tichy73 Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Witam Nie jestem znawcą piór wiecznych, a niedawno dostałem pewne pióro, którego zdjęcia dołączam. Kupione było ponoć w latach osiemdziesiątych na prezent. Ma dość ciężką metalową skuwkę i jak mi się wydaje pozłacaną stalówkę (napis na niej WENFEN 14K). Na skuwce oznaczenie YF211A oraz R na klipsie.... Gumka do napełniania atramentem. Czy ktoś pomógłby mi w identyfikacji tego pióra i czy faktycznie ma pozłacaną stalówkę? Przedstawia jakąś wartość? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Nie pozłacaną, a złotą. Bardzo rzadki model. Prawdopodobnie można za nie wybudować dom i na Maybacha zostanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Tak, przedstawia wartość. Głównie sentymentalną, jeśli lubi się chińskie pióra... A tak serio, to jeśli te 14k to 14k, a nie jakiś fejk, to polski sprzedawca usiłowałby zapewne opchnąć to na Alledrogo za jakieś 80-100 złych. Inna sprawa, że marnę szansę… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tichy73 Posted December 2, 2014 Author Report Share Posted December 2, 2014 Chińskie to znaczy co? Podróbka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Chińskie to znaczy co? Podróbka? Czy Lenovo lub Foxconn to podróbka? Nie. Tak samo to pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Nie podróbka. Produkt od początku do końca wyprodukowany w Chinach. Ze wszystkimi tego konsekwencjami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tichy73 Posted December 2, 2014 Author Report Share Posted December 2, 2014 zauważyłem, że ktoś wystawił takie samo pióro na Allegro.... wywoławcza 100 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 No to życzę mu powodzenia. Ja tam w chińszczyźnie nie gustuję... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Nisko zaczyna. No, ale kto nie ryzykuje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Wystawić to można tez malucha za 50tysiaków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Nisko zaczyna. No, ale kto nie ryzykuje... Mam nieodparte wrażenie, że mógł się zasugerować moją wyceną…czyżby telepata? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Witam. Proponuję do sprzedaży MARKOWE PIÓRO WIECZNE " WENFEN". ZŁOPTA STALÓWKA. Na niej sygnatura - WF 14 K wenfen. Na skówce wygrawerowany model YF 211A. pIÓRO NIGDY NIE NAPEŁNIANE. nA POMPKĘ. ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA ZDJĘC. O litości.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Nie, ja takich byków nie sadzę. Nawet, jak się staram udawać dyslektyka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tichy73 Posted December 3, 2014 Author Report Share Posted December 3, 2014 No dobra... To jaką realną cenę proponujecie gdybym chciał to pióro wystawić na Alle? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Tego typu pióra kupuje się w Chinach za kilka złotych... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tichy73 Posted December 3, 2014 Author Report Share Posted December 3, 2014 a jeśli ta stalówka byłaby ze złota faktycznie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Jeśli faktycznie ze złota to bliżej kilkudziesięciu... Tylko, ze to wszystko zależy od ogólnej jakości pióra. Fakt, że to pióro chińskie ciągnie cenę w dół. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 No dobra... To jaką realną cenę proponujecie gdybym chciał to pióro wystawić na Alle? Na innej aukcji cena wyjściowa tego pióra to niecałe 10zł - http://allegro.pl/pioro-wieczne-na-atrament-pompkasygnniemieckie-70r-i4853008298.html To za 100zł już dłuuugo czeka na kupca - kojarzę taką aukcję sprzed wakacji. Nie sądzę, żeby ktoś zapłacił tyle za takie pióro. Poza tym temat pojawił się na forum: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/510-piora-wenfen-w-sprzedazy/?hl=wenfen; wychodzi na to, że te pióra nieźle piszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Chińskie pióro i współcześnie czasami potrafi pisać dobrze. Mam garść takich chinolków i niejeden przebija tanie Parkery o długość stadionu. Ale cenowo to nie są one warte. Raczej na dawcę (tylko czego oprócz saka?) albo za kilka złotych aby ktoś inny polubił piórka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Chińskie pióro i współcześnie czasami potrafi pisać dobrze. Mam garść takich chinolków i niejeden przebija tanie Parkery o długość stadionu. O tak. Mam kilka No Name'ów, które uwielbiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Nie zmienia to jednak faktu, że nikt nie kupi za 100zł pióra praktycznie nieznanej firmy, nawet jeśli ma złotą stalówkę mając w tej cenie nowe pióra tzw markowe Kolego, jak chcesz pióro spieniężyć to musisz chyba sam zdecydować za ile je wystawić, po prostu nie jest to chodliwy towar i nikt ci nie powie dokładnie "za ile". Druga opcja to je sobie zostawić i cieszyć się z pisania nim. Dodatkowym utrudnieniem może być to, że jest nieładne, przynajmniej na mój gust Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rka Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 To pióro z serii D'Agostini (lub coś podobnego), które było do kupienia w kioskach ruchu razem z jakąś książeczką. Seria bodaj się nazywała "słynne pióra wieczne", choć nie mam pojęcia do którego "słynnego" akurat to nawiązuje, być może do Kleopatry. W sumie wyszło tego bodaj 10 sztuk, nie pamiętam jaka była cena wyjściowa, ale w okolicach nastu zł i oczywiście wszyscy macie rację, to całkowicie produkt chiński. Marzenia, że stalówka jest złota musisz niestety schować do szafy, co nie musi znaczyć wcale, że to zła stalówka, tego nie wiem, ale jeśli do czegokolwiek to 14K się odnosi to raczej do złocenia i to pewnie takiego w mikronkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tichy73 Posted May 5, 2015 Author Report Share Posted May 5, 2015 To pióro z serii D'Agostini (lub coś podobnego), które było do kupienia w kioskach ruchu razem z jakąś książeczką. Seria bodaj się nazywała "słynne pióra wieczne", choć nie mam pojęcia do którego "słynnego" akurat to nawiązuje, być może do Kleopatry. W sumie wyszło tego bodaj 10 sztuk, nie pamiętam jaka była cena wyjściowa, ale w okolicach nastu zł i oczywiście wszyscy macie rację, to całkowicie produkt chiński. Marzenia, że stalówka jest złota musisz niestety schować do szafy, co nie musi znaczyć wcale, że to zła stalówka, tego nie wiem, ale jeśli do czegokolwiek to 14K się odnosi to raczej do złocenia i to pewnie takiego w mikronkach. Seria D`Agostini była zapewne wypuszczana niedawno natomiast to pióro było kupione w latach osiemdziesiątych więc ten egzemplarz nie był dodawany do żadnego pisma... Co do stalówki to zaprzyjaźniony złotnik powiedział mi, że jest pozłacana... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rka Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 (edited) To seria Oxford i na 100% to jest pióro z tego wydania. Całe kolekcje pojawiają się na Allegro dość regularnie lub są wystawiane po jednej sztuce. Rok wydania 2005: http://allegro.pl/wielka-encyklopedia-swiata-oxford-tom-8-pioro-i5207047399.html Edited May 5, 2015 by rka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tichy73 Posted May 5, 2015 Author Report Share Posted May 5, 2015 To seria Oxford i na 100% to jest pióro z tego wydania. Całe kolekcje pojawiają się na Allegro dość regularnie lub są wystawiane po jednej sztuce. Rok wydania 2005: http://allegro.pl/wielka-encyklopedia-swiata-oxford-tom-8-pioro-i5207047399.html No dobrze. Pewnie było takie wydawnictwo. Natomiast mój egzemplarz kupiony był na początku lat 80 tych i bynajmniej nie pochodzi z kolekcji DeAgostini... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts