Hulton Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Witajcie!Od grudnia posiadam pióro Waterman Hemisphere (Czerń, GT). Dzisiaj upadło na ziemię i stalówka zaczęła niemiłosiernie "przeciekać" po bokach...Można coś z tym zrobić?Mam kartę gwarancyjną... Niepodstęplowaną bo zakup przez Internet.Można to jakoś naprawić czy muszę wydać 150 zł na nowa stalówkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Cześć Hulton, na gwarancji, co do zasady, możesz naprawiać tylko sprzęt, którego wady wynikają z błędu producenta. Wklej zdjęcia powstałych uszkodzeń stalówki. Postaramy się pomóc, bo może da się rozwiązać kłopot oszczędzając czas i pieniądze . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hulton Posted February 2, 2015 Author Report Share Posted February 2, 2015 Dokladnych uszkodzeń nie widać. Po zamknięciu i otwarciu pióra cala stalowka jest w kropeczkach od wyciekajacego atramentu a podczas pisania wycieka atrament i brudzi mi ręce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 (edited) Witaj Może spływak jest przesunięty? Moje Kaweco Sport przeciekało gdy miało przesunięty spływak po upadku. Edited February 2, 2015 by mbmc2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ornus Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 A może pękła sekcja? Albo coś w jej środku? I stąd ten wyciek? Jeszcze mi przyszło do głowy - masz naboje czy konwerter? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hulton Posted February 2, 2015 Author Report Share Posted February 2, 2015 Uzywam naboi.Nie znam sie na "anatomii" pióra wiec splywaki i sekcje to nie pytanie do mnie W każdym razie gdy napelnialem nabój, pióro upadlo i odtąd wycieka. Chyba "bokami" stalówki.Opublikować zdjęcia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Daj to się dowiemy co się z nim stało;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ornus Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Moje pytanie stąd się wzięło, bo pomyślałem, że jak pióro upadło, to mógł, np. pęknąć konwerter i atrament się wylewa za mocno. Ale faktycznie - bez zdjęć się nie obejdzie. A najlepiej byłoby, jakby udało się wyjąć stalówkę ze spływakiem i obejrzeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hulton Posted February 2, 2015 Author Report Share Posted February 2, 2015 Okej. Pod wieczór wrzucę zdjęcia.Wyciagnać stalówkę? ;oJak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Okej. Pod wieczór dam zdjęcia. Wyciagnac stalówkę? ;o Jak? Samemu nie wyciągaj, bo jeśli źle włożysz, to będzie kłopot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ornus Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 (edited) W Hemisphere spływak ze stalówką wyciągają się prosto, wystarczy pociągnąć, choć lepiej nie stosować dużej siły, ani nie skręcać za mocno spływaka, bo można go ułamać (wiem, bo to przerabiałem). Stalówki nie da się "źle" włożyć, bo ma ona specjalne otworki, które z kolei pasują do odpowiednich wypustek na spływaku - więc nie da się źle złożyć spływaka ze stalówką. Edited February 2, 2015 by ornus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hulton Posted February 2, 2015 Author Report Share Posted February 2, 2015 Ok. Wieczorem dam wam zdjecia stalowki Przyda sie tutorial jak to wyciagnac i za co chwytać :v Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 W Hemisphere spływak ze stalówką wyciągają się prosto, wystarczy pociągnąć, choć lepiej nie stosować dużej siły, ani nie skręcać za mocno spływaka, bo można go ułamać (wiem, bo to przerabiałem). Stalówki nie da się "źle" włożyć, bo ma ona specjalne otworki, które z kolei pasują do odpowiednich wypustek na spływaku - więc nie da się źle złożyć spływaka ze stalówką.Spływaka względem stalówki już nie, ale da się wepchnąć nie tak do sekcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Spływaka względem stalówki już nie, ale da się wepchnąć nie tak do sekcji Przecież wejście do sekscji jest okrągłe (gdzie wchodzi spływak) z lekkim spłaszczeniem (tam gdzie wchodzi stalówka). Przed włożeniem wystarczy lekko pokręcić spływakiem z założoną stalówką, a nie wpychać na siłę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Przecież wejście do sekscji jest okrągłe (gdzie wchodzi spływak) z lekkim spłaszczeniem (tam gdzie wchodzi stalówka). Przed włożeniem wystarczy lekko pokręcić spływakiem z założoną stalówką, a nie wpychać na siłę. Doskonale o tym wiem. Przypadki z forum pokazują jednak, że można to zepsuć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 To tak jak z piórem, które spada i zagina stalówkę u innych Mnie jeszcze w życiu żadne pióro tak nie upadło. A Wateramana rozbieram do mycia codziennie (wszak nim testuję atramenty). Jedynie co zauważyłem, to lekkie poluzowanie w otworze. Dlatego kupiłem ten sam model na zapas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Jeśli stalówka jest wygięta to mogę Ci ją wyprostować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 To tak jak z piórem, które spada i zagina stalówkę u innych Mnie jeszcze w życiu żadne pióro tak nie upadło. też tak myślałem do czasu. do czasu, aż mnie mąbl spadł, na pozór niegroźnie, ale jak się potem okazało dość fatalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil132 Posted November 10, 2020 Report Share Posted November 10, 2020 Dzień dobry posiadam pióro Waterman forum i chciałbym wymienić stalówkę lub całą przednią część na nową i nie wiem jaki odpowiednik kupić bo nie mogę znaleźć oryginalnych końcówek od Waterman forum i nie chcę popełnić błędu bo to pamiątka po tacie jest dość stare i piękne nie mogę wstawić zdjęcia więc opiszę jest srebrne i w paski z prążkami i ma złote elementy.Stalówka : jest złota i na końcu tam gdzie się wkręca to tam są cztery szaro -czarne prążki.Bardzo proszę o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted November 12, 2020 Report Share Posted November 12, 2020 Trzeba by się zwrócić z zapytaniem do jakiegoś sklepu/dystrybutora, zajmującego się sprzedażą Watermana. No a wstawianie zdjęć nie jest jakoś bardzo skomplikowane, postaraj się i popytaj, bo to by bardzo pomogło osobom, które chciałyby Tobie pomóc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted November 12, 2020 Report Share Posted November 12, 2020 Dnia 10.11.2020 o 23:37, Kamil132 napisał: Dzień dobry posiadam pióro Waterman forum i chciałbym wymienić stalówkę lub całą przednią część na nową i nie wiem jaki odpowiednik kupić bo nie mogę znaleźć oryginalnych końcówek od Waterman forum i nie chcę popełnić błędu bo to pamiątka po tacie jest dość stare i piękne nie mogę wstawić zdjęcia więc opiszę jest srebrne i w paski z prążkami i ma złote elementy.Stalówka : jest złota i na końcu tam gdzie się wkręca to tam są cztery szaro -czarne prążki.Bardzo proszę o pomoc Takie? https://www.piorawieczneforum.pl/topic/13048-waterman-preface-silver-plated-gold-trim/?do=findComment&comment=190608 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts