visvamitra Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 PW Akkerman to sklep z tradycjami. Kilka lat temu Akkerman zadebiutował z marką własną atramentów. Atramenty te dzięki niepowtarzalnym butelkom, stały się obiektem zainteresowania pióro- i atramentofili. Gama kolorów jest bez dwóch zdań ciekawa. Właściwości atramentów raczej niezłe. Nie za bardzo wiadomo, kto produkuje atramenty dla Akkermana, ale tu i tam słychać ciche głosy, że jest to Diamine. Pomału zestawiam Akkermany, których próbki mi podesłano a że Diaminy poznałem dość dobrze, odruchowo szukam odpowiedników. Kiedy zacząłem pisać Garuda Rood od razu nasunęło mi się skojarzenie z Monaco Red Diamine. Porównanie na końcu recenzji. Tak kończą się zabawy strzykawką i atramentem Krople atramentu na ręczniku kuchennym SOFTWARE ID Zakres Koloru Kalendarz - Kaweco Sport Classic, eyedropper, blaszka B A teraz GS obok Umber Diamine Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Nie przepadam za czerwieniami, więc nie spodoba mi się ten kolor. Za to trafienie zestawienia z Diamine uderzające. Znowu. Ps. Wrzucasz to na FPN? Tam pewnie parę osób to mocno zaintryguje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trevor Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Według mojej oceny, nie ma żadnej różnicy między tymi dwoma zaprezentowanymi przez Ciebie inkaustami. Kolejny zatem dowód, kto dla kogo miesza płyny...... Jeśli chodzi o kolor, z pewnością nie do codziennych zastosowań. Dzięki za recenzję i porównanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Kolor z mojej palety. Podoba mi sie. Jedno z piór mam na stałe zatankowane podobna czerwienią i używam - chociaż nie w szkole. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 U mnie ta czerwień ma różowy odcień, ale podoba mi się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Podoba mi się Monaco Red, ten czerwony też, ale poczekam z lubieniem i nielubieniem obu firm, jak trochę więcej w temacie się wyjaśni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Tak czytam sobie zasoby sieci i albo Akkerman produkował już atramenty pod inną nazwą (butelka i etykieta identyczne), albo zakupił wzór od konkurencji holenderskiej (butelka i etykieta), by produkować pod własną nazwą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 23, 2014 Author Report Share Posted November 23, 2014 Hmmm - faktycznie toczy się na ten temat dyskusja. O ile sie jednak nie mylę firma Gimborn oraz przez chwilę Waterman. Było to jednak lata temu. W gruncie rzeczy każdy może kupić taką butelkę, tyle że są one nieprzyzwoicie drogie i cenę atramentu podwyższają w drastyczny sposób. Na FPN dowiedziałem się od właścicielki Sakura Pen Gallery, że Akkerman nic nie produkuje. Korzystają z podwykonawców, którzy dostarczają im produkt, który później oznaczają swoją etykietą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 A ja przeczytałem słowa właściciela gopens.com mówiące o tym, że Akkerman produkuje swoje atramenty http://gopens.com/Pen-Blog/jif-waterman-long-neck-ink-reservoir-bottle/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts