zutka Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Mój najnowszy nabytek pisze lekko chropawo. Jak się zabrać do szlifowania ziarna (tak to się nazywa), żeby nie zepsuć, tylko poprawić jakość pisania? Chodzi o Sheaffera VMF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Trudno to wytłumaczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Najpierw sprawdź pod bardzo dobrą lupą (pod dużym powiększeniem), czy ziarna są równe i równo ułożone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 9, 2014 Author Report Share Posted November 9, 2014 Trudno to wytłumaczyć No proszę, zdradź tajniki Czy mogę poeksperymentować z polerką do paznokci? czy ścierać w jedną stronę? Najpierw sprawdź pod bardzo dobrą lupą (pod dużym powiększeniem), czy ziarna są równe i równo ułożone. A jak nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Polerka będzie git, choć micromesh byłby lepszy. A połówki ziarna trzebaby wyprostować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 9, 2014 Author Report Share Posted November 9, 2014 Ok,podejrzę jutro, w świetle dziennym. W domu mam tylko polerkę, zobaczę, co z tego wyjdzie. W razie czego będę jeszcze pytać. Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 (edited) Najpierw (ewentualnie) się prostuje, dopiero później poleruje - bo inaczej bardziej zaszkodzisz stalówce - niż pomożesz Na powiększeniu 3-5 razy często nic nie widzę - dopiero na na powiększeniu x 20-40 idealnie widać wady Edited November 9, 2014 by Czarodziej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Ok,podejrzę jutro, w świetle dziennym. W domu mam tylko polerkę, zobaczę, co z tego wyjdzie. W razie czego będę jeszcze pytać. Dziękuję nie mam teraz czasu, ale nie zabieraj się za to z "zobaczę co z tego wyjdzie", bo nie wyjdzie. poszukaj na forum albo jutro sie przypomnij, to Ci powiem albo pokażę na skajpie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 9, 2014 Author Report Share Posted November 9, 2014 nie mam teraz czasu, ale nie zabieraj się za to z "zobaczę co z tego wyjdzie", bo nie wyjdzie. poszukaj na forum albo jutro sie przypomnij, to Ci powiem albo pokażę na skajpie dziękuję, przypomnę się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 11, 2014 Author Report Share Posted November 11, 2014 nie mam teraz czasu, ale nie zabieraj się za to z "zobaczę co z tego wyjdzie", bo nie wyjdzie. poszukaj na forum albo jutro sie przypomnij, to Ci powiem albo pokażę na skajpie Nieśmiało się przypominam. Wydaje mi się, że z ziarnami jest ok. Na forum szukałam, ale nie znalazłam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 nie mam teraz czasu, ale nie zabieraj się za to z "zobaczę co z tego wyjdzie", bo nie wyjdzie. poszukaj na forum albo jutro sie przypomnij, to Ci powiem albo pokażę na skajpie Ooo pokazywac na skajpie to ma czas a spotkac sie z kims kto specjalnie do Poznania przyjechal to nie, no pieknie! Ech, kobiety :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted November 12, 2014 Report Share Posted November 12, 2014 (edited) Ooo pokazywac na skajpie to ma czas a spotkac sie z kims kto specjalnie do Poznania przyjechal to nie, no pieknie! Ech, kobiety :/ chciałam powiedzieć, że czas to ja miałam, tyle że nie wtedy co Ty Edited November 12, 2014 by kasiasemba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted November 12, 2014 Report Share Posted November 12, 2014 Nieśmiało się przypominam. Wydaje mi się, że z ziarnami jest ok. Na forum szukałam, ale nie znalazłam masz PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pelikan Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Ja wsadzałem stalówkę między kartki książek i dociskałem. Potem pisałem [z atramentem] po papierze ściernym. I było git. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Jakiej gradacji papier ścierny? zamiast tego lepiej już użyć polerki do paznokci, a w ogóle MicroMesh, zbyt duże ziarno papieru przy okazji pogrubi kreskę, a tu chodzi jedynie o wygładzenie przy pisaniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 23, 2014 Author Report Share Posted November 23, 2014 Polerka świetnie się sprawdziła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts