ArielN Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Chodzi za mną od kilku miesięcy Pilot Vanishing Point. Mam przeczucie, że może być ciekawym piórem do codziennego użytkowania. Będę wdzięczny za opinie właścicieli tego pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DomeN Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Ja pamiętam jedną opinię o chwytaniu go. Musiałbyś sam wypróbować, bo w zależności od chwytu, przeszkadzać może klips. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 20, 2012 Author Report Share Posted January 20, 2012 Dzięki. Nie wiecie czy da się to pióro zobaczyć na żywo gdzieś w Warszawie lub Krakowie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Da się, jak je wreszcie kiedyś zainkuję. Jak była jeszcze Bella przy Marszałkowskiej, można sobie było przetestować. Nie ma Belli, nie ma imprezy... Zerknij na to wykończenie: http://www.ebay.pl/itm/NEW-Edition-Pilot-Namiki-Matte-Black-Vanishing-point-Capless-18kt-M-nib-F-P-/360425132781?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53eb0312ed Aż żałuję, że się pospieszyłem i wziąłem zwykłego czarnego CT... Dość często trafiają się modele CT ze stalówką GT. To normalne, katalogowe połączenie, ale przez to pióro wygląda, jakby było jakieś niekompletne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 20, 2012 Author Report Share Posted January 20, 2012 No, no, no Matowy czarny, czyli najnowszy krzyk mody. Ciekawe, co ze śladami od dłoni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markk Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Ponoć całkiem fajne pióre. Właśnie czekam na paczkę z Australii. Jak tylko dojdzie to jakąś krótką recenzje zrobie razem z fotkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilien Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Mi niestety przeszkadzał klips. I stalówka nie była bardzo stabilna. Mam wrażenie, ze podczas pisania poruszała się. Może nie było to bardzo wyraźne, ale ja lubię jak w piórze wszystko gra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted March 9, 2012 Author Report Share Posted March 9, 2012 Ponoć całkiem fajne pióre. Właśnie czekam na paczkę z Australii. Jak tylko dojdzie to jakąś krótką recenzje zrobie razem z fotkami. Będę wdzięczny. Martwi mnie natomiast spostrzeżenie Emilien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jwrzask Posted March 9, 2012 Report Share Posted March 9, 2012 Nie do końca stabilna stalówka brzmi nieco niebezpiecznie. W końcu to pióro nie jest tanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted March 10, 2012 Report Share Posted March 10, 2012 Pióro na odwrót. Kuriozalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdzich Posted March 11, 2012 Report Share Posted March 11, 2012 Mnie w tym wynalazku brakuje możliwości kontroli poziomu atramentu. Ew. wymiana naboju wymaga rozłożenia 'aparatu' na części - i diabli biorą całą ideę mobilności tego pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted March 22, 2012 Author Report Share Posted March 22, 2012 W końcu miałem okazję przetestować Pilota Vanishing Point. W egzemplarzu, który miałem przyjemność używać przez kilka godzin, nie zauważyłem, aby stalówka była niestabilna. Oby tak było w większości przypadków. Vanishing Point chyba wyląduje w etui. Nie wiecie, czy są gdzieś jeszcze dostępne w Warszawie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 22, 2012 Report Share Posted March 22, 2012 (edited) Chyba jest jeszcze dostępne na starym forum, ale ze stalówką B. Zwróciłeś uwagę, że na stalówce jest malutkie logo Namiki? Edited March 22, 2012 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted March 22, 2012 Author Report Share Posted March 22, 2012 Ciut za dużo to B. P.S. Tak się skupiłem na właściwościach, że nie zauważyłem logo Namiki Nadrobię to czym prędzej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 22, 2012 Report Share Posted March 22, 2012 Po wyjęciu "obsadki", u nasady stalówki, bardzo małe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted March 23, 2012 Author Report Share Posted March 23, 2012 Teraz widzę, jest. Pora odłożyć testowany egzemplarz i dokonać zakupu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted March 30, 2012 Author Report Share Posted March 30, 2012 Zakup się powiódł. Odbiór osobisty i oto jest: Pilot Vanishing Point Pilot Vanishing Point Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted February 5, 2013 Report Share Posted February 5, 2013 Przeglądam ten watek ponieważ właśnie rozpakowałem takowe cudo "green ice". Jestem zachwycony! Nie podzielam obaw emilien, że stalówka się rusza. Owszem, wykazuje pewną elastyczność przy silniejszym nacisku. Można to zweryfikować po wyjęciu wkładu. Zresztą właśnie ten wkład z konwerterem decyduje, że jest to pióro z bardzo stabilnie umocowaną stalówką. Moja jest rozmiaru M. Ale płynie po papierze niemal bez oporu i nie wymaga żadnego nacisku, więc można pisać cieniutko. Da się ciągnąc kreskę trzymając za koniuszek pióra czyli jedynie pod siłą jego ciężaru. Wydaje mi się bardzo praktyczne. Chyba będzie jednym z moich mobilnych piór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad white Posted March 4, 2017 Report Share Posted March 4, 2017 W mojej pracy, gdzie muszę co chwilę sporządzać notatki, nawet w środku nocy na byle jakim papierze, VP w rozmiarze F/EF byłoby jak znalazł;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts