ArielN Posted September 10, 2011 Report Share Posted September 10, 2011 Pierwsze wrażeniePo raz pierwszy na to pióro natknąłem się przez całkowity przypadek, szukając innego produktu marki Levenger. Zdjęcia, które zobaczyłem były wykonane profesjonalnie i oddawały w pełni jego walory estetyczne. Podjąłem decyzję o zakupie. Nie spodziewałem się, że w rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciach.Levenger/Stipula Verona (bo tak właściwie powinno się o nim pisać, ze względu na fakt, iż seria Verona została wykonana przez włoską firmę Stipula) sprzedawany był w dwukolorowych etui, wyłożonych miłym w dotyku i zabawnie prezentującym się materiałem, który przypomina welur (posiada jednak grubsze włókna). W momencie otwarcia pudełka byłem bardzo zaskoczony głębokością barw jakie Levenger prezentuje oraz wspaniale wyglądającą stalówką.WyglądRaczej klasyczny. Prosty korpus zakończony zaokrągleniem, wyposażony w jeden pierścień. Skuwka nieco owalna z dwoma pierścieniami, zwieńczona ośmioboczną „koroną”. Ciekawostką jest zamieszczony w klipsie onyks - według producenta (osobiście uważam, że to raczej wypolerowany plastik).WykończenieBrawa dla producenta za tak dobrane materiały. Wzorowo połączono chromowane pierścienie z korpusem i skuwką pióra. Na zwrócenie uwagi zasługują dobrej jakości gwint i imprint. Wykonanie cechuje się jednak uchybieniem w postaci TANDETNEGO plastiku stanowiącego uchwyt stalówki… Bardzo tandetnego.Wymiary:Zamknięte: 14cmZ nałożoną na korpus skuwką: 16,4cmBez skuwki (włącznie ze stalówką): 12,5cmŚrednica skuwki: 1,3cmStalówkaDwukolorowa, 14K, delikatnie elastyczna. Tu kończą się zalety. Oznaczona F, a pisze jak M. Występuje poważny problem z przepływem atramentu. O ile w ogóle zacznie pisać to już leje jak z cebra, przerywa i drapie. Zanim coś pojawi się na papierze możemy śmiało napisać kilka wyrazów na sucho (zapominając o atramencie). Modyfikacja stalówki niezbędna.PodsumowanieLevenger wykonany przez Stipulę bardo ładnie się prezentuje, lecz nie jest piórem do użytkowania. Można go co najwyżej oprawić w ramki i powiesić na ścianie. Osobiście zdecydowałem się na modyfikację stalówki, aby móc spełnić przyrzeczenie podarowania pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshiru Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Proces produkcyjny zawiódł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 22, 2014 Report Share Posted July 22, 2014 Ale pióro całkiem ładne Co będziemy się przejmować takimi głupotami jak stalówka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted July 22, 2014 Report Share Posted July 22, 2014 Piękne Nic dziwnego, że kiepsko pisze skoro to produkcja firmy Stipula. Mają oni jeszcze kilka innych ciekawych designów ale żaden z nich nie jest wart nawet 1/8 ceny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted July 24, 2014 Author Report Share Posted July 24, 2014 Urody Levengerowi Veronie odmówić nie można. Gorzej ze stalówką i doświadczeniami podczas pisania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts