Jump to content

Poprawianie stalówki.

chomsky

Recommended Posts

Chciałbym to i owo poprawić w stalówkach piszących zbyt grubo jak na moj gust. Nie jestem pewien jak to zrobić.

Wiele razy czytałem, że szlifujecie swoje stalówki i osiągacie pożądane efekty. Jak szlifować ziarno stalówki? Z której strony bardziej, czy tylko boki, czy "brzuszek" także? Czym? Gdzie zaopatrujecie się w  micromeshe? Jakiego rodzaju micromesh preferujecie? Udało mi się przypolerować jakieś drapiące stalówki z dobrym skutkiem, ale to nie to samo. Pozdr. Ch.

Micromesh? Od Artura z Micro4u :) Zasługuje na polecenie (reklamę:D), no i to chyba jedyne źródło w Polsce. A co do szlifowania - kształt trzeba zachować, ale pomniejszać. Tak ogólnie. Trudno to opisać. Nie jest to łatwe na początku i większa szansa, że stalówkę sponiewierasz niż faktycznie odchudzisz :)

Małą regulację lepiej zaczynać od gięcia, szlifowanie to duża modyfikacja. Micromesh na gąbce to w zasadzie konieczność, do tego dobrze mieć kawałek papieru ściernego ok. 2500.

Generalna zasada: najpierw przyginamy do pożądanego ustawienia (przepływ, kąt do papieru), a potem ewentualnie szlifujemy.

Edited by Alveryn

Dziękuję za cenne podpowiedzi. Popróbuję na piórkach chińskich za 1,50zł. Może coś z tego wyjdzie. Mam ze cztery sztuki Parkerów, takich niedrogich piszą grubo jak mazaki, tak nieforemnie. Myślałem by je poprawić. "Lepszych" piór w zasadzie nie trzeba poprawiać, piszą dobrze. Mam pewne doświadczenie w ostrzeniu i polerowaniu stali- noże, brzytwy, kilka kamieni o różnej gradacji, papiery ścierne wodne, ostrzałki diamentowe, pasty polerskie, pasy skórzane. Ziarno stalówki to jednak inna materia.

Pozdrawiam. Ch.

MB BB samo z siebie jest już szerokie i płaskie, pewnie wystarczy tylko przytrzeć z góry i z dołu. Ale dotychczas tylko zwężałem MB.

Jak się domyślasz zapewne, chcę uzyskać jak największą wariację linii, co doradzasz do przeróbki OBB czy BB?...

Tak jak próbowałem na testerach to lepiej w stosunku do moich oczekiwań wypada BB niż OBB co mnie lekko zdziwiło...

Edited by Ender