Poszukiwacz.01 Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Cześć, mam dość dziwny problem. Jakiś czas temu zmieniłem atrament brązowy na czerwony i zaczęły się problemy. Pióro zrobiło się humorzaste - zaczęło przerywać. Początkowo winiłem papier ponieważ i on mi się zmienił w między czasie. Ale dziś pióro przegięło i powiedziałem dość. Zamontowałem ostatni brązowy nabój. Efekt? Smiga aż miło. Żadnego przerywania, pióro sunie przyjemnie i gładko. Pytanie - co jest nie tak z tym czerwonym atramentem? Trafiła mi się jakaś trefna partia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 (edited) Hmmm, też używam brązowego i czerwonego atramentu z Watermana. Jak dotąd nie zauważyłem żadnych problemów. Co prawda nie używałem ich po sobie w jednym piórze... Może jakaś mieszanka obu atramentów spowodowała problemy... Dobrze wyczyściłeś pióro przed zmianą atramentu na inny? Czasem mieszanki atramentów mogą powodować nieoczekiwane problemy. Edited January 20, 2015 by rafzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Brązowy jest ładniejszy. Pióro korzysta z klauzuli sumienia Wypłukałeś je dobrze przy zmianie atramentu lub w ogóle kiedyś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poszukiwacz.01 Posted January 20, 2015 Author Report Share Posted January 20, 2015 (edited) Pióro, przed założeniem nowego atramentu, było rozłożone na części pierwsze i wyczyszczone w wodzie z octem. Edited January 20, 2015 by Poszukiwacz.01 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 A jakie pióro ma takie kłopoty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 A może po pierwszym czyszczeniu źle poskładałeś pióro Popisałem trochę swoim czerwonym i sprawuje się na prawdę dobrze... I to na dodatek w jakimś tanim Tetisie. Przepływ dobry, linia ok... Nie mam pomysłu co to może być... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poszukiwacz.01 Posted January 21, 2015 Author Report Share Posted January 21, 2015 Model to Waterman Graduate. Generalnie to już nie moje pierwsze składanie/rozkładanie pióra - mam więc pewne doświadczenie w tej materii. Generalnie testowałem różne atramenty i tylko ten czerwony robi problemy. Co dziwne mogę po tym czerwonym założyć dowolny kolor i pisze super, wracam do czerwonego i kłopoty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 No to chyba po prostu coś nie iskrzy między nimi... A ten czerwony w innym piórze sprawdzałeś? Bo może to po prostu wina atramentu... może zwietrzały jest i słaby przepływ ma... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts