gretchen Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 Czy to dobry wybor? Jakie macie doswiadczenia, uwagi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 Dobre pióro. Jeśli możesz kupić w dobrej cenie, warto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 Ja kupiłem i jestem zadowolony. Poniżej recenzja, którą zrobiłem dla mojego kanału na YouTube: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gretchen Posted January 25, 2015 Author Report Share Posted January 25, 2015 Ja kupiłem i jestem zadowolony. Poniżej recenzja, którą zrobiłem dla mojego kanału na YouTube: bardzo dziekuje za recenzje. wzmocnila ona moja chec nabycia tego piora;-) znalazlam jedynie wersje bordowo-zlota. podoba mi sie bardziej czarna. mozna wiedziec, gdzie kupiles swoje pioro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 Kupione na eBayu, w Japonii. U sprzedawcy z linku poniżej, dalej ma ten model w ofercie. Mnie jednak doliczyli cło i Vat. http://www.ebay.pl/itm/Pilot-NAMIKI-Elite95s-fountain-pen-Black-Medium-nib-CON-20-/201264952201?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2edc537389 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gretchen Posted January 25, 2015 Author Report Share Posted January 25, 2015 Kupione na eBayu, w Japonii. U sprzedawcy z linku poniżej, dalej ma ten model w ofercie. Mnie jednak doliczyli cło i Vat. http://www.ebay.pl/itm/Pilot-NAMIKI-Elite95s-fountain-pen-Black-Medium-nib-CON-20-/201264952201?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2edc537389 no wlasnie... mam pare zlych doswiadczen w kupowaniu glownie z usa. po doliczeniu cla okazywalo sie, ze przedmiot wyszedl duzo drozej niz gdybym go kupila w europie. a clo sobie roznie naliczaja niestety. ale pioro naprawde piekne i oryginalne. a ten pilot custom tez podoba mi sie. jednak w ogole nie znajduje nic w necie na ten temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 Są informacje o Pilotach, tylko trzeba wiedzieć gdzie: http://kmpn.blogspot.com/2011/06/pilot-custom.html http://ryojusen-pens.com/17.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gretchen Posted January 25, 2015 Author Report Share Posted January 25, 2015 Są informacje o Pilotach, tylko trzeba wiedzieć gdzie: http://kmpn.blogspot.com/2011/06/pilot-custom.html http://ryojusen-pens.com/17.html dziekuje;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jp667 Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 Witam,bardzo ładna stalka!szkoda,że to dosyć małe pióro. Panie Andrzeju,oczywiscie recenzje ogląda się z przyjemnoscią,serdecznie pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted January 25, 2015 Report Share Posted January 25, 2015 Prześwietna ta videorecenzja. Pióro bardzo mi się spodobało, choć jak na EF japońskie, to chyba jednak do najcieńszych nie należy? Tak czy siak chyba pora na telesfora czyli pilota jakiegoś poszukam ja sobie :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted May 26, 2015 Report Share Posted May 26, 2015 Brakuje mi w recenzjach informacji o średnicy sekcji, to dość istotna informacja. Może któryś z miłego koleżeństwa podałby ją. Z góry dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted May 27, 2015 Report Share Posted May 27, 2015 no patrz, akurat wymiarów tego pióra brakuje w moim kapowniku, a nie mam jak zmierzyć, bo jest ono zupełnie gdzie indziej. w każdym razie osadka jest dość cienka, więcej jak 10mm mieć nie powinna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 no patrz, akurat wymiarów tego pióra brakuje w moim kapowniku, a nie mam jak zmierzyć, bo jest ono zupełnie gdzie indziej. w każdym razie osadka jest dość cienka, więcej jak 10mm mieć nie powinna. Trafiłeś w środek przedziału średnic. Atuzi podał mi wymiary: 9 przy stalówce, a 11 w drugim końcu sekcji. Pióra zatem wcale nie jest takim mikrusem. To tak jak z Kaweco - małe ale z dużym potencjałem . Lubię takie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozowisko Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 Zgadzam się z visvamitrą, że jeśli w dobrej cenie, to warto. Niezawodne i przyjemne w użytku jak większość Pilotów. Z drugiej strony, w tej cenie znajdziesz wiele innych dobrych piór japońskich. Poza tym, jeśli wcześniej nie próbowałaś pisać podobnym piórem kieszonkowym, sugerowałbym wstrzymanie się z zakupem dopóki nie znajdziesz okazji by to zrobić. Sam uwielbiam pisać mniejszymi piórami, ale Elite został zaprojektowany, aby pisać ze skuwką, czego osobiście nie znoszę. Długość bez niej jest dla mnie idealna, ale bez niej pióro wydaje się niezbalansowane i męczące, szczególnie przy dłuższych sesjach. Swojego Elite sprzedałem, ale mam kilka Platinum i jednego Sailora, którego na co dzień noszę w plecaku na wypadek gdybym zapomniał o piórniku z moimi codziennymi piórami. Ostatecznie zarówno Sailorem jaki i pozostałymi japońskimi kieszonkowymi piszę niemal wyłącznie od święta. Jeśli jednak zdecydujesz się na Elite, polecam stalówki typu soft. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted June 11, 2015 Report Share Posted June 11, 2015 z całym szacunkiem, ale kaweco sport przy pilocie elite wygląda jak kopytko, w dodatku rozgotowane. choć z drugiej strony szkoda by mi było nosić pilota w kieszeni razem z kluczami, tak że coś za coś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts