dromader Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 (edited) Witam, Wiem, że wiele tego typu tematów już było ale sporo z nich jest już mocno niekatualne (brak polecanych modeli w ofercie). Im dłużej o tym czytam tym bardziej jestem w "lesie" . Przeszukałem internety pod tym kątem ale producenci nie kwapią się z podawaniem wagi anie rozmiarów swoich piór, a w kategorii piór dla kobiety polecane są z kwiatuszkami albo różowawe, a mnie zupełnie nie o to chodzi. Chciałbym pióro eleganckie dla drobnej kobiety czyli nie za ciężkie i nie za duże. Z drugiej strony kobieta jest ledwo po 30 więc kolorowe pióra też nie są złą opcją. Najbardziej zależy mi jednak na jakości. Czytając wiele postów zostałem dość skutecznie zrażony do Parkera i Pelikana. Zwróciłem uwagę na komplet Duke Einstein (bo to wielka fanka fizyki) http://dukepen.pl/piora-wieczne-deuke-einstein ale nie wiem czy taka podobizna na piórze to jednak nie jest lekka "wioska" poza tym zielonego pojęcia nie mam jakiej jakości jest to pióro. Ma bardzo ładne opakowanie. Nie mam czasu na ściąganie czegoś z odległych krajów bo termin dysertacji powoli puka do drzwi... Proszę polećcie coś . Z góry dziękuję Bartek Edited February 9, 2015 by dromader Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Pelikan M200 Cafe-Creme z grupowego zamówienia na forum, choć jesteś (niepotrzebnie) zrażony do Pelikana . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dromader Posted February 9, 2015 Author Report Share Posted February 9, 2015 Pelikan M200 Cafe-Creme z grupowego zamówienia na forum, choć jesteś (niepotrzebnie) zrażony do Pelikana . oglądnąłem i zapytam dyplomatycznie o coś nie ma ptaszka w nazwie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Pelikan M200 Cafe-Creme z grupowego zamówienia na forum, choć jesteś (niepotrzebnie) zrażony do Pelikana . Ja również właśnie o nim pomyślałam Pelikany są dobrym wyjściem. Albo możesz pójść w całkowicie inny styl i kupić jej jakieś maleństwo szczupłe w tym stylu: To jest akurat Sailor Chalana - z tego, co się zorientowałam słabo dostępny w Polsce, ale bardziej chodziło mi o pokazanie Ci stylu, który, jeśli Ci się spodoba, może być cenną wskazówką w poszukiwaniach Niektóre Panie wolą taką alternatywę od klasyki. A Duke'i... Są dobre, jak na swoją półkę cenową, ale skoro ustawiłeś sobie akurat taki limit cenowy, to może warto sięgnąć po coś więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 A może Aurora Magellano? nietuzinkowe pióro dla kobiety: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 (edited) Aurora Style Caran d'Ache Dunas Visconti Rembrandt Signum Orione Sailor 1911 A jakbys dołożył ok. 150 PLN to pióro niebanalne - Montegrappa Parola - jest w zasięgu ręki (za granicą da się taniej, ale w PL chodzi po 700 PLN). Edited February 9, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dromader Posted February 9, 2015 Author Report Share Posted February 9, 2015 A może Aurora Magellano? nietuzinkowe pióro dla kobiety: Dziękuję za propozycje! Na swoje nieszczęście poszperałem głębiej i znalazłem takie marmurkowo-czerwone, które mi siębardziej spodobało ale tego oczywiście w Polsce nie ma... http://www.ebay.com/itm/Fountain-Pen-AURORA-Magellano-Black-Red-Marbled-Chrom-New-/161168140626 wrrrr... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dromader Posted February 9, 2015 Author Report Share Posted February 9, 2015 (edited) Aurora Style Caran d'Ache Dunas Visconti Rembrandt Signum Orione Sailor 1911 A jakbys dołożył ok. 150 PLN to pióro niebanalne - Montegrappa Parola - jest w zasięgu ręki (za granicą da się taniej, ale w PL chodzi po 700 PLN). Aurora Style Caran d'Ache Dunas - niestety nei znalazłem go w żadnym polskim sklepie. Visconti Rembrandt - podoba mi się a co można powiedzieć o jakości porównując np z Waterman-em w podobnej cenie? Signum Orione - tu ponawiam pytanie o jakość Montegrappa jednak za droga. Sailor 1911 - jeśli masz na myśli model Young to faktycznei do przemyślenia. Reszta droga. Dzięki za wszystkie propozycje! Jakby ktoś miał jeszcze pomysł to śmiało:). Co sądzicie o takich oczywistych wyborach jak Waterman? Edited February 9, 2015 by dromader Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Też jestem za Pelikanem, ciekawe które to posty Cię zraziły? Jak się komuś kształt nie podoba to inna sprawa ale to bardzo dobre piórka. Szkoda, że taki późny termin bo Montblanc Monte Rosa to całkiem niezłe piórko ale trzeba go szukać na aukcjach. Watermany są generalnie OK ale da się znaleźć coś ciekawszego. Masz jakiś konkretny na myśli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dromader Posted February 9, 2015 Author Report Share Posted February 9, 2015 (edited) Też jestem za Pelikanem, ciekawe które to posty Cię zraziły? Jak się komuś kształt nie podoba to inna sprawa ale to bardzo dobre piórka. Szkoda, że taki późny termin bo Montblanc Monte Rosa to całkiem niezłe piórko ale trzeba go szukać na aukcjach. Watermany są generalnie OK ale da się znaleźć coś ciekawszego. Masz jakiś konkretny na myśli? Piórko musi być nowe bo to prezent. Chciałbym rownież grawerowaną tabliczkę jak się uda. Watermana nie mam żadnego na myśli konkretnego. Visconti robi lepsze pióra od W-mana? A może Waterman ma jakiś wyjątkowo udany model. Czytam sobie cały czas fora i generalnie poszukuje takiego trochę woła roboczego dla kobiety. Bo ileź można za niego robić Edited February 9, 2015 by dromader Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Aurora Magellano w scryba byla w niebieskim marmurku. Musi byc kupione w polsce? Na ebay mozna trafić na ciekawe oferty :http://www.ebay.com/itm/Aurora-Magellano-penna-stilografica-in-lacca-bordeaux-variegata-new-old-stock-/331255420559?pt=Penne&hash=item4d205c968f Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted February 10, 2015 Report Share Posted February 10, 2015 Czytam sobie cały czas fora i generalnie poszukuje takiego trochę woła roboczego dla kobiety.(...) Nie kupuj kobiecie woła roboczego. Kup jej po prostu piękne pióro. Woła roboczego kupi sobie sama, jeśli będzie chciała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dromader Posted February 10, 2015 Author Report Share Posted February 10, 2015 (edited) Aurora Magellano w scryba byla w niebieskim marmurku. Musi byc kupione w polsce? Na ebay mozna trafić na ciekawe oferty :http://www.ebay.com/itm/Aurora-Magellano-penna-stilografica-in-lacca-bordeaux-variegata-new-old-stock-/331255420559?pt=Penne&hash=item4d205c968f Tak. Kwestia gwarancji i tabliczki. Odnośnie aurory magellano to w skryba.pl nie znalazłem żadnego. właśnie sięzorientowałem, że jest strona skryba.pl i tam fatycznie nie ma ale jest też sklep-skryba.pl i tam coś jest. Można porównać jakoś jakość z np watermanami w podobnej cenie? Edited February 10, 2015 by dromader Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dromader Posted February 10, 2015 Author Report Share Posted February 10, 2015 Nie kupuj kobiecie woła roboczego. Kup jej po prostu piękne pióro. Woła roboczego kupi sobie sama, jeśli będzie chciała. jest spora szansa, że sobie nie kupi tylko się zniechęci bo za cieżkie np znam ten model:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dromader Posted February 10, 2015 Author Report Share Posted February 10, 2015 Dzięki wszystkim za pomoc. Wpadł mi w oko Visconti Rembandt ale okazał się być dość ciężki i stanęło na Watermanie Charlestonie. Można znależć sporo taniej niż naoficjalnej stronie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted February 10, 2015 Report Share Posted February 10, 2015 Bardzo dobry wybór. Biały czy czarny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 10, 2015 Report Share Posted February 10, 2015 Jest jeszcze żółty. Gdyby mi się Charleston podobał, to wybrałbym żółty, a że mi się nie podoba, to tylko sobie pogadam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted February 10, 2015 Report Share Posted February 10, 2015 No i w kolorze kości słoniowej. Gdybym miała wybierać, to właśnie takie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dromader Posted February 11, 2015 Author Report Share Posted February 11, 2015 (edited) szczerze mówiąc to znalazłem nawet fioletowe, które mi najbardziej przypadło do gustu ale to już jest chyba jakaś wyczerpana linia bo w sklepach są tylko białe i czarne. Stanęło na czarnym CT. Jakby kogoś interesowało to widziałem na allegro komplet z długopisem w kolorze kość słoniowa (w opakowaniu - wyglądało na nowe) za 650 zł. Cena zaskakująco niska. Przy okazji zauważyliście, że wszyscy piszą Charleston oprócz jednego sklepu gdzie jest Charlston. Tym sklepem jest oficjalny...Waterman. dorzucam linka http://allegro.pl/waterman-charleston-pioro-wieczne-dlugopis-i5002113576.html Edited February 11, 2015 by dromader Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barbus Posted February 11, 2015 Report Share Posted February 11, 2015 Fioletowe? Miałam żółte i czarne, jest kremowe, ale o fioletowym pierwsze słyszę. Była ciemna zieleń...gdzie widziałeś fiolet? Bardzo lubię Charlestony;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dromader Posted February 11, 2015 Author Report Share Posted February 11, 2015 a tu http://global.rakuten.com/en/store/buneido/item/361903/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted February 11, 2015 Report Share Posted February 11, 2015 W opisie i u mnie na ekranie jest niebieski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dromader Posted February 11, 2015 Author Report Share Posted February 11, 2015 aa masz racje:) popatrzylem na 1 zdjęcie. W sumie trochę żal bo taki fioletowy jak na tym zdjęciu byłby b. ładny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts