cameleon Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 Witam jestem całkowicie nieobyty z piórami i moje pióra to były 2 piora noname i jakiś szajs od tetisa.Nie wiem co wybrać. Nie znam się. Proszę o pomoc was jako doświadczonych ludzi.Chciałbym pioro niedrogie do 50 zł cienkopiszące i dobrze układające się w ręce. A i solidne poprzednie się zlamaly. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cameleon Posted November 7, 2014 Author Report Share Posted November 7, 2014 Dodam tylko że rozważam Pilota Plumixa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 Pilot Plumix to pióro do kaligrafii. Na początek wybierz coś bardziej uniwersalnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 Pilot 78 g stalówka F Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cameleon Posted November 7, 2014 Author Report Share Posted November 7, 2014 Uniwersalnego powiadasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cameleon Posted November 7, 2014 Author Report Share Posted November 7, 2014 Marcin, masz może próbkę pisma? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cameleon Posted November 7, 2014 Author Report Share Posted November 7, 2014 (edited) Witam jestem całkowicie nieobyty z piórami i moje pióra to były 2 piora noname i jakiś szajs od tetisa. Nie wiem co wybrać. Nie znam się. Proszę o pomoc was jako doświadczonych ludzi. Chciałbym pioro niedrogie do 50 zł cienko piszące i dobrze układające się w ręce. A i solidne poprzednie się zlamaly. do codziennego użytkowania i na naboje uniwersalne* Edited November 7, 2014 by cameleon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 Uniwersalnego powiadasz? czyli ze zwykłą stalówką - plumix ma ściętą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cameleon Posted November 7, 2014 Author Report Share Posted November 7, 2014 Ogólnie tetis był niedawno i złamał się gwint przez zgięcie piórnika ;( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.a.g Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 Parker Vector F / EF, wersja metalowa (raczej się nie złamie). Używałem przez 5 lat studiów i dało radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 (edited) próbka, znaleziona na forum, nie zapamiętałem autora Edited November 7, 2014 by kAdi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomsky Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 Pilot Plumix EF i F pisze cieniutko i jest jak najbardziej uniwersalny w zastosowaniu codziennym, ścięta stalówka daje znać o sobie w "większych rozmiarach". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 Dla mnie to Plumixowe EF jest średnio używalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 Pilot 78 g stalówka F tak czekałam kto pierwszy to napisze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 Poza tym jest tyle ciekawych,dobrze piszących piór, że naprawdę nie trzeba eksperymentować z Plumixem. Z tańszych pióra mam Duke'a (M) i Baoera (EF) - piszę nimi na co dzień i sprawdzają się bardzo dobrze. Na forum dużo dobrego napisano o wspomnianym już Pilocie 78G. Mój ostatni nabytek - Sheaffer VMF to też przyjemne w pisaniu pióro. Może określ, jakie pióra lubisz - metalowe, plastikowe, duże, małe? Bo pojęcie "dobrze układać się w ręce" jest zbyt ogólne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 (edited) Plumixa możesz sobie spokojnie kupić. Stalka E sprawdza się bardzo dobrze w normalnym użytkowaniu i choć to pióro do kaligrafii to spokojnie można go używać na codzień. Nawet powiem, że jest to zaleta gdyż wplyw ściętej końcówki jest ledwo widoczny i tak naprawde to dodaje uroku napisanemu tekstowi. EF troche drapie i jest jak dla mnie za cieńkie do codziennego użytkowania. Plumix ze stalką Ę to dobry wybór i jak się Tobie podoba to kupuj. Edited November 7, 2014 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 stalką Ę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomsky Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 EF w Plumiksie pisze lepiej niż F w Pilocie 78G. Chwilę to trwało, może dwie-trzy kartki tekstu, może ciut więcej. Może F w 78G także się rozpisze, mam dwa nowe egzemplarze, więc pewnie dlatego nie są tak "szybkie". Pewnie to także kwestia różnych atramentów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cameleon Posted November 8, 2014 Author Report Share Posted November 8, 2014 Poza tym jest tyle ciekawych,dobrze piszących piór, że naprawdę nie trzeba eksperymentować z Plumixem. Z tańszych pióra mam Duke'a (M) i Baoera (EF) - piszę nimi na co dzień i sprawdzają się bardzo dobrze. Na forum dużo dobrego napisano o wspomnianym już Pilocie 78G. Mój ostatni nabytek - Sheaffer VMF to też przyjemne w pisaniu pióro. Może określ, jakie pióra lubisz - metalowe, plastikowe, duże, małe? Bo pojęcie "dobrze układać się w ręce" jest zbyt ogólne. Materiał jest mi obojętny. Pióro musi być solidne. Pióro nie może być za grube ale i za cienkie być nie może myśle że ok.0.5 do 1cm średnicy będzie odpowiednie. Pióra raczej nie chce za krótkiego bo mam dużąp dłoń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 8, 2014 Report Share Posted November 8, 2014 Obejrzyj sobie Duke'i, w stosunkowo niskiej cenie dostaniesz niezłe pióro. Poszukaj też na ebayu, tam do 50zł można znaleźć pióra, za które w Polsce zapłaciłbyś dwa razy tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cameleon Posted November 8, 2014 Author Report Share Posted November 8, 2014 (edited) Parker Vector F / EF, wersja metalowa (raczej się nie złamie). Używałem przez 5 lat studiów i dało radę. standardowe naboje pasują? Edited November 8, 2014 by cameleon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cameleon Posted November 8, 2014 Author Report Share Posted November 8, 2014 Obejrzyj sobie Duke'i, w stosunkowo niskiej cenie dostaniesz niezłe pióro. Poszukaj też na ebayu, tam do 50zł można znaleźć pióra, za które w Polsce zapłaciłbyś dwa razy tyle.eBay odpada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted November 8, 2014 Report Share Posted November 8, 2014 eBay odpada Dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 8, 2014 Report Share Posted November 8, 2014 Dlaczego?Właśnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cameleon Posted November 8, 2014 Author Report Share Posted November 8, 2014 Właśnie? mam 13 lat i jestem prawie całkowicie na łaskach rodziców a mama nie lubi kupować z zagranicy. ;( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts