Pelikan Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Jaki jest wasz ulubiony atrament blue black i dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 (edited) Salix. Dlaczego? Proste:niska cena, dobre właściwości. Edited November 29, 2014 by kAdi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pelikan Posted November 30, 2014 Author Report Share Posted November 30, 2014 Moim ulubionym jest Pelikan 4001 blue black. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 diamine blue black. ładnie wypłukuje nagar z pióra. i jest ładny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Nie lubię blue/blacków, ale sporo wypróbowałem. Najlepsze właściwości miał Tanzanite z serii Pelikan Edelstein. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Jak nie wyprobowales jakiegoś klasycznego galusowego Blue-Blacka to nie wiesz jak taki atrament powinien wyglądać Blue Black to nie nazwa koloru, ale typu atramentu który zmieniał kolor od niebieskiego do czarnego. Ludzie się b. pozytywnie wypowiadaja na temat MB midnight blue i Blue Blacka od Akkermana - podobno nie jest to samo co Diamine. Mnie Registars od Diamine nie urzekl, a Salix troche się znudzil po około 15 ml. Moich atramentow nie wypada mi polecać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Ja bym polecił ale takiego akurat nie mam, a bym chciał może. Tylko niech ktoś go poleci Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Nie wiem, czy to na pewno blue-blac, ale do Sheaffera VMF dołączono dwa naboje, w tym jeden w pięknym granacie. Sprawdzałam w necie, niestety zdjęcia nie pozwalają rozpoznać, czy to granat, czy blue-black. Jeśli niebiesko-czarny, to właśnie ten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikita Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Wypisałam parę butelek Watermana blue black, potem odkryłam Diamine - zeszła jedna butelka, a aktualnie kończę drugą Pelikana Edelsteina Tanzanite i ta właśnie, jak dla mnie ma najlepsze właściwości z tych wymienionych :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Lubię MB midnight oraz Tanzanite Pelikana,... a no i sailora Blue Black-a w obu wersjach,... głównie za właściwości przepływu,... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 5, 2014 Report Share Posted December 5, 2014 Lubie ten kolor u Parkera, chyba najbardziej. Ale robie sobie czasami przesiadkę na Scheaffera, Pelikana. Ale lubie także pomieszać. Dodaje do BB Parkera niebieskiego odpowiednika firmy i wychodzi taki bardziej granatowy, zanika ta zieleń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted December 5, 2014 Report Share Posted December 5, 2014 Lubie ten kolor u Parkera, chyba najbardziej. Ale robie sobie czasami przesiadkę na Scheaffera, Pelikana. Ale lubie także pomieszać. Dodaje do BB Parkera niebieskiego odpowiednika firmy i wychodzi taki bardziej granatowy, zanika ta zieleń. Parker to akurat bardzo słaby przykład najlepszego blueblack-a. Ten zielony nijak sie ma do blue-black-a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 6, 2014 Report Share Posted December 6, 2014 (edited) Mi akurat bardzo odpowiada. Osobiście uważam te atramenty za jedne z najlepszych w stosunku cena - jakość. Nie wiem czy jest to dalej aktualne - dobrze czyści pióro po innych atramentach a kolor to już rzecz gustu, mi odpowiada. Mają dobry przepływ i nie sa tak grymaśne jak pelikan czy Scheaffer. A nie widzę sensu aby przepłacać na Visconti czy MB. Skok cenowy w nich jest dużo większy niż jakości. To oczywiście mój pogląd. Edited December 6, 2014 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted December 6, 2014 Report Share Posted December 6, 2014 Ja używam blue-blacka z Watermana. Nie wiem, czy to mój ulubiony bo tego koloru z innej firmy nie używałem, ale uważam, że jest ok. Jak dla mnie ma dobre nasycenie, dobry przepływ. Choć osobiście wolę czarny czarny albo niebieski niebieski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarko82 Posted December 6, 2014 Report Share Posted December 6, 2014 Nie lubię blue-blacków, ale o Midnight Blue sporo czytałem i widziałem w necie no i chyba bym się dzięki niemu przekonał do bb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 6, 2014 Report Share Posted December 6, 2014 To co sie określa kolorem BB to dosyć szeroka gama odcieni. Od zielonego poprzez stalowy do granatowego. Wystarczy spojrzeć na oferte Diamine. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 6, 2014 Report Share Posted December 6, 2014 Prawda jest taka, że znamienitej większości ludzi wszystko co jest stale używane, na początku cieszy, bawi i poprawia humor, później powszednieje, aż w końcu się nudzi... dlatego,... mam tyle atramentów... ale zawsze parę piór zatankowanych ciemniejszymi od royal blue wersjami niebieskiego, kilka czerwieni, brązów ciemnych i tych jasnych określanych jako sepie lub oranże,... w ten sposób nie przechodzę do fazy spowszechnienia zbyt często, nie mówiąc już o znudzeniu... Jeśli możecie to polecam taki sposób na piór jako i atramentów użycie... a nawet jak to niektórzy piszą "nudne" blue-blacki będę oko cieszyć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 6, 2014 Report Share Posted December 6, 2014 Ender słusznie prawi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jp667 Posted December 6, 2014 Report Share Posted December 6, 2014 Najlepszy Blue-Black to Sailor,najpierw suchy,wolny cieeenki jak japońska "F",ale gdy zatankujemy nim dobre pióro to HHHHHHHHHO HO!!!Jak mowił pewien starszy Pan Mikołaj. 3maj Cie się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted December 7, 2014 Report Share Posted December 7, 2014 Ja akurat jestem fanem blue-black'ów. Jakoś na dłużej zostaję przy Salix'ie. Dobre są też produkcje @Nicponia. Niestety nie miałem okazji wypróbować Sailora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 A no i jeszcze mój "precious"ciut jaśniejszy od Iroshi tsuki-yo,... czyli MB Diamond Blue,... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 Na wstępię napiszę że niebiesko-czarne atramenty są moimi ulubionymi kolorami, jest to kolor bardzo szlachetny. Wśród tych kolorów mam paru faworytów: 1. Sailor: blue-black 2. MB: midnight blue 3. Iroshizuku: asa-gao (posiadam) 4.Private Reserve: black magic blue Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted November 19, 2016 Report Share Posted November 19, 2016 Również jestem miłośnikiem blue-blacków. Mają w sobie pewną szlachetność a zarazem potrafią cieszyć oko nietypowymi, głębokimi a wręcz tajemniczymi odcieniami. W połączeniu z brązami, zieleniami i czystymi niebieskimi stanowią gros moich atramentów. Nadal nie wypróbowałem wielu z tych, które bym chciał wypróbować, lecz na chwilę obecną moje ulubione b-b to (kolejność, śmiem twierdzić, dowolna): KWZ IG Blue-Black Sailor Blue-Black Diamine Blue-Black (choć pewnie wygryzie go Oxford Blue) Mieszanki własne (a co!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 19, 2016 Report Share Posted November 19, 2016 Kiedyś nie znosiłem niebiesko-czarnych, ostatnio nawet ich uzywam. O ile wciąż za jeden z najlepszych pod kątem własciwosci niebiesko-czarnych uważam Tanzanite Edelsteina, nie uzywam go, bo kolor mnie nie kręci. Uzywam za to, i to dość często ostatnio, dwóch blue-blacków: Aonibi z serii Kyonooto i Blue Night Roberta Ostera. Trzecie miejsce ma u mnie Bleu Nuit J. Herbin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admof Posted November 21, 2016 Report Share Posted November 21, 2016 Jak można nie znosić blue-blacków? Przecież to najlepszy kolor atramentu jaki może być Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts