namiki Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 ...pochodzi z serii poświęconej mecenasom sztuki. Montblanc Lorenzo de Medici wyróżnia się pięknie wykonaną srebrną koszulką z grawerowanym zdobieniem nawiązującym do epoki renesansu. Klasyczna forma pióra nawiązuje do modelu przedwojennego. Pióro jest bardzo drogie ponad 20.000 zł... Jak Wam się podoba? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Pokrętło tłoka jak w MB Agatha Christie. Ciekawe, czy na tych samych komponentach. Raczej się nie dowiem. Bardzo ładne, "włoskie" pióro. Chętnie widziałbym tam nieco inną sekcję (wklęsłą, w stylu MB 146 z lat 50.) i gładkie okienko podglądu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Każdy z elementów osobno to ładnie zaprojektowany kawałek pióra, lecz złączone razem mne nie przekonują. Bardzo fajna faktura srebra w zestawieniu z końcówkami...jak frankenpen. Moim zdaniem nieudany koncept. Może na żywo się broni, czasem tak bywa że trzeba pomacać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Każdy z elementów osobno to ładnie zaprojektowany kawałek pióra, lecz złączone razem mne nie przekonują. Bardzo fajna faktura srebra w zestawieniu z końcówkami...jak frankenpen. Moim zdaniem nieudany koncept. Może na żywo się broni, czasem tak bywa że trzeba pomacać A już myślałam, że tylko ja znów będę marudzić. Mam takie same odczucia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Szału nie robi, najładniejsza w nim jest stalówka reszta w moim odczuciu kiepsko wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Legrandowa sekcja pasuje jak pięść do nosa. I dobrze, bo nie mam 20 000 do wyrzucenia na pióro, które poza tym 'detalem' jest obłedne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Mnie się podoba - lubię metalowe pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Mnie też,... tak samo jak Marcel Proust... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 (edited) Pokrętło tłoka i zakończenie skuwki powinni bardziej dopasować do kształtu korpusu albo zamaskować łączenia pierścieniami. Choć na żywo aż tak się to nie rzuca w oczy. Okienko podglądu też mogli sobie odpuścić. I gdyby tak stalówkę w całości pociągnąć platyną... Edited December 31, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 @Alveryn - przepraszam, że tutaj, ale czy mógłbys odpowiedzieć mi na PW(x2)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Chętnie. Jak tylko uda mi się dostać do normalnego komputera i odczytać PW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted January 9, 2015 Author Report Share Posted January 9, 2015 dlaczego ten Montblanc cieszy się tak wielkim zainteresowaniem? http://www.ebay.it/itm/Penna-stilografica-MONTBLANK-LORENZO-DE-MEDICI-Anno-1995-Rarissima-R5-/201253037132?pt=Penne&hash=item2edb9da44c Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 Jakim tam wielkim zainteresowaniem? Tylko trzech ludków bierze udział w licytacji, z których jeden już ją sobie odpuścił. A na tyle milionów użytkowników e-zatoki, zawsze paru snobów się znajdzie. Jak choćby amator na ten kupiony serwis do herbaty. http://www.ebay.com/itm/ANTIQUE-RUSSIAN-SOTHEBY-039-S-1991-YEAR-84-SILVER-TEA-SERVICE-SET-CHINESE-SYMBOLS-/221627673305?pt=Antiques_Silver&hash=item339a09ead9&nma=true&si=GfHbTDHVMovJd2Cyqt58BlPu5Nw%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557 zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted January 10, 2015 Author Report Share Posted January 10, 2015 a faktycznie, trzech, ale dlaczego tak dziwnie licytowali? Nie podoba Ci się ten Montblanc? Moim zdaniem bardzo ładny jest i chętnie bym go kupił wcale nie ze snobistycznych pobudek... już wiem, to Ty kupiłeś ten serwis do herbaty! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 Podobać, to mi się on podoba. Ale tyle bym za niego nie dał. Nawet jakbym nie wiedział co zrobić z nadmiarem kasy, gdybym takowy posiadał. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted January 10, 2015 Author Report Share Posted January 10, 2015 a gdybyś takowy posiadał, jakie kupiłbyś pióro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamon Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 A ja mam taką propozycję. Zapomnijmy przez chwilę, że na tym piórku jest ptasia kupa. Czy nadal będzie tak obłędne? Ja śmiem wątpić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 Wtedy będzie brzydkie i niewarte uwagi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted January 10, 2015 Author Report Share Posted January 10, 2015 (edited) a ja nie wątpię. Dla mnie to pióro jest pięknie wcale nie ze względu na markę. Bardzo podoba mi się precyzja wykonania i piękno estetyczne tego modelu. W tym pierwszym aspekcie moją uwagę przykuł misternie wykonany gilosz i każdy element pióra, który jest doskonały pod względem jakości. Jeżeli zaś chodzi o piękno estetyczne to cóż... długo można by pisać. Przede wszystkich sam kształt pióra... ośmiokątny oraz doskonałość formy. Uwagę zwraca również neorenesansowa grawerka na ściankach srebrnej koszulki, dosyć surowy klips klasyczne dla Montblanca sekcje w czarnym kolorze i oczywiście na górze biały płatek. Gdybym miał ująć to w punktach to: 1. Doskonałość formy 2. Doskonałość wykonanania 3. Finezyjna choć nieco surowa estetyka 4. Szlachetność materiału - srebro 5. Osadzenie w tradycji To jest właśnie to co było domeną sztuki renesansu. Tak... i chyba dlatego ten model upamiętnia Wawrzyńca Wspaniałego. Edited January 10, 2015 by namiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamon Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 (edited) "Dla mnie to pióro jest pięknie wcale nie ze względu na markę. Bardzo podoba mi się precyzja wykonania i piękno estetyczne tego modelu. W tym pierwszym aspekcie moją uwagę przykuł misternie wykonany gilosz i każdy element pióra, który jest doskonały pod względem jakości. Jeżeli zaś chodzi o piękno estetyczne to cóż... długo można by pisać. Przede wszystkich sam kształt pióra... ośmiokątny oraz doskonałość formy. Uwagę zwraca również neorenesansowa grawerka na ściankach srebrnej koszulki, dosyć surowy klips klasyczne dla Montblanca sekcje w czarnym kolorze i oczywiście na górze biały płatek. Gdybym miał ująć to w punktach to: 1. Doskonałość formy 2. Doskonałość wykonanania 3. Finezyjna choć nieco surowa estetyka 4. Szlachetność materiału - srebro 5. Osadzenie w tradycji To jest właśnie to co było domeną sztuki renesansu. Tak... i chyba dlatego ten model upamiętnia Wawrzyńca Wspaniałego." Edited January 10, 2015 by adamon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 W tym piórze podoba mi sie system napełniania. Estetycznie - koszmar, zwłaszcza ta końcówka skuwki. Ale co kto lubi ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Pod względem jakości zapewne nie ma sie do czego przyczepić, ale mam wrażenie, że elementy srebrne zupełnie nie pasują do captopu, pokrętła tłoka, sekcji, okienka podglądu i stalówki. Osobno każdy element mi sie podoba, ale jako całość to potworek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted January 11, 2015 Author Report Share Posted January 11, 2015 co to jest captop? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 co to jest captop? Szczyt skuwki, w tym przypadku czarny ze śnieżynką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted January 11, 2015 Author Report Share Posted January 11, 2015 (edited) o właśnie wierzchołek skuwki, szczyt skuwki to polskie forum, a nie raz czytam tu o ringach - zamiast pierścieniach, systemie piston filler zamiast tłoczkowym, o piórze eyedropper zamiast zakraplaczowym... Edited January 11, 2015 by namiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts