rbit9n Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 no dobra. okłamałem Was. przyznaję się. otóż nieprawdą jest, że nauczyciele używają tylko atramentów czerwonych i adwentowych. zdarza się im używać niebieskich. takich jak Akkerman Schocking Blue, którego próbkę dostałem od przemiłej Kasi z turnusu trzeciego. jesteśmy na wczasach, w tych góralskich lasach. a dlaczego poprosiłem Kasię o tenże? a no dlatego, że chciałem go przyrównać do Diamine Majestic Blue, który posiadam od jakiegoś czasu. a że ostatnio pojawiły się głosy odnośnie podobieństwa palety Akkermana, do palety Diamine, postanowiłem porównać te dwa inkausty na własnej kartce. kartka to biały, satynowy papier o gramaturze 90g z wypustu dla sieci LeClerc (esquisse marque repère). do porównania użyłem maczanki Leonardt IIIF oraz Mitchell Pedigree Round Hand 1 ½. pierwotnie miałem zamiar użyć piór wiecznych (parker 45 XF i pelikan M150 M), ale ze względu, że majestatyczny błękit ciężko się płucze (a i szokujący błękit podejrzewam o to samo), ograniczyłem się do w/w. jak widać, oba inkausty mają podobne cechy. połysk, rozmazywanie lekko zawilgoconą łapą, kolor, spłukiwanie wodą. czy jest to to samo? nie wiem i nie chcę wydawać kategorycznych sądów, ale na pewno są to bardzo podobne do siebie płyny i nie wiem czy takie podobieństwo może być przypadkowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Ciekawa historia z tym Akkermanem Może robią tak, jak niektóre sklepy w Stanostwie? Swisher Pens (któremu się wzięło i zbankrutowało) brał bazę od Noodler's i dodawał jakieś swoje wynalazki do tego sosu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 17, 2014 Author Report Share Posted November 17, 2014 może mają jakąś tam dobawkę czegoś, ale szczerze? odróżnić je gołym okiem doprawdy ciężko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 A właściwości? Strzępienie, przepływ? Widziałeś jakieś różnice? Bo jeśli i tu trudno odróżnić jeden od drugiego, to nawet jeśli nie jest to dokładnie ten sam atrament, to wybór staje się oczywisty. W końcu atramentu nie kupuje się dla jego wewnętrznej struktury, lecz dla wyglądu i właściwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 17, 2014 Author Report Share Posted November 17, 2014 A właściwości? Strzępienie, przepływ? Widziałeś jakieś różnice? Bo jeśli i tu trudno odróżnić jeden od drugiego, to nawet jeśli nie jest to dokładnie ten sam atrament, to wybór staje się oczywisty. W końcu atramentu nie kupuje się dla jego wewnętrznej struktury, lecz dla wyglądu i właściwości. na tym papierze mało co strzępi. przepływu nie mogłem porównać, bo jak wspomniałem, nie używałem obu w piórze wiecznym, ale na maczance zachowywały się jednako. czyli tak samo mniej więcej się trzymały po zanurzeniu, tak samo spływały, tak zasychały. zaprawdę zaprawdę powiadam Wam, ja nie widzę różnic między nimi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Trudno oczywście formułować kategoryczne sądy. Podobieństwo jest duże, a to wskazywałoby na to, że jest ziarno prawdy w tym, co kiedyś czytałem na FPN na ten temat. Tam mowa była o niesprawdzonej plotce i na tym się skończyło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 w cenie jest różnica, zasadnicza, powiedziałabym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 w cenie jest różnica, zasadnicza, powiedziałabym. No to teraz jak ktoś ma buteleczki Akkermana i mu się zawartość skończy to wie czym może taniej uzupełnić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 No to teraz jak ktoś ma buteleczki Akkermana i mu się zawartość skończy to wie czym może taniej uzupełnić... Powtarzam: za wcześnie wydajecie wyrok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 17, 2014 Author Report Share Posted November 17, 2014 tak czy siak, nikt się nie kapnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 tak czy siak, nikt się nie kapnie. dopóki diamine nie zakwitnie na stalówce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 17, 2014 Author Report Share Posted November 17, 2014 kiedy nie każda diamina kwitnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matylda Posted November 18, 2014 Report Share Posted November 18, 2014 Pozwolę się wtrącić . Jakiś czas temu na innym forum (możliwe,że na fountain pen network ale pewna nie jestem) też trwała podobna dyskusja na ten temat. Także coś musi być na rzeczy.. Sam Akkerman nabrał wody w usta i nie odpowiada na pytania . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 18, 2014 Report Share Posted November 18, 2014 Jakiś czas temu na innym forum (możliwe,że na fountain pen network ale pewna nie jestem) też trwała podobna dyskusja na ten temat. Także coś musi być na rzeczy.. Sam Akkerman nabrał wody w usta i nie odpowiada na pytania . Tam, tam... Napisałem do Akkermana pytanie już dawno temu, ale zamilkli faktycznie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 19, 2014 Report Share Posted November 19, 2014 ... Sam Akkerman nabrał wody w usta i nie odpowiada na pytania . Byle nie utonął w tej wodzie ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matylda Posted November 19, 2014 Report Share Posted November 19, 2014 Byle nie utonął w tej wodzie ;-) Może to właśnie dlatego nie odpisują nikomu na wiadomości? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted January 1, 2016 Report Share Posted January 1, 2016 Coś w tym temacie się ruszyło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 1, 2016 Report Share Posted January 1, 2016 A po co? Przecież wyniki zestawień plus milczenie Akkermana = jasność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kleks Posted January 2, 2016 Report Share Posted January 2, 2016 Może chociaż sztandarowy Royal Akkermanblauw jest ich produktem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 2, 2016 Report Share Posted January 2, 2016 Nie sądzę. Akkerman to sklep a nie producent atramentów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts