Mate Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Witam serdecznie wszystkich forumowiczow, Pomyslalem, ze sie pochwale. Po wielu dniach oczekiwania, oplaceniu cel i podatkow w koncu w moje rece dostal sie PILOT Custom 74 F nib . Pioro jest niesamowite - to moj pierwszy japonczyk i coz moge powiedziec - jest rewelacyjnie. Mknie pieknie po papierze zostawiajac cieniutka, acz soczystka linie. No i tu wlasnie mam pytanie - czy mial ktos moze doswiadczenie ze stalowkami Medium Fine? Jak badziej medium sa od japonskich Fine? Pilotem jestech zachwycony, ale chyba jestem bardziej EU Fine, wiec rozwazam zakup kolejnego japonczyka ale z grubsza stalowka... Wybor padl na Sailora 1911 no tylko teraz MF czy M? Pozdrawiam, M. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 MF bierz. Mki są jakieś trefne ostatnio... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mate Posted November 17, 2014 Author Report Share Posted November 17, 2014 ... I jeszcze na dodatek Fine PILOTA jest zbyt fine na delikatne kartki mojego MOLESKINE (strasznie sie zawiodlem na jakosci tego papieru). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Przychylam się do zdania @piter22 - w Sailorze bierz MF i najlepiej 21k. Ja mam w swoim M-kę 14k i było z nią sporo zabawy, zanim zaczęła pisać tak, jak należy. Do tego jest to H-M, czyli twarda sztuka Poza tym, M-ka w Sailorze przypomina F-kę w Parkerze (zarówno pod względem szerokości kreski, jak też szczodrości w podawaniu atramentu). MF powinna być zbliżona do F-ki Pelikana. Tylko dobrze się zastanów, czy wolisz bardziej twarde czy sprężyste stalki - jeśli te drugie, to celuj raczej w wersje Soft... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted November 18, 2014 Report Share Posted November 18, 2014 Odpowiadając konkretnie to zwykle przyjmuje się, że rozmiarówka japońska jest zaniżona o jeden rozmiar, czyli M japońskie odpowiada zwykle F europejskiemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 18, 2014 Report Share Posted November 18, 2014 Właśnie nie. Koło M się mniej więcej wyrównuje, bo Japończycy mają MF właśnie po drodze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mate Posted November 18, 2014 Author Report Share Posted November 18, 2014 W takim razie bedzie to MF:). Najpierw jednak poczekam az dojdzie moje TWSBI 580 i czy jestem FINE lub EXTRA FINE:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted January 14, 2015 Report Share Posted January 14, 2015 @Mate - zerknij na Targowisko - tam w jednym z tematów masz próbkę pisma MF (w wersji Soft) na papierze Rhodia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jp667 Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 MF bierz. Mki są jakieś trefne ostatnio... Panowie sorki,ale to naprawdę fajna stalka!a może ja mam szczęscie?pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mate Posted January 24, 2015 Author Report Share Posted January 24, 2015 Domyslam sie ze masz Mke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jp667 Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Domyslam sie ze masz Mke? Witam,tak mam "M",własciwie Córka ją odziedziczyła po mnie i też bardzo sobie Ją chwali.Stalka piszę jak cieńsza europejska "F",a wążne,ink Diamine bardzo lubi,niestety ink Sailor jest ciut,ciut za suchy tak subiektywnie mówiąc tfu pisząc,pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piornik Posted December 8, 2019 Report Share Posted December 8, 2019 (edited) Czy Ktoś może coś powiedzieć o tym jak plasuje się MF? W temacie widziałem, że opinie się wykluczaly. Pytam w kontekście tego piora: sailor KUROGANE JUNIOR MF 0,38. Link do aliexpress Moze przy okazji Ktoś będzie mógł napisać coś więcej na temat tego Piora bo na forum nic nie znalazlem. Pozdrawiam Edited December 8, 2019 by piornik Dodałem tresc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts