Guest Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Krótkie pytanie: czy np. Montblanc Toffee Brown z butelki i w naboju różnią się od siebie (właściwościami, odcieniem itp.)? MB to przykład. Może być też Pelikan lub CDA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 W paru Pelikanach nie dostrzegłem różnicy. Fakt, że raczej nie kupuję atramentów w nabojach. Ale czasami zdarza się coś potestować. Natomiast inku z Twojego przykładu nie testowałem żadnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Mam Toffee w butelce. Nie sądzę żeby firma robiła inny atrament o tej samej nazwie do naboi. Gdyby się różnił, to nadaliby mu inną nazwę. Firma produkuje konkretny kolor i konfekcjonuje go w naboje czy kałamarze. Byłoby, moim zdaniem, absurdem, gdyby pod tą samą nazwą sprzedawano atramenty o tym samym kolorze a innych właściwościach. Byłoby to robienie kupującego w balona. Akurat MB nie ma szerokiej palety kolorów, ale wszystkie atramenty innych firm, które próbowałem, są takie same w nabojach i butelkach. Osobiście nie zetknąłem się z dwiema wersjami tego samego koloru w obrębie jednej firmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Byłoby, moim zdaniem, absurdem, gdyby pod tą samą nazwą sprzedawano atramenty o tym samym kolorze a innych właściwościach. Byłoby to robienie kupującego w balona. Do niedawna Lamy Blue Black w nabojach i w kałamarzu były różnymi atramentami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Osobiście nie zetknąłem się z dwiema wersjami tego samego koloru w obrębie jednej firmy. Może nie tyle różne wersje tego samego koloru ale może w nabojach atrament inaczej się zachowuje, gęstnieje, ciemnieje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 Do niedawna Lamy Blue Black w nabojach i w kałamarzu były różnymi atramentami. Nie używałem, więc nie wiem, ale podtrzymuję swoją opinię, że sprzedawanie różnych produktów (atramentów) pod tą samą nazwą jest, delikatnie mówiąc, nierozsądne. Piszesz "do niedawna", czyli już nie jest, może więc ktoś poszedł po rozum do głowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts