Mariusz888 Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 W związku z tym, że zasób atramentów rozszerzył się ostatnio o kilka buteleczek atramentu produkcji Noodler’s Ink. Często podkreślam, że atramenty tej firmy bardzo lubię. Dlaczego? Przejdźmy więc do konkretów… Standardowo całość na stronie Zegarki i Pióra Atrament: Test przeprowadzałem na papierach Oxford 90g oraz PolLux 80g. W roli pióra wystąpiło Kaweco Sport Skyline ze stalówką B. Atrament nie ma żadnych problemów z przepływem. Stalówka sunie bez problemów po papierze. Generalnie nie występuje problem strzępienia – jedynie na gorszych papierach wykazuje minimalne strzępienie, ale naprawdę trzeba się przyjrzeć z bliska. Na np. Oxford’zie nie ma żadnego problemu. Podobnie wygląda sprawa przebijania. Nasycenie jest w mojej ocenie bardzo dobre. Co prawda nie jest to z pewnością klasyczny kolor turkusowy. Te klasyczne turkusowe barwy wykazują właściwie jedynie najjaśniejsze partie tekstu. Być może, jeżeli ktoś lubi cienkie i podające małą ilość atramentu stalówki, to faktycznie uzyska tekst w kolorze stricte turkusowym. W przypadku grubych i tzw. „mokrych” stalówek, kolor znacznie bardziej kojarzy mi się z głęboką niebiesko-zieloną barwą oceanu. Wspomniane nasycenie jest wg mnie bardzo dobre i jest takie, jakiego oczekiwałem. Cieniowanie także stoi na wysokim poziomie. Jest naprawdę dobre i nie można mu nic zarzucić. Na mniej chłonnych papierach wysycha umiarkowanie szybko. Natomiast na tych o wyższej chłonności wysycha błyskawicznie, żeby nie powiedzieć „od razu”. Po około dwóch tygodniach od zakupu nie zauważyłem żadnych negatywnych cech dotyczących tzw. „wychodzenia na stalówkę” czy też zasychania. Czytaj całość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 turkusy mi sie nie podobaja, ale ten jest fajny, moglbym nawet nim pisac, pewnie dlatego ze malo w nim turkusu, a przynajmniej w mokrej kresce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Rewelacyjna recenzja. Dzięki! A atrament znam i lubię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 taki ciemniejszy, bardzo fajny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Piękne cieniowanie w tej grubej stalówce. Różnicowałeś nacisk, że jest aż taka różnica w kolorze poszczególnych liter? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted November 3, 2014 Author Report Share Posted November 3, 2014 Piękne cieniowanie w tej grubej stalówce. Różnicowałeś nacisk, że jest aż taka różnica w kolorze poszczególnych liter? Nie tyle nacisk co ilość atramentu bo tytuł pisałem stalówką maczaną, więc ilość atramentu w niej nie jest stała jak w przypadku piora wiecznego i stąd głownie wynika kolor - więc im dalej od umoczenia w atramencie tym jaśniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts