visvamitra Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 (edited) PA Akkerman to sklep z tradycjami. Kilka lat temu zaczęli sprzedawać atramenty z logo Akkermana, które dzięki niepowtarzalnym butelkom, stały się obiektem westchnień osób zainteresowanych tematem. Gama kolorów jest ciekawa. Właściwości atramentów raczej niezłe. Nie za bardzo wiadomo, kto produkuje atramenty dla Akkermana, ale tu i tam słychać ciche głosy, że jest to Diamine. Pomału zestawiam Akkermany, których próbki mi podesłano a że Diaminy poznałem dość dobrze, odruchowo szukam odpowiedników. Kiedy zacząłem pisać Groenmarkt Smaragd od razu nasunęło mi się skojarzenie z Umber Diamine. Porównanie na końcu recenzji. Tak kończą się zabawy strzykawką i atramentem Krople atramentu na ręczniku kuchennym SOFTWARE ID Papier ksero Lyreco Budget 80 g - Kaweco Sport Classic, eyedropper, blaszka B A teraz GS obok Umber Diamine Kaweco Sport Classic przekształcone w eyedropper, blaszka B (Umber - dolny trójkąt, GS - górny trójkąt) (GS - linie wertykalne, DU - linie horyzontalne) (pierwsza linijka - GS; dwie pozostałe - DU) Podobieństwo jest spore. Oczywiście nikogo za rękę nie złapała ani żadne takie, ale jakby ktoś polubił Groenmarkt Smaragd a płyn w butelce był na wyczerpaniu, można rozważyć zastąpienie zawartości kałamarza bardzo udanym Umber Diamine. Edited November 21, 2014 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 To najpiękniejszy kolor Akkermana spośród tych, które zamawiałam. Dzięki, visvamitra za porównanie. Nie omieszkam wypróbować Umber Diamine Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Kolor bardzo fajny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Umber mam w nabojach, bardzo przyjemny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Sprawdziłem swoje oba kolory i zaczynam twierdzić: że coś w tym jest... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 21, 2014 Report Share Posted November 21, 2014 Czy to już moment na zabawę pt. dopasuj Akkermana do Diamine? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 22, 2014 Author Report Share Posted November 22, 2014 Zabawa dobra rzecz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted November 22, 2014 Report Share Posted November 22, 2014 Kolorek typu Feldgrau... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 22, 2014 Report Share Posted November 22, 2014 Zabawa dobra rzecz No dobra, założysz wątek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 22, 2014 Report Share Posted November 22, 2014 Po co nowy wątek. Wystarczy pod każdą recenzją Akkermana dać porównanie z Diamine Ciekawi mnie czy będzie 100% krycie kolorów Diamine z kolorami Akkermana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 22, 2014 Author Report Share Posted November 22, 2014 @Akszugor - myślę, że nie. Z drugiej strony nie znam całej linii Diamine więc trudno mi będzie niektóre dopasować. Ale zobaczymy. Mam ambicję oczyszczenia szuflady ze wszystkich walających się w niej próbek, w tym z Akkermanów. Tak więc każda przechodzi tę samą procedurę, kilka kropli na ręcznik kuchennym, strzał strzykawką na Mondi 120 g (A4 tnę na trzy paski, a paski na pół; z jednej kartki A4 mam 6 kartek na "rozbryzgi"). Później do Kaweco Sport. I wio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 22, 2014 Report Share Posted November 22, 2014 Z uwagi na specyfikę sprawy, myślę że warto założyć osobny wątek poświęcony tej kwestii. Zapytałem autora niniejszego testu, bo wydaje mi się to naturalne, skoro wskazał na tak duże podobieństwa i je udokumentował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 22, 2014 Author Report Share Posted November 22, 2014 Na razie będę wrzucał pod testami Akkermanów (o ile oczywiście będę znał odpowiednik, z Diamine znam zielenie i brązy dobrze, nieźle czerwienie, niebieskie jako tako, blue/blacki prawie w ogóle). Jak się z bierze troche porównań stworzę odrębny wątek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts