Kamil Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 (edited) Witam, przymierzam się do zakupu nowego piórka. Wymagania co do niego są takie aby było lekkie i nie za wielkie. Ostatnio pisze Hemisphere ale po dłuższym pisaniu ręka zaczyna mnie boleć. Być moze jest tak, że mam wersje metalową. Cenna najlepiej aby oscylowała w granicach do 200 zł. Preferuję raczej cienką stalówkę. Co polecacie? Edited November 15, 2014 by Kamil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Lekkie z cienka stalówka - mnie do głowy przychodzi Pilot. Jak poszukasz to nawet ze złota uda sie upolować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Lekkie z cienka stalówka - mnie do głowy przychodzi Pilot. Jak poszukasz to nawet ze złota uda sie upolować. nowego pilota ze zlatka za 2 stowki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 nowego pilota ze zlatka za 2 stowki? A proszę bardzo: http://www.ebay.pl/itm/Pilot-NAMIKI-FP-Fine-nib-14k-L-150MS-With-converter-Light-green-1960s-N-O-S-/151465505100?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item23440c314c http://www.ebay.pl/itm/Pilot-NAMIKI-Japanese-Fountain-pen-Celemo-Red-with-converter-F-nib-14k-New-/351219886995?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item51c6562b93 Przy odrobinie cierpliwości inne tez można kupić w tych okolicach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 myslalem ze masz na mysli buy it now Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Oba przykłady powyżej są Kup teraz. Logistyka trochę potrwa - ale mnie nie stać na kupowanie japońskich piór w Polsce. Jak ma być teraz, na dodatek w polskim sklepie to Pilot 78g zmieści sie w 200 zł razem z atramentem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 a jak masz troche czasu to kupisz 4 Piloty 78G do tego atrament Iroshizuku (jeden niestety ) i wystarczy jeszcze na lizaka tylko te Piloty są takie "plastikowe" ale piszą świetnie (mam 4, ostatnio kupiłem kolejne 4 na prezent) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 (edited) Może kaweco sport. Mam z F która bardzo przyjemnie pisze. Edited November 16, 2014 by mbmc2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 W przypadku Pilota 78, możesz miec 4 takie pióra Cienko piszące -zazwyczaj (choć nie zawsze) oznacza stalówkę F ;-) Może powiedz choć czy masz małe, czy duże dłonie - jakiej wielkości pióra preferujesz? Hemi - za małe/ za duże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil Posted November 19, 2014 Author Report Share Posted November 19, 2014 Cienko piszące -zazwyczaj (choć nie zawsze) oznacza stalówkę F ;-) Może powiedz choć czy masz małe, czy duże dłonie - jakiej wielkości pióra preferujesz? Hemi - za małe/ za duże? Pilot 78 raczej mi nie podchodzi. Co do stalówki, że F to wiem gdyż mam Watermana i Parkera ze stalówką w takim rozmiarze. Chociaż w Parkerze kreska wydaje się byc grubsza niż w przypadku Hemisphere. Dłonie nie należą do duższych. Wielkość Sonneta czy Hemisphere odpowiada przy czym bardziej jestem za Sonnetem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted November 19, 2014 Report Share Posted November 19, 2014 Rozważ może Kaweco Student. Jest dośc smukłe i lekkie. Stalówka taka sama jak w Dia2 (ja mam akurat M-kę, która jest cieńsza niż np. parkerowska, podobno F jest cienka). W dwóch stówkach zmieścisz się spokojnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pelikan Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Pelikan pura p40 lub Faber Castell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Pelikan pura p40 lub Faber Castell Pelikan to wydatek ponad 300zł, a limit cenowy wynosi 200zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Pelikan to wydatek ponad 300zł, a limit cenowy wynosi 200zł http://allegro.pl/pioro-pelikan-p40-pura-srebrne-nowe-okazja-i4813864277.html akurat ten pelikan jest brzydki i nie kupilbym. najwyzej za 100 max Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Faktycznie Ale może dlatego, że jest srebrne (z drugiej strony cytat z opisu: Korpus i skuwka: w kolorze niebiesko-srebrnym wykonane są z wysokiej jakości aluminium) Oglądałam te niebieskie, wydaje mi się, że są ładniejsze, ale niewątpliwie droższe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pelikan Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Ja ci polecam Faber Castell. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Faber-Castell. F-ka F-C jest cieńsza niż ta Watermana i fajnie śmiga po papierze. Wszystkie stalowe stalki F-C są takie same, niezależnie od modelu. Coś z serii Ambition powinno być dostępne w ramach tych dwóch stówek. Wygląda dość elegancko, choć nie wali po oczach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pelikan Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Zutka na Allegro można kupić Pelikan pura p40 za 150zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Zutka na Allegro można kupić Pelikan pura p40 za 150zł. Tak, Pitzmaker pokazywał już tę aukcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts