Jump to content

Papier Clairefontaine

Inczuczuna

Recommended Posts

Od dawna używam produktów Oxford, jeżeli chodzi o powierzchnie po których piszę. Internet, natomiast, ciągle krzyczał mi w twarz, ze papier Clairefontaine to co najmniej takie doświadczenie jak sex z bogiem po zażyciu garści tabletek wiadomo jakich. Wszedzie tylko Rhodia > Moleskine itp. Kupiłem więc mały notatnik Rhodia oraz duży kołonotatnik Clairefontaine.

Rhodia poszła na pierwszy ogień, po początkowych trudnościach później było już ok. Clairfotaine (papier tej formy jest właśnie w notesach Rhodia...prawda?)...no cóż Ci co o tym seksie mówili aż tak bardzo nie koloryzowali. Ten papier jest naprawdę bardzo, baaardzo porządny. Jak troche dłużej z tym poobcuje to napiszę reckę jakąś, tymczasem pozdrawiam

IMAG0198.jpg

Korzystając z chwili wolnej w Berlinie dokupiłem jeszcze zeszyt Leuchtturm 1917 oraz Moleskine. Jak tylko znajdę czas postaram sie zestawić ze sobą Clairefontaine, Moleskine, Rhodia, Oxford oraz właśnie Leuchtturm 1917 (najbardziej mnie interesujący) czyli wszystkich topowych graczy w tym segmencie. W sumie nie wiem czy recenzja bedzie miala sens, ale na pewno swojej opinii zawrzeć nie omieszkam. Na dole foto zrobione telefonem w hotelu, w nocy oraz po sporej ilości...

IMAG0208.jpg

Akurat Clairefontaine to Szczecin :) W Berlinie, natomiast, serdecznie polecam sklep Zeichen-Center Elbing, mają wszystko, po prostu wszystko jeżeli chodzi o dobry papier i całkiem pokaźną wystawę piór z wieloma limitowanymi edycjami Pelikana, Visconti czy Graf von Faber Castell. Tam kupiłem Moleskine`a i Leuchtturm 1917. Jedyny minus to to, że nie pozwolili mi zrobić żadnych zdjęć. Nie wiem czemu bo ceny mają nienajwyższe.

• 1 year later...

No tak, Berlin... a ja się zastanawiałem gdzie to Clairefontaine zostało dopadnięte...

Czasami też bywa w "mojej" hurtowni, gdzie zaopatruję się w różne pierdołki papiernicze.

be600398ecd7e153.jpg

Zwróćcie uwagę na cenę, jaką zapłaciłem za opakowanie z 250 arkuszami papieru A4 o gramaturze 120 g/m2

zdrówka

Erratum

jest „papieże”, ma być „papierze” :) przepraszam

Papież abdykował i ostatnio sporo czytam, piszę i mówię o nim i innych, mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi za złe tego błędu :)

Edited by Rufus

A ja niestety ciągle szukam jakiegoś miejsca, w którym dostanę ten papier (w przystępnej cenie), u mnie go nie ma wcale, na e-bay i all ceny przerażają, gdy porówna się je z ceną kupna papieru przez Konis'a.

Najgorsze, że ja wolę w takich wypadkach sklepy internetowe, choć przecież dobrze w sposób organoleptyczny zbadać akurat papier czy pióro (no chyba, że już taki model zbadałam, a mam możliwość kupna w korzystniejszej cenie :)).

Chwilami mam dość tej mojej sympatycznej, w miarę zielone dziury- czyt. miasta rodzinnego :(

• 1 month later...