Mariusz888 Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 "Bez wątpienia postać prezydenta John’a F. Kennedy’ego, jest jedną z najbardziej charakterystycznych, które zapisały się na kawie historii XX wieku. Był on 35 prezydentem Stanów Zjednoczonych. Także zamach na jego życie był jednym z wydarzeń, które odbiły się najgłośniejszym echem w historii tego kraju. Modelem tym firma Montblanc chce uhonorować jego postać i dokonania." Czytaj całość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 (edited) Literówka we wklejonym tekście już została poprawiona na stronie - tutaj jednak nie mam już możliwości edycji... Edited December 7, 2014 by Mariusz888 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Masz jeszcze jedną, tzn. błąd interpunkcyjny - zbędny apostrof po imieniu Johna Kennedy'ego. Niestety zasady związane z apostrofem są dość skomplikowane i nagminnie łamane w Internecie, sam mam z nimi często problem. A samo pióro... Mnie nie zachwyca. Jak większość limitek MB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 Masz jeszcze jedną, tzn. błąd interpunkcyjny - zbędny apostrof po imieniu Johna Kennedy'ego. Niestety zasady związane z apostrofem są dość skomplikowane i nagminnie łamane w Internecie, sam mam z nimi często problem. Masz na myśli "John'a"? Ja raczej wolę nie odmieniać po polski nazw angielskich. Jakoś pisanie "Johna" dla mnie jest średnio odpowiednie jeżeli o to chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Masz na myśli "John'a"? Ja raczej wolę nie odmieniać po polski nazw angielskich. Jakoś pisanie "Johna" dla mnie jest średnio odpowiednie jeżeli o to chodzi Ale tylko wersja "Johna" jest poprawna, użycie apostrofu w tym miejscu to błąd. http://www.sjo-welcome.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=107:54-jak-u%C5%BCywa%C4%87-apostrofu&catid=39:languages&Itemid=101 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 I zdało by się małe sprostowanie dostępności,... obie wersje są od połowy listopada w Polsce, dostępne, można kupować... nie zawsze tłumaczenie ze strony jest prawdą, jak widać MB "nie jest słowny" i wypuścił wszystko przed świąteczno-mikołajkowym szałem zakupowym... no i może wspomnij o atramencie JFK... tak dla dopełnienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Leży w Galerii Mokotów na wystawie. Brzydkie, IMHO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 I zdało by się małe sprostowanie dostępności,... obie wersje są od połowy listopada w Polsce, dostępne, można kupować... nie zawsze tłumaczenie ze strony jest prawdą, jak widać MB "nie jest słowny" i wypuścił wszystko przed świąteczno-mikołajkowym szałem zakupowym... no i może wspomnij o atramencie JFK... tak dla dopełnienia Wiesz - to jest informacja oficjalna i generalnie nie mnie poprawiać firmę - jeżeli jest dostępne wcześniej to ja się cieszę, ale nie chcę poprawiać informacji "na po swojemu" żeby ktoś się do tego nie "przywalił". Mam nadzieję że to zrozumiesz Oczywiście mnie również wydało się dziwne zamieszczenie takiej informacji, gdyż grudzień to czas "szalonych zakupów" i gro sprzedawców robi co może ażeby ich produkty pojawił się przed a nie po świętach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 (edited) Wiesz - to jest informacja oficjalna i generalnie nie mnie poprawiać firmę - jeżeli jest dostępne wcześniej to ja się cieszę, ale nie chcę poprawiać informacji "na po swojemu" żeby ktoś się do tego nie "przywalił". Mam nadzieję że to zrozumiesz Oczywiście mnie również wydało się dziwne zamieszczenie takiej informacji, gdyż grudzień to czas "szalonych zakupów" i gro sprzedawców robi co może ażeby ich produkty pojawił się przed a nie po świętach... Rozumieć, rozumiem, czemu nie... ale nie znalazłem ani słowa w twoim tekście, że tekst jest tłumaczeniem strony MB... a takie info zdało by się... Edited December 7, 2014 by Ender Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 (edited) Rozumieć, rozumiem, czemu nie... ale nie znalazłem ani słowa w twoim tekście, że tekst jest tłumaczeniem strony MB... Tekst nie jest tłumaczeniem ze strony MB - tekst powstał w oparciu o materiały firmy MB natomiast nie jest to tekst "jota w jotę" tłumaczenie. Można nawet powiedzieć, że z tekstem oryginalnym ma niewiele wspólnego odnośnie użytych zdań czy układu. Jako osoba którą MB zarejestrował z dostępem do sekcji "press" mam dostęp do materiałów i tylko takie użycie jest legalne - nie można sobie "ot tak" pobrać jakiejkolwiek grafiki np ze strony czy bloga MB i umieścić na stronie. Analogicznie jest z tekstem - mogę albo go wkleić/ przetłumaczyć, albo napisać swój tekst na bazie owych materiałów udostępnionych. Jednak wolę nie przekręcać czy zmieniać było nie było podstawowych informacji jakimi między innymi jest określenie terminu dostępności. Zresztą podane w materiałach prasowych terminy są takie same jak podane na blogu MB... Natomiast tekst jest mojego autorstwa i zawiera dane podane przez MB. a takie info zdało by się... Dlatego wszystkie zdjęcia są opisane jako "materiały prasowe firmy Montblanc" - tam gdzie coś nie jest moje zawsze to opisuję odpowiednio... Edited December 7, 2014 by Mariusz888 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 (edited) Nie zrozum mnie źle, ale w takiej sytuacji przydałoby się napisać, że materiał twój powstaje na bazie informacji firmowej, że zauważasz jakieś zmiany w stosunku do niej (wcześniejszą dostępność, co zapewne przyjmujesz z zadowoleniem) no i tak na dokończenie dopisujesz, krótkie story BlueBLACKA JFK,... a jest o czym, gdyż zacny jest... w każdym bądź razie no offense... Edited December 7, 2014 by Ender Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted December 7, 2014 Author Report Share Posted December 7, 2014 O atramencie nie wspomniałem bo wpis znajduje się w kategorii "pióra" - zresztą poza atramentem dla porządku rzeczy należało by również wspomnieć o spinkach do mankietów Zresztą o atramencie wolałbym napisać osobny wpis i to bardziej skierowany w stronę testu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 ciekawe za co go postanowili uhonorować. może za Zatokę Świń? albo za to, że powiedział, że jest pączkiem drożdżowym, wypełnionym marmoladą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 Ja wolę jednak klasyki MB. W szczególności podoba mi się SE 90th Anniversary. Złoto jakieś takie przyjemniejsze dla oka…mniej żółte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted December 8, 2014 Author Report Share Posted December 8, 2014 Ja wolę jednak klasyki MB. W szczególności podoba mi się SE 90th Anniversary. Złoto jakieś takie przyjemniejsze dla oka…mniej żółte Ja miałbym gigantyczny dylemat czy kupić 149 90th anniv. czy tego JFK - niby 149 to elegancki klasyk ale JFK by mnie kusił zwłaszcza że różnica w cenie to średnio ok 300zł, a JFK chyba podoba mi się bardziej... (no i nie jest czarny ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murio Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 O ile głównie honoruję pióra w kolorystyce czarno-złotej - ten egzemplarz (przynajmniej tutaj na zdjęciu) bardzo wpadł mi w oko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts