lucky_sailor Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Mam problem - od wczoraj cieszę się Sheaffer'em Prelude i jestem bardzo zadowolony - martwi mnie tylko jedna sprawa. Na stalówce ciągle pojawia się plama atramentu. To normalne? Jest to moje pierwsze pióro w którym używam konwertera, wiec nie wiem...Początkowo myślałem, że to pozostałość po napełnianiu tłoczka atramentem, ale kilkukrotnie je wycierałem, a nawet płukałem w letniej wodzie i nic się nie zmieniło - zawsze po pewnym czasie plama znów się pojawia, choć po płukaniu jest mniejsza.Ktoś jakieś rady, coś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 To nib creep. Zapomnij o naprawie. Ten model tak ma, w niczym to nie przeszkadza. Podłoże tego problemu nie jest nikomu znane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucky_sailor Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Ok, dzięki Na problem bym pewnie nie zwrócił uwagi, gdyby nie to, że to moje pierwsze poważne pióro, w dodatku bardzo mi się podoba wizualnie, więc zwracam uwagę na najdrobniejsze nawet szczegóły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Nic to takiego. Nie przeszkadza w pisaniu ani użytkowaniu. Chociaż mój Prelude tego nie ma akurat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thefil9 Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Z odpowiednim atramentem, to nawet ładnie wygląda, ja mojego specjalnie nie oczyszczam z zielonego atramentu, tak pięknie się mieni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucky_sailor Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Niestety, jak na razie używam czarnego pelikana 4001 i przy nim to raczej nie jest ozdobą Myślę o Diamine Mediterranean Blue zachęcony testem na atramentopedii myślałem o zielonym, ale jak pisałem w powitaniu - jestem w klasie maturalnej i niektórzy mieliby, kulturalnie mówiąc, problem z tym, że pisze na zielono... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Niestety, jak na razie używam czarnego pelikana 4001 i przy nim to raczej nie jest ozdobą Myślę o Diamine Mediterranean Blue zachęcony testem na atramentopedii myślałem o zielonym, ale jak pisałem w powitaniu - jestem w klasie maturalnej i niektórzy mieliby, kulturalnie mówiąc, problem z tym, że pisze na zielono... To co to za liceum? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucky_sailor Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Takie gdzie niektórzy nauczyciele sprawdzają prace na zielono Ale, ale, UWAGA, jakiś czas temu nauczycielka zakazała mi i koleżance używania piór na pracach pisemnych, ponieważ atrament przebijał podczas pisania na papierze podaniowym Co ciekawe nie satysfakcjonowało jej jednostronne pisanie... ale jak łatwo się domyślić na jedną pracę zamieniłem pióro na długopis po czym wróciłem do pisania piórem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 niektórzy mieliby, kulturalnie mówiąc, problem z tym, że pisze na zielono... Wtedy możesz powiedzieć, że niejaki Konstanty Ildefons Gałczyński pisał tylko zielonym atramentem. To chyba gdzieś nawet jest napisane w jakimś jego tekście... Tak że wzorzec masz dobry,... niech się nie czepiają (kiedys w Warszawie sie mówiło :"czep się tramwaja..." , po włosku "attacca ti al tram..." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 Ja też tak mam w moim Waterman Hemisphere. Mnie się tam podoba pełzający atrament Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 To co to za liceum? w I L.O. im. S.S. też nie można było pisać zielonym atramentem, długopisem, niepotrzebne skreślić. swego czasu. Wtedy możesz powiedzieć, że niejaki Konstanty Ildefons Gałczyński pisał tylko zielonym atramentem. To chyba gdzieś nawet jest napisane w jakimś jego tekście... Tak że wzorzec masz dobry,... niech się nie czepiają (kiedys w Warszawie sie mówiło :"czep się tramwaja..." , po włosku "attacca ti al tram..." J.K.M. Elżbieta II też pisze zielonym atramentem (korespondencję prywatną), jednakowoż taki argument na moich nauczycieli z w/w liceum, podziałaby jak płachta na byka. co innego gdybym powiedział że Ulianow, albo Dżugaszwili, a z poetów to ten, Majakowski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 Zwyczajowo zielony kolor był zarezerwowany dla dyrektorów, czerwony dla nauczycieli i dlatego w szkole tak się tego czepiali. Pamiętam, że kiedyś pewna pani profesor wyrwała mi kartkę z zeszytu, bo pisałem zielonym... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murio Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 [...] Pamiętam, że kiedyś pewna pani profesor wyrwała mi kartkę z zeszytu, bo pisałem zielonym... Jak się cieszę, że już nie chodzę do szkoły... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 A jak ja się cieszę! Nieszczęsna kartka była za połową zeszytu więc nie muszę tłumaczyć z czym to się wiązało... Nie było piątki za prowadzenie zeszytu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 16, 2014 Report Share Posted December 16, 2014 Jak się cieszę, że już nie chodzę do szkoły... a ja bym z przyjemnością pochodził. ależ miał wtedy człowiek problemy. czy jechać rowerem do Dysa nad Ciemięge, czy do Prawiednik nad Bystrzycę. i jakie tanie wino kupić po drodze. ale znów nie na temat piszę. przepraszam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts