Jump to content

Ładne pióro ze stalówką italic

zutka

Recommended Posts

Kupiłam sobie Pilota Plumxa i odkryłam przyjemność pisania piórem ze ścięta stalówką. Do codziennego użytku chciałabym jednak mieć pióro bardziej eleganckie :)

Możecie coś polecić? W necie znalazłam Lamy, ale akurat ta stylistyka mi nie odpowiada, Pilota 78g (póki co podoba mi się najbardziej), Duke'a. Ideałem byłoby, gdybym znalazła stalówkę tego typu do Pelikana M200, ale na ebay'u ceny raczej mnie odstraszają.

Możecie polecić jeszcze jakieś inne rozwiązania? I jeszcze jedno - jaką grubość stalówki wybrać do codziennego pisania? W Plumiksie mam BB i jest dobra do pisania dużych liter, ale na co dzień piszę raczej drobnym pismem. Czy szerokość F pokaże ładną linię? 

Guest nilfein

@zutka - a podoba Ci się Pilot MR? Jeśli tak, to bierz bez wahania, dokup sobie Plumixa B (ja mam i sobie chwalę) i…po prostu podmień stalki! To banalna operacja, a będziesz miała dzięki temu taniego stuba z doskonałymi właściwościami pisarskimi. Dlaczego Pilot MR? Ano dlatego, że chodzi na naboje/konwertery international i jest łatwiej dostępny od ręki w PL niż 78g. Do tego - jeśli B będzie za szerokie, możesz przeszczepić M-kę z Plumixa.

@zutka - a podoba Ci się Pilot MR? Jeśli tak, to bierz bez wahania, dokup sobie Plumixa B (ja mam i sobie chwalę) i…po prostu podmień stalki! To banalna operacja, a będziesz miała dzięki temu taniego stuba z doskonałymi właściwościami pisarskimi. Dlaczego Pilot MR? Ano dlatego, że chodzi na naboje/konwertery international i jest łatwiej dostępny od ręki w PL niż 78g. Do tego - jeśli B będzie za szerokie, możesz przeszczepić M-kę z Plumixa.

Pilot MR podoba mi się bardzo, a nie wpadłabym na to, że można podmienić stalówki.

Dziękuję za rady! 

A czy w przypadku "F" będzie widać jakąś wariację linii? Bo przymierzam się do MR z zamienioną z Plumixem stalówką.

Mam drobne pismo, w sklepie sprawdziłem i F i M. Zdecydowałem się na M'ke bo dopiero przy niej linia się w sensowny sposób różnicowała.

Biorę pod uwagę też B, choć obawiam się, że może być za gruba.

:) po niedługim czasie zdecydowałem się jeszcze na BB - to już w celach kaligraficznych, bo naprawdę jest kawał stalówki. Poza tym chciałem żeby była widoczna różnica w porównaniu z M'ką. Przy drobnym piśmie B może być za grube - dla mnie ta M'ka wymaga zwiększenia nieco liter przy codziennej pisaninie bo się ciasno robi przy niektórych znakach

visvamitra, piękne pióro:)

Ja próbuję uzbierać na Pelikana M200 Cognac ze stalówką Italic. A co do tańszych rozwiązań - jestem w posiadaniu Pilota Prera, MR i kilku Plumixów - bawię się w zamienianie stalówek czasem, wszystko gra i buczy. Stalówka B z Plumixa oferuje mi optymalną szerokość.