bosa Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 (edited) Witojcie Wszyscy Ludzie! Święta święta i po świętach, bosej recki nadejszła pora! Zima zdecydowanie niebieskim kolorem jest. Niebieskie niebo jest, śnieg w sumie też, jak ktoś nie umie rozróżniać kolorów, niebieskie mam paznokcie, na pewno jakiś ufoludek jest też niebieski i zimno też jest niebieskie. Tak więc ja, Niebieskościosceptyk, ponieważ cold never bothered me anyway, zabieram się za recenzję pewnego kolorku, który kojarzy mi się z czymś pomiędzy dżinsem a zimowym niebem. Sponsorem i patronem medialnym dzisiejszego delikwenta jest Adam (akmac), który to był udostępnił mi próbkę, za co jeszcze raz dziękuję Przed Państwem... *werble* Sailor Souten Moja próbka nie wyglądała tak dystyngowanie, ale zakupić można płynne Levisy w takim oto kałamarzu: Jak to to mazia? Ano mazia właśnie całkiem przyjemnie. Suche męskie fakty Schnięcie: średnio na Oxfordzie, przeciętnie na zwykłym papierze Przepływ: dobry Startowanie: od razu Wypełzanie na stalówkę: malutkie Kalafiorzenie: a broń Boże Cieniowanie: jak na lekarstwo Nasycenie: przeciętne. Nic specjalnego. Raczej niechętnie wchodzi w interakcje z innymi atramentami - wszyscy niedokładnie płuczący pióra (sic!) cieszcie się. Kurczę. Całkiem fajne właściwości mają te Sailory. Zestawienie z innymi niebiańskimi kolorami Moje Zimowe minizestawienie Niebieskości wrzucę dzisiaj - Souten się w nim znajdzie. Na razie poczęstuję was internetowymi zestawieniami (nigdy nie dysponowałam taką ilością Sailorów jak tu (2) ) Z mojego ulubionego inkdependence: Z pinterest.com Z gentlemanstationer.com Z penchalet.com Podsumowywiwując Szczerze powiedziawszy nie wiązałam z nim zbyt wielkich nadziei - ot, kolejna nienasycona niebieskość, zrecenzuję, zapomnę, alleluja i do przodu. Nic z tych rzeczy. Okazało się, że jego matowość i łagodność są jego siłą. Aż miło się czyta wszystko, co jest nim napisane. Stworzony do codziennego pisania i do grubej stalówki (Hm. Chyba według mnie każdy atrament jest stworzony do grubej stalówki...) Chętnie MIAŁABYM kałamarz Dziękuję za uwagę Bosa Nie wiem, czy po świętach ktokolwiek z Was może chociaż patrzeć na te babeczki, ale łapcie Edited December 29, 2014 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Bardzo ładny inkaust i bardzo ładna recenzja. Intryguje mnie jeno czymże może być wopa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Babeczki i recka pierwsza klasa. Kolor nie w moim klimacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 29, 2014 Author Report Share Posted December 29, 2014 (edited) Bardzo ładny inkaust i bardzo ładna recenzja. Intryguje mnie jeno czymże może być wopa Wopa to jest takie dzikie zwierze, bardzo owłosione, ma właśnie takie niebieskie futerko. Nie wiedziałeś? To jest właśnie futro z wopy: Edited December 29, 2014 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Dziękuję za recenzję, bosa. Dorzucę swoje trzy grosze: otóż Souten stanowczo marnuje się w suchych piórach! Ten atrament pełnię swoich atutów pokazuje dopiero w mokrej stalówce, nawet niekoniecznie grubszej. Dlaczego? Bowiem dopiero wówczas widać jego cudowny, niezrównany, obłędny, odjazdowy POŁYSK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Recenzja jak zwykle, miodzio. Kolor sam nie wiem, ładny ale mam chyba przesyt niebieskich po ostatnich dostawach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Mój kolor dżinsowy, kt zakupiłam z de Atramentis niestety bardziej przydymiony... a ten bardzo poprawny, szkolny taki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarko82 Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Świetny atrament i świetna recenzja, gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Kolor jak kolor,ale recenzja - bos(K)a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Trzy słowa: Pelikan Royal Blue Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Kolor, w rzeczy samej,... to nie wiem,... musiałbym tak na żywo,... bo jednak Sky High przypomina i to bardzo... natomiast recka poetycka można rzec,... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Jak do każdej recenzji koleżanki Bosej, i do tej zostały dosztukowane ciekawe porównania i opisy, przez co nawet coś tak wydawałoby się nudnego, jak opis koloru atramentu, staję się czymś intrygującym... Jak dla mnie, najciekawszy odcień ma kolor Visconti'ego...a porównywanie tych jasnych odcieni z blueblack'ami chyba nie ma sensu... 8/10 - ze względu na chmurkę, która wydaje się być burzową... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 29, 2014 Author Report Share Posted December 29, 2014 (edited) Trzy słowa: Pelikan Royal Blue Zerknij na Zimowe Minizestawienie. Jak dla mnie na żywo zdecydowanie są to zupełnie inne atramenty. Może moje zdjęcia nie dość dobrze to oddają natomiast recka poetycka można rzec,... Starałam się Dziękuję Wam wszystkim za dobre słowo 8/10 - ze względu na chmurkę, która wydaje się być burzową... Ale przecież ona się uśmiecha! Edited December 29, 2014 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trevor Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 (edited) Fantastyczna recenzja, przeczytałem z przyjemnością Co do inkaustu, jego dżinsowy kolor, idealnie pasowałby do Kaweco: Z tej serii Sailorów mam Nioi-Sumire (taka nowsza wersja ultramaryny) właściwości znakomite, odcień oczywiście to już rzecz gustu...... Edited December 29, 2014 by Trevor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Ale przecież ona się uśmiecha! JASNE! Uśmiecha się na myśl, jak zaraz tu wszystkich zmoczy... Do tego atramenciku najbardziej, to pasowałby mój podręczny zestawik niebieskości: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 29, 2014 Author Report Share Posted December 29, 2014 JASNE! Uśmiecha się na myśl, jak zaraz tu wszystkich zmoczy... Do tego atramenciku najbardziej, to pasowałby mój podręczny zestawik niebieskości: Nice try, ciemna siło kusząca!!! Próżne Twe zakusy, nie zwiedziesz mnie! *przekonuje sama siebie* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Pamiętaj tylko o jednym, żywot Twój tempem nieubłaganym biegnie, nie błądź w błędzie - kup je w szalonym obłędzie!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mate Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Zdjecia ladne, recenzja ladna... kolor BLEEE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 @Bosa - zwracam honor inkaustowi…faktycznie, inny niż PRB. Chyba po prostu muszę zmienić oświetlenie przy biurku…lub zainwestować w okulary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 (edited) Ha! Wiedziałem, że powierzenie tej recenzji specjalistce to będzie strzał w dziesiątkę! Cóż jeszcze mogę dodać, może parę osobistych spostrzeżeń? Spodobał mi się ten kolor, bo jest takim prawdziwym, pogodnym niebieskim: nie wpada ani w zieleń, ani we fiolet. W odpowiednio mokrym piórze potrafi, jak to już powiedziała aoirghe, pokazać głębię i zaświecić efektownym czerwonym połyskiem. Podstawowa barwa nie kłuje w oczy krzykliwą jaskrawością, ale przy bliższym poznaniu okazuje się ciekawsza niż mogłoby się na początku wydawać (O.K., weźcie poprawkę, że mówi to człowiek, który przez 80% dni w roku pisze tak ekstrawaganckimi atramentami jak Salix i 4001 Blau-Schwarz ). Pozostałe własności są również co najmniej poprawne, irytować może co najwyżej typowy dla Sailorów fenolowy aromat -- ale przynajmniej mamy pewność, że nic nam się w butelce nieproszonego nie zalęgnie. Ender, owszem, nowe kolory Sailora bardzo przypominają te z dotychczasowej serii; ewentualne drobne różnice w odcieniu widać chyba dopiero przy bezpośrednimm porównaniu jeden obok drugiego. Edited December 29, 2014 by akmac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomsky Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Sporo fotek atramentów na białych, lub teoretycznie białych kartkach jest niedoświetlonych. Stąd kartki na zdjęciach są szare, bure i kolorki nie koniecznie oddaja prawdziwe "intencje". Korekta ekspozycji konieczna, proponuje zacząć od 0,7-1,3 EV. Choć podręczniki radzą naświetlać "białe" jeszcze bardziej obficie. Światłomierze są po prostu tak skalibrowane, że przy foceniu białego lub czarnego (także walorów pośrednich) należy wprowadzić korektę ekspozycji. Tak tylko piszę, może sie czasem przydać, a nie wiem czy problem był poruszany. Ta kwestia może być ważniejsza niż kalibracja monitorów. Pozdr. Ch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts