Romii Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Witajcie. Zadanie jest nastepujące: potrzebuje kupić pióro na prezent. Prezent dla poważnego mężczyzny, często chodzącego w garniturze, biorącego udział w negocjowaniu i podpisywaniu sporych kontraktów. Pierwsze moje skojarzenie to montblanc 146, czyli klasyka bez żadnych szaleństw. W grę wchodzi rownież seria "Signature for Good" - chociaż tutaj już przekraczam założony budżet. Pióro nie może być krzykliwe - całe złote odpadaja. Pióro powinno być nowe, najlepiej dostępne w Polsce i z możliwością zakupu z faktura VAT. Biorę tez pod uwagę ebay-a ale tutaj robi sie mało czasu - dobrze byłoby mieć go przed świętami. Kolejna opcja to zakup od kogoś na forum. Jeśli ktoś ma na zbyciu takie pióro poproszę o propozycje na PW. W grę wchodzi egzemplarz nieużywany najlepiej z oryginalnym opakowaniem. Budżet 2000 zł - nie jest sztywny, ale wolałbym go nie przekraczać. Wszelkie propozycje bedą mile widziane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 (edited) Ups powinno pojsc PW Edited November 23, 2014 by tsyrawe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Na sklepowego LeGranda trochę za mało. Pelikan M800 w wersji czarnej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kitek Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 A może coś włoskiego np. Aurora 88 Large? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Albo japońskiego? http://allegro.pl/nakaya-pioro-wieczne-writer-heki-tamenuri-urushi-i4773089929.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Graf? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 23, 2014 Author Report Share Posted November 23, 2014 Pelikan chyba najbliżej . Nakaya raczej nie ten dizajn, graf zupełnie nie ten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 ja bym brała coś ogólnie znanego i jednocześnie reprezentacyjnego, bo według mnie, przeciętny kowalski w garniturze nie odróżni pióra Nakaya od pióra Jinhao - to taka skrajność, która uważam, że mimo wszystko w przypadku osoby, która piórami nie jest w żaden sposób zainteresowana może mieć miejsce - i nie chodzi mi tu tylko o właściciela ale także o tych, co na to pióro będą patrzyli MB według mnie jest najbardziej znane, ponadczasowe i kojarzące się z prestiżem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreo Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Zgadzam się z Izą Ja bym wybrał coś "odminnego" np Sheaffer Vailor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Aurora 88 to czysta klasyka i na pewno bardziej u nas znana niz Japońce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 A może coś innego, bardziej klasycznego,... dystyngowanego,... Może brytyjska elegancja,... w dodatku jeśli sprawy się potoczą nie po myśli zarządu,... to jedyna w swoim rodzaju okazja kupienia dobrego pióra nie z drugiej ręki... i to z tego co się dowiedziałem poniżej 2k,... zostanie na etui lub parę atramentów... Conway Stewart model 100... ot taki na ten przykład... mnie przypadł do gustu i to bardzo, zwłaszcza stalka Italic Fine... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 (edited) No jeśli pelikan najbliżej to: Wypasione duże pióro pelikan M1000 miałem okazję pisać nim i nie przejmuj się jesli ci powiedzą że jest zbyt duże ja mam małe dłonie i leżało mi jak ulał lub ductus coś dla miłośników stylu piór pelikana lub mniej popularne lizard M101N Osobiście mnie najbardziej podoba się M1000 to wypasione pióro z dużą stalówkom po prostu klasyka mnie urzeka Edited November 24, 2014 by peterek_primosz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 24, 2014 Author Report Share Posted November 24, 2014 Lizard na 100% nie, M1000 jak najbardziej jest poważnie rozpatrywany. Problem jest racze pokroju: Dlaczego nie kupić MB 146? . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 (edited) Ano z prostej przyczyny Romii, pelikan 1000 jest bardziej wypasiony w sensie że jest większy, ma większą stalówe a MB146 jest droższy i mniejszy, poza tym z tego co widzę przekroczył by twój limit 2000 zł budżetu na pióro, no chyba że znasz miejsce gdzie można go wyrwać za mniej niż 2200zł.Podsumowując wybierając pelikana masz 300zł w kieszeni i wypasa pióro w dłoni Edited November 24, 2014 by peterek_primosz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 24, 2014 Author Report Share Posted November 24, 2014 Biorąc pod uwagę możliwość zakupu w sklepie limit jest 2000zł netto - spokojnie kupie MB i Pelikana M1000. Tutaj już bardziej grają rolę kwestie trafienia w gust. Do stawki dołączyła jeszcze Aurora 88 i Visconti Homo Sapiens, dodatkowo coś Montegrappa - tylko tutaj limit za niski niestety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 (edited) A może Saint Dupont? Jestem ostatnio pod wrażeniem niektórych ich piór, a z wypowiedzi posiadaczy na FPN wynika, że jakość wykończenia jest perfekcyjna. Powinny być dostępne w Polsce. Edited November 24, 2014 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 A jesli chodzi o walory pisarskie to co bierzesz pod uwagę gładkość pisania, delikatność, lekko szurającą stalówkę? twardą stalówkę, stalówkę z fleksem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 A Montegrappa Nero Uno Linea? Ośmiokątny kształt ozdobiony oryginalnym zakończeniem skuwki, i klip z obrotową kulką - mnie się bardzo podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 24, 2014 Author Report Share Posted November 24, 2014 Dzięki za kolejne propozycje - Montegrappa jest na liście St. Dupoint bardzo daleko - na razie nawet nie wiem gdzie takie pióro zdobyć/kupić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 24, 2014 Author Report Share Posted November 24, 2014 A jesli chodzi o walory pisarskie to co bierzesz pod uwagę gładkość pisania, delikatność, lekko szurającą stalówkę? twardą stalówkę, stalówkę z fleksem? Tutaj trudno coś powiedzieć - preferencji nie znam, wychodzę z założenia że w takim przedziale cenowym każde pióro będzie pisać co najmniej dobrze. Na 100% interesuje mnie pióro ze złota stalówką, raczej gładko piszące, fleks nie jest wymagany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 a to pioro to ma byc prezent "od siebie" czy taki "funkcjonalny". jesli to pierwsze to postawilbym na cos mniej znanego i oklepanego i o ile sie da zachowujac cene i wykonanie- niszowego. a jesli to drugie to mb 146, chyba nie ma nic bardziej rozpoznawalnego wsrod choc trache znajacych temat, a za razem klasycznego i eleganckiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 24, 2014 Author Report Share Posted November 24, 2014 Prezent w opcji drugiej "funkcjonalny", choć nie jest wykluczone, że używane będzie rzadko i trafi raczej do "gabloty". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 (edited) Użwane będzie rzadko i trafi do gabloty? hmmm trochę bez sensu... Edited November 24, 2014 by peterek_primosz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 24, 2014 Author Report Share Posted November 24, 2014 Użwane będzie rzadko i trafi do gabloty? hmmm trochę bez sensu... Dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 St Dupont Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts