bosa Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 (edited) Dzień dobry wieczór, wszyscy ludkowie! Poznajecie może tego pióreczka? Otóż wyobraźcie sobie, że taki oto złotek do mnie przyleciał i uwił sobie gniazdko w moim Piórogrodzie. No dobrze. Tak naprawdę nie przyleciał. Dostałam go. W prezencie od Całkowicie Tajemniczej Osoby I Zupełnie Nie Wiadomo Kto To Jest Chciałabym z Wami podzielić się wrażeniami i radością z tego małego cacka, bardzo się z nim zaprzyjaźniłam. Uch, jak ja dawno nie pisałam recki pióra! No nic. Mam nadzieję, że jeszcze pamiętam, jak się to robi! Wygląd ...bo od czegóżby innego mogła zacząć kobieta! Charakterystyczny Facettowy złoty wzorek. Daje po oczach. Ciężko mi zrobić zdjęcie, wyrywa się. Walczy. Malutki, ale dzielny. Odbija światło w mój obiektyw. Ale ja nie poddaję się. Uchylam się. Unik, garda, cios. W nos. Pod małą, płasko zakończoną skuwką kryje się zgrabna stalóweczka. Klips "zwykły", prostokątny, bez charakterystycznej dla choćby Hemi czy Executiva podłużej szczeliny, loga Watermana, czy szpiczastego zakończenia. Całe piórko przypomina chudziutki walec. Stalówka ...i wrażenia z pisania Jak wyżej pisałam, mała. To słowo przewinie się w tej recenzji 20387602 razy w rozmaitych formach gramatycznych Złota naturalnie, osiemnastokaratowa. Elastyczna, poddaje się łatwo lekkiemu naciskowi (a zwykle mimowolnie z takim piszę), dostosowuje się elegancko do stylu naszej kreski. Gładko sunie po papierze, z klasycznym granatowym Pelikanem 4001 dogaduje się bez zarzutu, startuje od razu, mało atramentu wypuszcza na wypełzanie. ön Bez oznaczenia grubości - może być grubą efką, klasyczną emką, cieńszą be. Pełny serwis, zaimponowała mi. Ciemność nadchodzi... Konstrukcja ...czyli pokaż kotku co masz w środku Sekcja plastikowa, jak również spływak, bardzo lekka. Pióro napełniane konwerterem Watermana. Wymiary ...czyli "zważyłeś mnie, zmierzyłeś mnie..." Pióreczko waży 34 gramy, z czego tylko 10g to sekcja z konwerterem, 24g - skuwka + tyłek. Długość całego: zamkniętego: około 11,5 cm otwartego: około 10,5 cm Długość skuwki: około 4,5 cm Jak toto leży w łapie Zgrabnie wpasowuje się w dłoń. Znika w niej niemal całe podczas pisania. Leciuchne, zupełnie nie męczy nadgarstka. Odradzam zakładanie skuwki na odwłok. Znacznie wtedy traci na wygodzie pisania, przez lekką, plastikową sekcję i obciążenie z tyłu traci na wyważeniu. Porównanie ...z powszechnie znanym i lubianym innym Wodnympanem - Hemisphere Podsumowywiwując . ..bardzo cieszę się, że piórko do mnie trafiło. Wypisywane jest na potęgę, stalóweczka śmiga jak na łyżwach. Jeszcze raz dziękuję mojemu wspomnianemu na początku CTOIZNKTJ , jak również konisowi, który owo pisadło udostępnił i jako nagrodę w Jesiennym mini konkursie dać raczył. Dziękuję Wam za uwagę Bosa A babeczek nie będzie, bo to nie recenzja atramentu. ... Będą naleśniki! Edited November 14, 2014 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Naleśniki nawet ciekawsze niż babeczka, recenzja przednia, jak zwykle, tylko ten granat mnie zniesmaczył Tyle jest kolorów, a ty Pelina 4001? O tempora, o mores. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Wyjątkowo dość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted November 14, 2014 Author Report Share Posted November 14, 2014 Tyle jest kolorów, a ty Pelina 4001? O tempora, o mores. Powód jest prosty. Już jakiś czas temu pojawił się na forum pomysł/pytanie/petycja, żeby recenzować pióra jednym, znanym wszystkim atramentem, o sprawdzonym przepływie i innych właściwościach, żeby było wiadomo, na ile kreska jest sprawą jego,a a na ile stalówki. To nie jest recenzja tego atramentu przecież. I mnie się ten pomysł bardzo podoba i uważam go za logiczny. Toteż jęłam go wprowadzać w życie. I już. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 piękne maleństwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Szczęściara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Do dzisiaj Hemi wydawało mi sie małe. Super recka, cześciej powinnaś dostawać prezenty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Gratulacje! Jakoś tak też ostatnio gustuję w maleńkich piórkach. Niech Ci śmiga i atrament nigdy się nie kończy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Powód jest prosty. Już jakiś czas temu pojawił się na forum pomysł/pytanie/petycja, żeby recenzować pióra jednym, znanym wszystkim atramentem, o sprawdzonym przepływie i innych właściwościach, żeby było wiadomo, na ile kreska jest sprawą jego,a a na ile stalówki. To nie jest recenzja tego atramentu przecież. I mnie się ten pomysł bardzo podoba i uważam go za logiczny. Toteż jęłam go wprowadzać w życie. I już. I bardzxo dobrze, i bardzo mądrze. Chwalę też - nareszcie - własne zdjęcia, które okrasiły recenzję, a nie ściągane z Internetu. Bardzo przyjemnie się czytało, a jeszcze przyjemniej oglądało! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 a czy tenże powyższy to nie był konisowy onegdaj jego jeden z najmilszych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted November 14, 2014 Author Report Share Posted November 14, 2014 (edited) Do każdej mojej recenzji dodaję własne zdjęcia. Zestawienia wyszukiwane w Internecie traktuję jako dodatek, nigdy nie roszczę sobie do nich praw, piszę zawsze, że nie są moje. Zwykle też jest ich mniej niż moich własnych autorskich... Traktuję to jako rozszerzenie recenzji, zarysowanie przed Wami szerszego widoku. Czasami też jest inna sytuacja: recenzuję na przykład atrament przysłany w próbce i wstawiam kałamarz wzięty z Internetu, bo sama jego zdjęcia nie zrobię, bo nie mam, a chcę stworzyć pełną recenzję. Stąd to się bierze w moich pracach. Mogę tak nie robić, jeżeli to Wam bardzo przeszkadza. Dziękuję wszystkim za miłe słowa Edited November 14, 2014 by bosa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Bosa, Twoje recenzje, Twój wybrór przekazu. Nie przeszkadza mi jedno zdjęcie kałamarza, czy zdjęcie porównujące Twój kleks z kleksem Gouletów. Jednak sporo trzeba się namęczyć z przewijaniem strony w dół, by dojść do konkretów. Piję do tej recenzji: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/5888-diamine-oxblood-czyli-wpad%C5%82am-w-zachwyt-przy-lampce-wina/ Ale głowa do góry. Powyższa recenzja pióra zmierza ku doskonałości. Trzymam kciuki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 bardzo fajne te recenzje. Takie artystyczne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prolife1974 Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 i jakie zdjęcia szczególnie pisma, pod różnymi kątami i zbliżeniami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmechu Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Pióro podoba mi się umiarkowanie, za małe i za bardzo błyszczące :-) Ale styl recenzji - miód, miód, miód... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Cudownie się czyta Twoje recenzje. Jeszcze, chcę jeszcze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 i jakie zdjęcia szczególnie pisma, pod różnymi kątami i zbliżeniami Zdjęcia zrobione po mojemu super recka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 (edited) sam bym tego lepiej nie napisał. jest jedno ale. Sapkowski. na Swaroga! nie lepiej Kresa? Kres ma lepsze cytaty. jak nie znasz Kresa, daj znać, to jak będę w Lublinie dam Ci dwie pierwsze książki, ja już przeczytałem, także tego. ps. znany i lubiany... ja pelikana 4001 blue-black w życiu w ręcach nie miałem. także tego. Edited November 15, 2014 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 ps. znany i lubiany... ja pelikana 4001 blue-black w życiu w ręcach nie miałem. także tego. Jak wyżej. Nie znam i raczej nie polubię Ale pamiętaj Bosa, że to, co napisałem w pierwszy poście, napisąłem wyłącznie po to, żeby się podroczyć. Nie należy traktować tego poważnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Jak wyżej. Nie znam i raczej nie polubię Ale pamiętaj Bosa, że to, co napisałem w pierwszy poście, napisąłem wyłącznie po to, żeby się podroczyć. Nie należy traktować tego poważnie Miałeś. Czeka na recenzje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Twoje recenzje, to moje ulubione recenzje, mała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikita Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Świetna recenzja, a jaka smaczna ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 @Romii - no mam gdzieś od ciebie Kiedyś się za to wezmę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maguda Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Jednego tylko mi zabrakło.... Jakiegoś super-słodkiego obrazka własnej roboty Gdzieś przy piśmie Ale to byłoby jakieś już nas, czytających, rozpuszczanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts