ArielN Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Długopis Montblanc z nietypowym mechanizmem wysuwania wkładu (dźwignia ukryta w klipsie) Zagadka: Jak nazywa się ten długopis (chodzi o określenie modelu)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Fajny. Mechanizm chowania wkładu miał w założeniu zapobiegać trzymaniu otwartego długopisu w kieszeni. Wkład po prostu sam się chował. Proste i skuteczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lena Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Mi ten mechanizm kojarzy się z długopisami "trzy w jednym". Gruby długopis z kilkoma wkładami... Dawne czasy Nie sądziłam, że Montblanc coś takiego zrobi. Z którego roku może być ten długopis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Te siedemdziesiątki ósemki bywały jeszcze zielone, ciemnozielone i burgundowe. Lata 60. To se ne wrati... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 No i kilka innych też nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zecer Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Te siedemdziesiątki ósemki bywały jeszcze zielone, ciemnozielone i burgundowe. Lata 60. To se ne wrati... To se ne wrati.... Chciałoby się jeszcze dodać: a wsio taki żal...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Szczególnie w kontekście: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/546-nie-bedzie-pior-z-gwiazda-montblanc-woli-zegarki/page__fromsearch__1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest david1600 Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 niezłe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Odświeżę nieco temat, bo od jego zakończenia, zdobyłem trochę wiedzy i warto się nią podzielić. Siedemdziesiątki ósemki notuje katalog wydany w 1964 roku. W katalogu z roku 1960, długopisy te posiadały oznaczenie 77. Rok 1960. Rok 1964. Zmiana to dotyczy również długopisów linii 1X, 2X, 3X. I tak Montnlanc 17 z rku 1980 w 1964 pojawił się jako Montblanc 18, numer 27 jako nr 28 itd.. Nie mam długopisu 77 i 78, więc zaprezentuję zmiany jakie zaszły na długopisach serii 2X, czyli MB 27 i MB 28. Oto zakończenie dźwigienki mechanizmu wysuwania i chowania wkładu długopisu Montblanc 27. Zakończenie jest prawie kołem z radełkowanym brzegiem. W Montblanc 28 to zakończenie wygląda tak. Zakończenie korpusu i otworek na wkład w MB 27. Ten sam element w MB 28. Jak widać na powyższym obrazku, coś tu nie gra. Średnica wkładu jest zbyt mała w stosunku do otworu. Doszedłem do wniosku, że powinien być zastosowany inny wkład, o odpowiedniej średnicy. Odnalazłem na penboard.de zdjęcie ze wszystkimi rodzajami wkładów stosowanych przez Montblanc'a w porządku chronologicznym Można wyciągnąć wniosek, że do długopisów oznaczonych na końcu cyferką 8, należy zastosować wkład zwany "giant refill with large diameter tip". Co wymusza pewne zmiany również w wewnętrznej konstrukcji długopisu. Z różnic jest jeszcze oczywiście oznaczenie. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 14, 2013 Report Share Posted June 14, 2013 Znalazłem potwierdzenie dla moich spekulacji. Montblanc 28 z wkładem "giant refill with large diameter tip". zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts