Yaner Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 Witam. Postanowiłem zaprezentować moją mini kolekcję "japończyków". Dopasowane rozmiarem. Gdyby cenowo to Sailor powinien być Standard a nie jak tutaj Large. Prezentuję Platinum #3776 Century Sailor 1911 Large Pilot Namiki Custom 74 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 Stalówki 21k w Sailorze też są już grawerowane a nie wytłaczane widzę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 Ładna prezentacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 te zbliżenia... no, no Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 Jeśli można prosić, to chciałbym zobaczyć jak piszą te piękne piórka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yaner Posted January 10, 2015 Author Report Share Posted January 10, 2015 Stalówki 21k w Sailorze też są już grawerowane a nie wytłaczane widzę... Nie wiem czy to źle. Zmienili technologię i już. Ale nie ulega wątpliwości że to grawer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yaner Posted January 10, 2015 Author Report Share Posted January 10, 2015 Jeśli można prosić, to chciałbym zobaczyć jak piszą te piękne piórka Próbki pisma również zamieszczę ale już nie dziś. Za to puki co pokażę takie chyba fajne zdjęcie mniejszego Sailora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 Te stalówki.... można się zakochać. Piękne zdjęcia. To ostatnie rzuca na kolana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 Marudzicie. Grawerowanie daje znacznie lepsze rezultaty niż wytłaczanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 Ładne stalówki. Wszystkie gwoździe, czy wariacja jakaś się pojawia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 ŚWIETNE zdjęcia, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 JA wole wytłaczane A czemu lepsze efekty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yaner Posted January 10, 2015 Author Report Share Posted January 10, 2015 Cieszę się, że zdjęcia się podobają. Ładne stalówki. Wszystkie gwoździe, czy wariacja jakaś się pojawia? Wszystkie moje Sailor-y są Hard, czyli gwoździe. Ale za to ładne są. Platinum jest niby Soft ale niezbyt to czuć w trakcie pisania. Naciekwsza, mimo że zwykła, jest stalówka Pilota. Zaczynam się rozglądć za jamiś modelom Pilota ze stalówką Soft. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 Próbki pisma również zamieszczę ale już nie dziś. Za to puki co pokażę takie chyba fajne zdjęcie mniejszego Sailora. Ta focia najfajniejsza... pozostałe także super, zwłaszcza zbliżenia ziarna, czym robione?... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yaner Posted January 11, 2015 Author Report Share Posted January 11, 2015 Oto próbki pisma (proszę o nie ocenianie charakteru pisma ). Papier: Notatnik A4 Oxford 90g/m2 Atrament: Sailor Jentle Ink Souten. Chmury wędrujące za oknem spowodowały widoczne różnice jasności. Najbardziej "maślana" jest stalówka Sailor-a, z kolei najostrzejsza ale dająca moim zdaniem najciekawszą kreskę, jest stalówka Pilot-a. Minimalny, śladowy fleks można zaobserwować u Platinum i Pilot-a. Sailor to sztywna bestia. Do zrobienia wszystkich zdjęcie posłużył obiektyw Pentax 100 f/2.8 D-FA Macro doczepiony do Pentax-a K-5. Do zbliżeń ziarna użyłem jeszcze dodatkowo 50mm pierścieni aby zwiększyć skalę odwzorowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Sailora, Pilota, Pentaksa. Próbowałeś poprzyciskać tę stalówkę SF Platinum? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarko82 Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Bardzo ładne linie, pomimo tego, że sam wolę emki i beemki, pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yaner Posted January 11, 2015 Author Report Share Posted January 11, 2015 Sailora, Pilota, Pentaksa. Próbowałeś poprzyciskać tę stalówkę SF Platinum? Próbowałem, oczekiwałem nieco większej elastyczności kupując pióro ze stalówką soft. W rezultacie okazało się, że ja nie umiem (bardzo prawdopodobna wersja) albo ta stalówka jest jednak zbyt sztywna aby łatwo uzyskać wariację w grubości linii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 Bardzo przyjemnie prezentujące się pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yaner Posted January 26, 2015 Author Report Share Posted January 26, 2015 Małe uzupełnienie co do elastyczności stalówek. Stalówki Sailora, które mam w wersji Hard są faktycznie twarde jak gwóźdź. Zwyczajna stalówka (u mnie EF) Pilota, nie jest tak extremalnie sztywna. Delikatnie pracuje, nie daje to wariacji w grubości linii ale mimo, że obecnie nim nie piszę to chyba najbardziej je lubię. Jak tylko budżet pozwoli pewnikiem jakieś 742 ze stalówką SF, dla dopełnienia kolekcji, u mnie zawita. Platnimu natomiast jest dość sprężysta. Bez obaw przy nacisku można ją od spływaka odsunąć. W trakcie pisania fajnie pracuje z ręką. Ale jak we wcześniejszym poście pisałem, wariacji w grubości linii nie daje się raczej uzyskać (albo ja nie umiem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts