Akszugor Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Kochani użytkownicy forum, piór wiecznych i atramentów! Jak wiecie od ponad 2 lat zajmuję się testowaniem atramentów. Przetestowałem ich już grubo ponad 280. Testy zamieszczam na forum, ale pomyślałem sobie by stworzyć jedną, wielką bazę atramentów. Będzie można tam popatrzeć nie tylko na testy atramentów, ale i porównać kolory (opcja na przyszłość). Bazę do tej pory robiłem w formie papierowej (kto był na spotkaniach piórowych, ten widział stos kart testowych), od kilku miesięcy prace te digitalizuję. W testach zachowuję powtarzalność. Robię też je z myślą o użytkownikach piór wiecznych, czyli testuję na papierze ksero, który najczęściej jest używany do wydruku dokumentów (i podpisywania), na papierze Oxford (używanym najczęściej do szkół, na studia, do notesów, pamiętników itd.) oraz na papierze Rhodii (szanowanym i cenionym przez sporą grupę ludzi piszących piórami). Sprawdzam w testach podstawowe zachowanie atramentu w piórze i na papierze oraz jako ciekawostkę dodaję krople atramentu na chusteczce oraz amatorską chromatografię (na podstawie wody). Zwracam się do Wszystkich z wielką prośbą o udostępnienie swych próbek atramentów celem testów. Możliwa również wymiana lub zapłata. Dla darczyńców utworzyłem zakładkę podziękowań, gdzie wpisałem nicki z forum (jeśli kogoś pominąłem niechcący, to proszę o sygnał na PW, a dodam!). Testy robię dla Was, dla nas - miłośników piór i atramentów Zapraszam do współpracy! Adres strony: http://inks.pencyklopedia.pl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Świetny pomysł, zbożny cel Podoba mi się też układ strony. Teraz chyba tylko mogę życzyć cierpliwości w porządkowaniu tego wszystkiego. Powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Jest git. Bardzo chętnie będę zaglądał. W wersji analogowej byłaby niezła cegła na półce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kitek Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Robert super pomysł i realizacja, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Świetny pomysł i wykonanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 pięknie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmechu Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Brawo! I to mówię ja, który z barw atramentów rozróżnia czerwony, niebieski, niebiesko-czarny i czarny :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trevor Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Fantastyczny pomysł, jak również jego realizacja ! Tworzona przez Ciebie baza jest nieocenionym kompendium wiedzy dla nas, użytkowników piórowych płynów. Testy robię dla Was, dla nas - miłośników piór i atramentów Dziękujemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Świetna rzecz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
N.I.B. Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Akszugorze, interesują Cię dowolne próbki atramentów czy masz jakąś listę życzeń? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 21, 2014 Author Report Share Posted November 21, 2014 Dowolne. Jestem otwarty na każdą markę, na każdy kolor. Niektóre testy muszę powtórzyć, gdyż kiedyś testowałem różnymi piórami, a teraz standard - Waterman Hemisphere. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thefil9 Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Genialny pomysł. A czy mogę ze swojej strony coś zaproponować? Wydaje mi się, że dobrą rzeczą byłoby (jeśli oczywiście coś takiego istnieje) udostępnienie gdzieś, w przystępnej formie tekstowej (bez obrazów) najprostszej alfabetycznej listy wszystkich przetestowanych już atramentów - znacznie ułatwiło to by podsyłanie próbek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 21, 2014 Author Report Share Posted November 21, 2014 @Thefil9 robię taki spis w Excelu. Dobrnąłem do pozycji (zdaje się) 258. A na stronie, jak już wejdziesz w którąkolwiek recenzję z prawej masz kilka spisów. Od tagów poprzez ostatnio dodane, na firmach (i ilości w sztukach). Oczywiście nie stoi nic na przeszkodzie, by zrobić zakładkę z alfabetycznym spisem wszystkich testów. Ale to za jakiś czas. Dobiję do 100 na stronie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Chodziło mi coś w tym stylu po głowie, bardzo się cieszę, że coś takiego się pojawia. Fajnie wykonane, fajny pomysł, więc trzymam kciuki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Rewelacja! Gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojciech Posted November 22, 2014 Report Share Posted November 22, 2014 Piękne dzięki, super pomysł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted November 22, 2014 Report Share Posted November 22, 2014 Pomocne kompendium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 22, 2014 Author Report Share Posted November 22, 2014 Dziękuję za miłe słowa. Prace trwają. Pomysłów przybywa.Dziś, dzięki uprzejmości Dextera, uzupełniłem dział z kałamarzami Jeśli ktoś ma coś nietypowego (w sensie kałamarza z/po atramencie), nowego, starego, a którego jeszcze nie ma na stronie, proszę o kontakt na PW/e-mail.A gdyby ktoś chciał mnie miło zaskoczyć, to praca nad uwiecznieniem jest prosta:- dwie białe kartki (poziom i pion) jako tło- kałamarz sam lub z pudełkiem obok (może służyć jako podstawka)- aparat fotograficznyZdjęcie może być dowolnego rozmiaru, pliki jpg/RAW/NEF. Mogą być nieobrobione. Przytnę, wytnę W dowód wdzięczności uśmiechnę się, napiszę miłe słowo, a na stronie w podziękowaniach podam nick.Przy najbliższym spotkaniu podziękuję osobiście Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 siła i moc! właściwie, to zaznaczyłem w ankiecie, że mnie to ani grzeje, ani ziębi, ale tak się składa, że mam dwie czy trzy butelki, których nie masz uwiecznionych, więc jutro nabędę odpowiedni karton, znaczy brystol, uwiecznię i Ci podeślę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Pomysł zaje fajny,... no i teraz rozumiem PW... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 24, 2014 Author Report Share Posted November 24, 2014 Wczoraj wróciłem wieczorem ze spotkania z Izą (Aoirghe), a tu na e-mailu niesamowita niespodzianka. Kolejne zdjęcia buteleczek na atramenty. Dziękuję serdecznie Pomidorium oraz Trevorowi! Dzięki Wam nasza baza wiedzy wzbogaciła się o kilka fajnych zdjęć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trevor Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Bardzo proszę, cała przyjemność po mojej stronie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 (edited) Akszugor,... troszkę ponad setka kolorków... Czarne i szare... Zielone... Pomarańcze i brązy... czerwienie i fiolety... no i last but… niebieskie różnej maści... Cheers Ender Edited November 24, 2014 by Ender Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Ender, imponująca kolekcja! I przy okazji fajne zestawienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Ender, imponująca kolekcja! I przy okazji fajne zestawienie Zestawienie robione dla mnie samego i koleżeństwa z Mordoru, które dość często traktuje moje szuflady jak "Statoil"… (na szczęście motorów nie tankują)... bo jak im szufladki pokazuje, bierzcie co chcecie,… to trwa to oglądanie niemiłosiernie długo,… a tak to tylko z godzinkę... no i tak zwane babracze,... czyli Akkermany przelane do małych pojemniczków, ponieważ butle w szufladzie się nie mieściły... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts