visvamitra Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 (edited) Najpierw muzyka: Diamine rok w rok wypuszcza na rynek tematyczne zestawy atramentów. W założeniu atramenty te mają być dostepne wyłącznie w zestawach, szczęśliwie od tego roku można kupić je pojedynczo we flaszkach o pojemności trzydziestu mililitrów. Dzięki uprzejmości Romiego zrecenzuję wszystkie atramenty wchodzące w skład zestawu muzycznego. Jest ich dziesięć. Bach Beethoven Chopin Handel Mozart Schubert Strauss Tchaikovsky Vivaldi Wagner Beethoven ma całkiem dobry kolor, ale jest to atrament o najsłabszym w Music Set przepływie. Jest tyle ciekawych zieleni na rynku, że tę można sobie odpuścić. Ekspresjonizm abstrakcyjny Software ID Oxford Recycled - Kaweco Sport Classic, zakraplacz, B Oxford recycled, Kaweco Sport Classic, B Porównanie Edited January 27, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Szału zaiste nie ma BTW ciekawe, na jakiej zasadzie autorzy kojarzyli kolor atramentów z nazwiskiem kompozytora? Nie jestem koneserem muzyki poważnej, ale na ile znam utwory Beethovena, to taka zieleń nijak mi się z nimi nie kojarzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 27, 2015 Author Report Share Posted January 27, 2015 Mam wrażenie, że losowali. Nijak mi się kolory nie zgrywają z kompozytorami, ale ja się na muzyce klasycznej nie znam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 A mnie się ta zieleń znowu bardzo podoba Chyba pierwszy optymistyczny kolor w tej serii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Mam wrażenie, że losowali. Nijak mi się kolory nie zgrywają z kompozytorami, ale ja się na muzyce klasycznej nie znam. No tak. Mogli go nazwać po prostu Diamine jasna zieleń albo coś w tym guście, ale zainteresowanie nabywców byłoby pewnie dużo mniejsze. A tak "limited edition" i Beethoven, ho ho ho Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 (edited) BTW ciekawe, na jakiej zasadzie autorzy kojarzyli kolor atramentów z nazwiskiem kompozytora? Nie jestem koneserem muzyki poważnej, ale na ile znam utwory Beethovena, to taka zieleń nijak mi się z nimi nie kojarzy. Pewnie sobie zapalili takie fajne zielone i za którymś razem doświadczyli synestezji, więc postanowili to wykorzystać. Palili, włączali muzykę i kolor dźwięku stał się kolorem atramentu A sama zieleń tego atramentu jakaś taka wypłowiała. Edited January 27, 2015 by iAndrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 A mnie się ta zieleń znowu bardzo podoba Chyba pierwszy optymistyczny kolor w tej serii. Nie chodzi mi o to, że ta zieleń jest nieładna, choć w porównaniu przedstawionym powyżej jest kilka ciekawszych (dla mnie, subiektywnie) kolorów, Chodzi mi o "tworzenie bytów ponad niezbędną konieczność", czy jak to sformułował Ockham. Specjaliści od marketingu zasadzają się na tworzenie serii limitowanych, dostępnych oficjalnie tylko w zestawach, a nie wypełniają tychże treścią, która zasługiwałaby na szczególną uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 W sumie zgadzam się z większością z Was - żaden z recenzowanych atramentów nie kojarzy mi się z przypisanymi do nich nazwiskami. Na dodatek każdy z tych odcieni jest jakiś ponury, mało wyrazisty. Paletą barw atramentów standardowych Diamine jestem zachwycona. Tu podobają mi się tylko recenzje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 27, 2015 Author Report Share Posted January 27, 2015 @Markol - zsłuszna uwaga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvianin Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Sam nie wiem, może to siła sugestii, ale ten kolor też mi pasuje do Beethovena. Szczególnie jego wczesnej twórczości, poszukiwania własnego stylu, nawiązań do klasycyzmu i Haydna. Ta zieleń kojarzy mi się również z Austrią i zielenią Wiednia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Nie chodzi mi o to, że ta zieleń jest nieładna, choć w porównaniu przedstawionym powyżej jest kilka ciekawszych (dla mnie, subiektywnie) kolorów, Chodzi mi o "tworzenie bytów ponad niezbędną konieczność", czy jak to sformułował Ockham. Specjaliści od marketingu zasadzają się na tworzenie serii limitowanych, dostępnych oficjalnie tylko w zestawach, a nie wypełniają tychże treścią, która zasługiwałaby na szczególną uwagę. No tak. Jednym się podoba, a innym nie... Co do marketingu zgadzam się z Tobą, wiele produktów jest tak sprzedawanych, a kampanie nie są efektem przemyślanych decyzji tylko modnej ostatnio "burzy mózgów" ekipy od marketingu. Ale wracając do koloru, mnie się coś w nim podoba... Sam nie wiem co. Kolory mają to do siebie, że się podchodzi do nich subiektywnie, a każdy postrzega je inaczej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Ludwik Van powinien być pomarańczowy. https://www.youtube.com/watch?v=46yfDBfs4R8 poza tym kolor fajny fajn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 W sumie zgadzam się z większością z Was - żaden z recenzowanych atramentów nie kojarzy mi się z przypisanymi do nich nazwiskami. Na dodatek każdy z tych odcieni jest jakiś ponury, mało wyrazisty. Paletą barw atramentów standardowych Diamine jestem zachwycona. Tu podobają mi się tylko recenzje EE tam, Chopin był w sam raz. Taki szaro-brunatno-smutny jak schyłek romantyzmu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Ludwik Van powinien być pomarańczowy. https://www.youtube.com/watch?v=46yfDBfs4R8 poza tym kolor fajny fajn. jestem za... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts