visvamitra Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 (edited) W grudniu 2007 roku Pilot wprowadzil na rynek serię dopracowanych w każdym szczególe atramentów Iroshizuku. Uwagę użytkowników piór zwróciły ciekawe kolory i elegancki kałamarz. Autorką kolorów byla podobno Kiyomi Hasegawa, która pracując przez piętnascie lat w sklepie papierniczym, słuchała uważnie Klientów i doszła do wniosków, że wbrew pozorom nie wszyscy użytkownicy piór wiecznych chcą pisać na czarno i na niebiesko. Mądra kobieta. Seria atramentów Iroshizuku obejmuje dwadzieścia cztery kolory. Dodatkowo na japońskim rynku pojawiły się na chwilę trzy atramenty z serii limitowanej: Edo-Murasaki, Fukagawa-Nezu and Shimbashi-Iro. Skany tych kolorów można znaleźć w internecie i, prawdę mówiąc, wyglądają rewelacyjnie. Dziwię się, że nie weszły do obecnie produkowanej linii. Edo - Murasaki wygląda wspaniale, podczas gdy Murasaki-Shikibu wygląda bezpłciowo. Mimo że lubię Fuyu-Syogun, Fukagawa-Nezu wygląda ciekawiej. Z tego, co wiem, Pilot nie planuje poszerzenia serii. Przyjrzyjmy się więc temu, co można kupić. Z czasem postaram się zrecenzować całą linię. Część atramentów zrecenzowałem kiedyś, ale obecnie staram się ujednolić format recenzji i recenzje planuję powtórzyć. Gdyby ktoś chciał podrzucić mi próbkę któregoś z Iroshizuku (mam Yu-yake, Fuyu-Gaki, Yama-Budo, Tsukushi, Chiku-Rin, Ina-Ho), nie będę się wzbraniał. Ajisai Ama-Iro Asa-Gao Chiku-Rin Fuyu-Gaki Fuyu-Syogun Ina-Ho Kiri-Same Kon-Peki Kosumosu Ku-Jaku Momiji Murasaki-Shikibu Shin-Kai Shin-Ryoku Syo-Ro Take-Sumi Tsuki-Yo Tsukushi Tsutsuji Tsuyu-Kusa Yama-Budo Yama-Guri Yu-Yake Był czas, kiedy nie lubiłem szarych atramentów. Aż mnie naszło na zestawienie dudziestu z nich. Okazało się, że szarości mogą być ciekawe. Fuyu-Syogun polubiłem z czasem. Początkowo mnie odrzucał, ale że miałem sporą próbkę (ok. pięciu mililitrów), raz na jakiś czas napełniałem nią któreś z piór. Ekspresjonizm abstrakcyjny Krople atramentu na ręczniku kuchennym Software ID Zakres koloru Oxford Recycled ( 90g, satined paper), Kaweco Classic Sport, zakraplacz, stalówka w rozmiarze B Porównanie Edited February 1, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 1, 2015 Author Report Share Posted February 1, 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 1, 2015 Author Report Share Posted February 1, 2015 Ktoś ma pomysł, czemu media się nie wklejają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 (edited) Może przez znacznik czasu? Test: Bez znacznika czasu: Edited February 1, 2015 by iAndrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 Całkiem fajny kolor, niemniej cena w Polsce odstrasza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 1, 2015 Author Report Share Posted February 1, 2015 Tylko osoby szalone lub bardzo zamożne kupują Iro w Polsce Ja zamawiałem przez Amazona za 19-20 dolarów, kiedy jeszcze dolar kosztował 3,20. Teraz zastanowiłbym się dwa razy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 W sklepie Engeiki większość kolorów jest dostępna za 13,5 USD. Oczywiście dochodzą jeszcze koszta wysyłki (ale te można łączyć) i perspektywa obłożenia podatkiem VAT przez naszego ukochanego fiskusa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 a może by tak zbioróweczka?... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 a może by tak zbioróweczka?... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Popieram! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 a może by tak zbioróweczka?... Zły pomysł. Przy więcej niż 3 butelkach dojdzie cło i VAT - indywidualnie jeśli butelka kosztuje 19USD z kosztami przesyłki to do kwoty 57 USD może się nie przyczepią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 2, 2015 Author Report Share Posted February 2, 2015 Miałoby to sens, gdyby udało się znaleźć w Japonii sprzedawcę, który zaoferuje flaszkę za ok. 10 dolarów (z FPN wiem, że jest to możliwe). Wówczas nawet po doliczeniu cła i vatu, byłoby przyzwoicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 może pan engeika byłby skłonny do negocjacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Miałoby to sens, gdyby udało się znaleźć w Japonii sprzedawcę, który zaoferuje flaszkę za ok. 10 dolarów (z FPN wiem, że jest to możliwe). Wówczas nawet po doliczeniu cła i vatu, byłoby przyzwoicie. No to uruchamiaj swoje kontakty tu spragniony lud czeka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Ileż razy można testować ten sam atrament?? Ano tyle razy ile wlezie i nikt się nie przyczepi. Dzień dobry! To ja A więc do dzieła, a raczej do działa. Który kolor wg Szanownego Autora testów jest prawdziwy? Ten czy ten A który kolor na ręczniku? Ten czy ten Nie czepiam się pióra i papieru z testów, bo były różne. Ale 'wytrysk' i plamy na papierze (ze znanego dyskontu) nie powinny się aż tak różnić. I to nie są zdjęcia, tylko skany. Ekhem? Ciekawostką, ale to już w badaniach innych naukowców, jest to, że jeszcze pół roku temu sam autor testu był na NIE, a dziś, proszę bardzo, jest na TAK. Tu również się nie czepiam, bo każdy może zmienić zdanie. Dlatego ja nigdy nie biorę udziału w ankietach, bo jutro może ów testowany kolor się mi spodobać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 2, 2015 Author Report Share Posted February 2, 2015 @Akszugor - napisałem dość wyraźnie, że chcę powtórzyć testy i żę Fuyu-syogun kiedyś mi się nie podobał, ale zmieniło się to z czasem. Co do powtórzeń testów - chcę, żeby wszystkie były zrobione tym samym piórem i na tych samych papierach. O ile sdię nie mylę ty również powtarzasz testy. Co do próbek - sam byłem zaskoczony różnicą. Nową próbkę odlano mi bezpośrednio z flaszki (w mojej obecności), więc wiem, że nie uległa kontaminacji. Poprzednia została mi wysłana, różne rzeczy mogły się zdarzyć po drodze: brudna strzykawka, źle wypłukana próbówka itd. Nie wiem. Dokształciłem się trochę w kwestii zarządzania kolorem i powiedziałbym, że obecnie moje skany są lepsze niż kiedyś. @Arkadiusz - nie mam takich kontaktów, czytałem jedynie, że się da. Mogę popytać, ale chyba nie będę miał w najbliższym czasie chęci i czasu na koordynację dużego zamówienia grupowego. Co najwyżej mogę przekazać komuś kontakt, jeśli go zdobędę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Mogę popytać, ale chyba nie będę miał w najbliższym czasie chęci i czasu na koordynację dużego zamówienia grupowego. Co najwyżej mogę przekazać komuś kontakt, jeśli go zdobędę [/font] Mi możesz, ogarnę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Oczywiście Łukaszku, powtórki testów to szlachetna sprawa, tylko szkoda forum do dublowania tematów. Można przecież odszukać siebie i podpiąć. Wtedy ludzie sami sobie porównają dawny i obecny test. A więc który test koloru jest bliżej prawdy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 2, 2015 Author Report Share Posted February 2, 2015 @Akszugor - ten w zeszycie Oxford, zapisany na kartce. Test, który zamieściłem wczoraj dobrze oddaje jej zawartość. Stary test, który podpiąłeś odzwierciedlał natomiast kolor atramentu z próbki, którą otrzymałem kiedyś. Różnica jest bardzo duża. W poście wyżej zanzaczyłem, z czego może to wynikać. Mam pewność, że próbka, którą wykorzystałem teraz jest "sterylna" więc wskazuję najnowszy test jajko "lepszy" i ilustrujący Fuyu-syogun. Między innymi dlatego recenzję tę powtórzyłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Aha. Mój wciąż przypomina kolor ze starego testu (ręcznik). Ten nowy (ręcznik) jest tak szary jak Diamine Gray. Brak w nim nuty niebiesko-fioletowego. Zeskanuj jeszcze raz stary test. Albo oba w tym samym trybie skanowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 A jak Kasia coś organizuje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam76 Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Na Pilota to i ja bym się zdecydował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts