Jump to content

Skuwka bez gwintu - Kaweco Dia

_ded_

Recommended Posts

Nabyłem piórko, takie jak lubię, czyli im starsze tym lepiej. Tym razem Kaweco Dia z okolic 1930. Na korpusie jeszcze oznaczenie 90 A   EF

Stalówka stalowa, raczej nieoryginalna opisana następująco: Duraloy 6 made in usa  6232. Ma zagiętą blachę zamiast irydu.

Nabyłem jako niesprawne bo  wyschnięty korek - jest tutorial więc sobie z przyjemnością poradzę - i skuwka co nie robi.

Nie robi bo się nie zakręca. Albo gwint w niej zachetany, albo brakuje tulejki z gwintem właściwym wewnątrz (jeśli wogóle istniała taka konstrukcja) albo nie od tego pióra jest. 

Skuwka wizualnie pasuje - jest czarna i stara :) ale nie jestem w stanie sam stwierdzić czy to komplet.

Chciałbym by mi ktoś pomógł kto się zna.

Ewentualnie czy kombinować ze spreparowaniem gwintu w skuwce?

4Pd7XRh.jpg

HHGnR8y.jpg

yJ7hzTz.jpg

L5zNy6t.jpg

EoXFzAi.jpg

qXIGzYy.jpg

m5kuaMw.jpg

QoRHrjB.jpg

qDXo3Jo.jpg

Wygląda też, że korpus pęknięty. A gwint w środku jest chyba zajeżdżony. Widać to na przedostatnim zdjęciu. Generalnie to odtwarzanie gwintu nie jest zajęciem przyjemnym. W teorii proste - nałożyć nowego materiału identycznego z oryginalnym do wnętrza oczyszczonej i zmatowionej skuwki, obstawiam, że celuloidowej, zmierzyć gwint i używając odpowiedniego gwintownika nagwintować to ponownie. Ale to teoria. Praktyka, jak powszechnie wiadomo...

Edited by piter22

W teorii proste - nałożyć nowego materiału identycznego z oryginalnym do wnętrza oczyszczonej i zmatowionej skuwki, obstawiam, że celuloidowej, zmierzyć gwint i używając odpowiedniego gwintownika nagwintować to ponownie.

Ale jak zidentyfikować materiał w takim piórze? I jak nakładać? Zmielony-rozpuszczony jak poxipol?

To sie nie może udać...

Myślałem o wklejeniu nagwintowanej tulejki.

A kleje typu poxipol z możliwością regeneracji gwintu? Pewnie się nie trzyma celuloidu/bakelitu?

Edited by _ded_

Ale jak zidentyfikować materiał w takim piórze? I jak nakładać? Zmielony-rozpuszczony jak poxipol?

To sie nie może udać...

Myślałem o wklejeniu nagwintowanej tulejki.

A kleje typu poxipol z możliwością regeneracji gwintu? Pewnie się nie trzyma celuloidu/bakelitu?

Celuloid to trzeba obrabiać rozpuszczalnikowymi. Bakelitu się nie da, więc pozostają zwykłe kleje. Jeśli wejdzie Ci tam nagwintowana tulejka, to będzie dobrze. IMHO dobra opcja, najpierw warto by było wkleić na szelak.

Ale poczekaj, :P

Bo nie kumam.

Jakby tulejka dała rade z jakiegoś złomu dajmy na to, to czym ją wkleić w bakelit?

Szelak pewnie za słaby?

Wydaje mi się że to nie celuloid - nie czuć tego miłego smrodku.

A, że na szelak testowo, tak?

Edited by _ded_

Ale poczekaj, :P

Bo nie kumam.

Jakby tulejka dała rade z jakiegoś złomu dajmy na to, to czym ją wkleić w bakelit?

Szelak pewnie za słaby?

Wydaje mi się że to nie celuloid - nie czuć tego miłego smrodku.

Różny celuloid różnie pachnie. Ja bym właśnie na szelak kleił, bo to jest odwracalne :P Kwestia tego, czy wewnętrzna średnica skuwki na taki zabieg pozwoli. Bo jeśli brakuje po 0,5 mm z każdej strony, to marnie to widze.

No, ogólnie delikatna sprawa bo skuwka do cienkościennych należy.

Myślałem też żeby ewentualnie wytoczyć od wewnątrz z pół milimetra materiału robiąc miejsce na ową tulejkę i ją tam wcisnąć żeby wskoczyła jak ringi na skuwkę - tyle że odwrotnie :)

Nie wiem tylko czy  ścianki dość grube.

No, ogólnie delikatna sprawa bo skuwka do cienkościennych należy.

Myślałem też żeby ewentualnie wytoczyć od wewnątrz z pół milimetra materiału robiąc miejsce na ową tulejkę i ją tam wcisnąć żeby wskoczyła jak ringi na skuwkę - tyle że odwrotnie :)

Nie wiem tylko czy  ścianki dość grube.

Zapewne pęknie przy wciskaniu. Ringi są zakładane na etapie produkcji - a skuwka rozpychana gorącym powietrzem, z tego co mi wiadomo.