Dante Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Od wielu lat jestem właścicielem pióra Zenith 2, które dostałem kiedyś od dziadka. Korzystałem z niego przez długi czas, lecz nigdy nie pomyślałem o tym, by je przepłukać. Dopiero to forum otworzyło mi oczy na tematy związane z konserwacją pióra. I tu pojawia się mały problem; pióro korzysta z gumowego zbiorniczka na atrament. Czy jest sposób, by zbiorniczek ten bezinwazyjnie zdjąć, tak by po umyciu móc założyć go z powrotem? Nie próbowałem ciągnąć na siłę, gdyż materiał wygląda na dosyć delikatny. Za słabą jakość zdjęcia przepraszam, było robione komórką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Ogrzej suszarką delikatnie tę żółtą część, złap za gwint i odkręć. Wyczyść i złóż, tylko do trgo potrzeba szelaku do uszczelnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 mozna tez wciagac wode i wypuszczac, nie trzeba go zdejmowac. troche to potrwa i bedzie woda w srodku schla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dante Posted December 28, 2014 Author Report Share Posted December 28, 2014 mozna tez wciagac wode i wypuszczac, nie trzeba go zdejmowac. troche to potrwa i bedzie woda w srodku schla. ile czasu minie nim woda w środku wyschnie? Bo szczerze mówiąc wolałbym to załatwić właśnie w ten sposób, niż bawić się w nagrzewanie, a następnie uszczelnianie pióra, gdyż boje się, że po prostu rozwale sobie pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 To naciągnij wody, zostaw pióro w szklance stalówką w dół i czekaj. Tylko kłopot w tym, że ten atrament się fosylizuje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts