądał tak własnie, jak przedstawił go visvamitra. Tak, że tego... Modry. Fiołki maja rożne barwy płatków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 A co powiecie na to, że jest to kolor turkusowy? No proszę cię! Turkus jest pomiędzy niebieskim a zielenią. Gadać tu z daltonistami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Facet jestem, rozpoznaję tylko jeden kolor niebieskiego Ja w zasadzie rozróżniam dwa kolory: ładny i brzydki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 No proszę cię! Turkus jest pomiędzy niebieskim a zielenią. Gadać tu z daltonistami Hm... kamień półszlachetny zwany turkusem, jeśli ma kolor pomiędzy niebieskim a zielenią to chyba po obróbce na gorąco, kiedy został "zepsuty". Mam sznurek turkusów w takim oto niezapominajkowym kolorze, jak powyższy atrament Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 (edited) Pamiętam, w sklepie kolor wyglądał tak własnie, jak przedstawił go visvamitra. Tak, że tego... Modry. Fiołki maja rożne barwy płatków. a coś Ty nagle z fiołkiem wyskoczył? na zdjęciu, wszak napisałem, jest barwinek, po francusku pervenche. zresztą fiołkowi poświęcony jest atrament violette pensee, a który odpowiada barwą fiołkowi psiemu (Viola canina L.). Edited May 5, 2015 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 a coś Ty nagle z fiołkiem wyskoczył? na zdjęciu, wszak napisałem, jest barwinek, po francusku pervenche. zresztą fiołkowi poświęcony jest atrament violette pensee, a który odpowiada barwą fiołkowi psiemu (Viola canina L.). Z pewnością masz rację, ale o kwiatach to nie ze mną jeno z moją zoną. Ona nie dość, że zna wszystkie nazwy w czterech językach, to jeszcze potrafi je dopasować do delikwenta. Ja jestem słabo przeszkolony. Mam tylko kopać dziury w ogrodzie i przenosić ciężkie donice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 ja do kwiatów podchodzę jeno z farmakognostycznego punktu widzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Hm... kamień półszlachetny zwany turkusem, jeśli ma kolor pomiędzy niebieskim a zielenią to chyba po obróbce na gorąco, kiedy został "zepsuty". Mam sznurek turkusów w takim oto niezapominajkowym kolorze, jak powyższy atrament Zaufaj profesonaliście. Turkus to typowy niebiesko-zielony i takie miejsce zajmuje na każdej palecie. Modry to zimny niebieski, ale nie wpadający w zieleń. W mrocznym antykwariacie możesz nie widzieć dokładnie różnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Nie przeczę, że mogę niedowidzieć, to zwykła przypadłość antykwariuszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Poza tym ja o kolorze, a ty o kamieniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 O, przepraszam, jako grafik zgłaszam poprawkę -- to nie błękit, to kolor modry. A jak to się ma do modrej kapusty serwowanej na Śląsku obowiązkowo do klusek i rolady? Jestem lekko skonfundowany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 A jak to się ma do modrej kapusty serwowanej na Śląsku obowiązkowo do klusek i rolady? Jestem lekko skonfundowany a w środowisku kwaśnym czy zasadowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 a w środowisku kwaśnym czy zasadowym? No co Ty, kapusta z sodą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts