Jump to content

Pilot Prera - wymiana stalówki

Asellus

Recommended Posts

Guest nilfein

Pilot nie sprzedaje samych stalówek, niestety. Do Prery pasują z kolei stalki z Pilota MR, Plumixów i - w gruncie rzeczy - wszystkich innych chyba. Jaki problem jest z Twoją?

Witam,

Poszukuję stalówki do pióra Pilot PRERA. Czy orientujecie się gdzie o to pytać? Sprawdzałem zaprzyjaźnione sklepy ale nikt nie ma akcesoriów (czyli stalówek) do piór PILOT.

Macie jakieś sugestie?

Z góry dziękuję

Do Prery pasują tez stalówki z Pilota MR w razie czego. Mają tylko inny grawer.

Pilot nie sprzedaje samych stalówek, niestety. Do Prery pasują z kolei stalki z Pilota MR, Plumixów i - w gruncie rzeczy - wszystkich innych chyba. Jaki problem jest z Twoją?

To japońska eF-ka. W moich rękach nadaje się tylko do drzeworytów :) Najwyżej wzbogacę się i inny model pióra które będzie wybitnie kolekcjonerskie :) Dzięki za odpowiedzi

Guest nilfein

To uderzaj w MR zwany też Metropolitan. Na Allegro za niewiele, a zabawy - co nie miara ;) Tylko tutaj w grę wchodzi wymiana wyłącznie stalki - spływak od MR nie będzie pasował do Prery (inne standardy nabojów).

Witajcie, mam małe pytanie natury technicznej co do wymiany tych stalówek. W oryginale miałem stalówkę M. kreska wydawała mi się trochę zbyt gruba więc zainwestowałem w Plumixa i przełożyłem z niego stalówkę F. Wszystko ładnie siadło, ale ta nowa stalówka jest inna, jest zakończona na prosto. Stara stalówka M była zakończona taka "kulką" przez co linia cały czas miała taką samą grubość. Stalówka z Plumix'a daje cienką kreskę przy pociągnięciach pionowych i grubszą przy poziomych. W necie znalazłem tylko informację o różnym grawerze, reszta niby taka sama miała być. Nie żeby mi to przeszkadzało, bo pisze się bardzo przyjemnie, jestem tylko ciekawy czy te stalówki występują w różnych wersjach, czy może nowa stalówka jest typowo do kaligrafowania? Bo zdaje się Plumix do tego przeznaczony jest. 

Witam i dziękuję za porady. Prera uzbrojona w stalówkę z MR śmiga aż miło.

BTW szkoda że PILOT nie sprzedaje samych stalówek bo w razie awarii trzeba od zaraz kupować nowe pióro.

Comatose - Pilot Plumix to pióro dedykowane do kaligrafii (oczywiście da się nim pisać "normalnie". ale w zamyśle to narzędzie kaligrafii :)).

Edited by Asellus