chomsky Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 Chciałbym to i owo poprawić w stalówkach piszących zbyt grubo jak na moj gust. Nie jestem pewien jak to zrobić. Wiele razy czytałem, że szlifujecie swoje stalówki i osiągacie pożądane efekty. Jak szlifować ziarno stalówki? Z której strony bardziej, czy tylko boki, czy "brzuszek" także? Czym? Gdzie zaopatrujecie się w micromeshe? Jakiego rodzaju micromesh preferujecie? Udało mi się przypolerować jakieś drapiące stalówki z dobrym skutkiem, ale to nie to samo. Pozdr. Ch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 Micromesh? Od Artura z Micro4u Zasługuje na polecenie (reklamę), no i to chyba jedyne źródło w Polsce. A co do szlifowania - kształt trzeba zachować, ale pomniejszać. Tak ogólnie. Trudno to opisać. Nie jest to łatwe na początku i większa szansa, że stalówkę sponiewierasz niż faktycznie odchudzisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 (edited) Małą regulację lepiej zaczynać od gięcia, szlifowanie to duża modyfikacja. Micromesh na gąbce to w zasadzie konieczność, do tego dobrze mieć kawałek papieru ściernego ok. 2500. Generalna zasada: najpierw przyginamy do pożądanego ustawienia (przepływ, kąt do papieru), a potem ewentualnie szlifujemy. Edited December 10, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 Małą regulację lepiej zaczynać od doginania, szlifowanie to duża modyfikacja. Nawet bardzo. Mocno nieodwracalna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomsky Posted December 10, 2014 Author Report Share Posted December 10, 2014 Dziękuję za cenne podpowiedzi. Popróbuję na piórkach chińskich za 1,50zł. Może coś z tego wyjdzie. Mam ze cztery sztuki Parkerów, takich niedrogich piszą grubo jak mazaki, tak nieforemnie. Myślałem by je poprawić. "Lepszych" piór w zasadzie nie trzeba poprawiać, piszą dobrze. Mam pewne doświadczenie w ostrzeniu i polerowaniu stali- noże, brzytwy, kilka kamieni o różnej gradacji, papiery ścierne wodne, ostrzałki diamentowe, pasty polerskie, pasy skórzane. Ziarno stalówki to jednak inna materia. Pozdrawiam. Ch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 Stalówki się nie ostrzy, tylko precyzyjnie tępi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomsky Posted December 10, 2014 Author Report Share Posted December 10, 2014 No właśnie, zapewne wymaga to cierpliwości i narzędzi delikatnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 No właśnie, zapewne wymaga to cierpliwości i narzędzi delikatnych.Mnóstwo cierpliwości i rąk delikatnych.Alveryn - zobacz PW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomsky Posted December 10, 2014 Author Report Share Posted December 10, 2014 (edited) No! Przygięcie, dość delikatne, zmniejszylo przepływ i odchudziło kreskę w tanich piórach z marketu. Dzięki za pomoc. Będę je maltretował i podszlifowywał, zobaczymy co wyjdzie. Pozdr. Ch. Edited December 10, 2014 by chomsky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 (edited) Stalówki się nie ostrzy, tylko precyzyjnie tępi. Alveryn, Piter22,... a jak z BB zrobić right (reversed) oblique?... albo coś co wariację linii da... Edited December 10, 2014 by Ender Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 12, 2014 Report Share Posted December 12, 2014 Jak ziarno i szerokość stalówki pozwoli, to zdjąć materiał z góry/z dołu i spłaszczyć przód. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 12, 2014 Report Share Posted December 12, 2014 Jak ziarno i szerokość stalówki pozwoli, to zdjąć materiał z góry/z dołu i spłaszczyć przód. Chciałbym tak BB mąbla potraktować... Z twojego doświadczenia z MB - Da radę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 12, 2014 Report Share Posted December 12, 2014 MB BB samo z siebie jest już szerokie i płaskie, pewnie wystarczy tylko przytrzeć z góry i z dołu. Ale dotychczas tylko zwężałem MB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 12, 2014 Report Share Posted December 12, 2014 (edited) MB BB samo z siebie jest już szerokie i płaskie, pewnie wystarczy tylko przytrzeć z góry i z dołu. Ale dotychczas tylko zwężałem MB. Jak się domyślasz zapewne, chcę uzyskać jak największą wariację linii, co doradzasz do przeróbki OBB czy BB?... Tak jak próbowałem na testerach to lepiej w stosunku do moich oczekiwań wypada BB niż OBB co mnie lekko zdziwiło... Edited December 12, 2014 by Ender Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts