Jump to content

Czas na nowe pióro

Kamil

Recommended Posts

Witam, :)

przymierzam się do zakupu nowego piórka. Wymagania co do niego są takie aby było lekkie i nie za wielkie. Ostatnio pisze Hemisphere ale po dłuższym pisaniu ręka zaczyna mnie boleć. Być moze jest tak, że mam wersje metalową. Cenna najlepiej aby oscylowała w granicach do 200 zł. Preferuję raczej cienką stalówkę. Co polecacie?

Edited by Kamil

Cienko piszące -zazwyczaj (choć nie zawsze) oznacza stalówkę F ;-)

Może powiedz choć czy masz małe, czy duże dłonie - jakiej wielkości pióra preferujesz?

Hemi - za małe/ za duże?

Pilot 78 raczej mi nie podchodzi.

Co do stalówki, że F to wiem gdyż mam Watermana i Parkera ze stalówką w takim rozmiarze. Chociaż w Parkerze kreska wydaje się byc grubsza niż w przypadku Hemisphere.

Dłonie nie należą do duższych. Wielkość Sonneta czy Hemisphere odpowiada przy czym bardziej jestem za Sonnetem.

Rozważ może Kaweco Student. Jest dośc smukłe i lekkie. Stalówka taka sama jak w Dia2 (ja mam akurat M-kę, która jest cieńsza niż np. parkerowska, podobno F jest cienka). W dwóch stówkach zmieścisz się spokojnie.

Guest nilfein

Faber-Castell. F-ka F-C jest cieńsza niż ta Watermana i fajnie śmiga po papierze. Wszystkie stalowe stalki F-C są takie same, niezależnie od modelu. Coś z serii Ambition powinno być dostępne w ramach tych dwóch stówek. Wygląda dość elegancko, choć nie wali po oczach.