Jump to content

Pilot Elite 95s

Recommended Posts

Ja kupiłem i jestem zadowolony.

Poniżej recenzja, którą zrobiłem dla mojego kanału na YouTube:

bardzo dziekuje za recenzje. wzmocnila ona moja chec nabycia tego piora;-) znalazlam jedynie wersje bordowo-zlota. podoba mi sie bardziej czarna. mozna wiedziec, gdzie kupiles swoje pioro?

Kupione na eBayu, w Japonii. 

U sprzedawcy z linku poniżej, dalej ma ten model w ofercie. Mnie jednak doliczyli cło i Vat.

http://www.ebay.pl/itm/Pilot-NAMIKI-Elite95s-fountain-pen-Black-Medium-nib-CON-20-/201264952201?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2edc537389

no wlasnie... mam pare zlych doswiadczen w kupowaniu glownie z usa. po doliczeniu cla okazywalo sie, ze przedmiot wyszedl duzo drozej niz gdybym go kupila w europie. a clo sobie roznie naliczaja niestety. ale pioro naprawde piekne i oryginalne. a ten pilot custom tez podoba mi sie. jednak w ogole nie znajduje nic w necie na ten temat.

• 4 months later...
  • 2 weeks later...

no patrz, akurat wymiarów tego pióra brakuje w moim kapowniku, a nie mam jak zmierzyć, bo jest ono zupełnie gdzie indziej.

w każdym razie osadka jest dość cienka, więcej jak 10mm mieć nie powinna.

Trafiłeś w środek przedziału średnic. Atuzi podał mi wymiary: 9 przy stalówce, a 11 w drugim końcu sekcji. Pióra zatem wcale nie jest takim mikrusem. To tak jak z Kaweco - małe ale z dużym potencjałem  :P. Lubię takie  :D

Zgadzam się z visvamitrą, że jeśli w dobrej cenie, to warto. Niezawodne i przyjemne w użytku jak większość Pilotów.

Z drugiej strony, w tej cenie znajdziesz wiele innych dobrych piór japońskich. Poza tym, jeśli wcześniej nie próbowałaś pisać podobnym piórem kieszonkowym, sugerowałbym wstrzymanie się z zakupem dopóki nie znajdziesz okazji by to zrobić.

Sam uwielbiam pisać mniejszymi piórami, ale Elite został zaprojektowany, aby pisać ze skuwką, czego osobiście nie znoszę. Długość bez niej jest dla mnie idealna, ale bez niej pióro wydaje się niezbalansowane i męczące, szczególnie przy dłuższych sesjach. Swojego Elite sprzedałem, ale mam kilka Platinum i jednego Sailora, którego na co dzień noszę w plecaku na wypadek gdybym zapomniał o piórniku z moimi codziennymi piórami. Ostatecznie zarówno Sailorem jaki i pozostałymi japońskimi kieszonkowymi piszę niemal wyłącznie od święta.

Jeśli jednak zdecydujesz się na Elite, polecam stalówki typu soft.