visvamitra Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 (edited) Deepwater Obsession czyli Black/Red De Atramentis zachwycił mnie kolorem. Buyłem pod mega wrażeniem i nadal jestem, ale pierwszy zachwyt minął i spojrzałem na niego z dystansem. Atrament ten niestety strzępi na niektórych papierach. Czego innego oczekuję od atramentu z półki premium (32 ml kosztuje 39 PLN = 1,15 PLN / ml). Szkoda. Gdyby nie ten drobny mankament byłoby pięknie, a tak jest po prostu dobrze. KROPLE ATRAMENTU NA RĘCZNIKU KUCHENNYM MARKI QUEEN ZE ZNANEJ SIECI DYSKONTÓW CHROMATOGRAFIA MÓJ PROGRAM GRAFICZNY WIDZI TEN KOLOR MNIEJ WIĘCEJ TAK: ZAKRES KOLORU (użyłem narzędzia gradient w PSie, zaznaczyłem partie jasne i ciemny, w rezultacie powstał taki gradient - dla papieru OXFORD) INFORMACJE / PARAMETRY Producent: De Atramentis Kolor: Deepwater Obsession Nasycenie: silne Przepływ: bardzo dobry w Cieniowanie: eleganckie, mnie się podoba SKANY (Pismo + cieniowanie): W kalendarzu LEB MODEL TWSBI 580 ze stubem 1,1 RHODIA Edited November 2, 2014 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrsajnog Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 Kolor rzeczywiście rewelacyjny, chociaż po nazwie atramentu "deepwater" spodziewałbym się jakiegoś granatu, a nie bordo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 Kolor piękny chociaż do nazwy nijak nie pasuje. Jednak na pierwszej próbce widać jak duży jest problem strzępienia, a tego nie znoszę i bym mu nie wybaczył... Gdyby nie to to już bym zamawiał flaszkę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 @visvamitra a tak dokładnie to na jakich papierach zauważyłeś to strzępienie, prócz tego kalendarza?? recenzja bez dwóch zdań i kolorek zacny, ale faktycznie nieładnie strzępi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Piękne buraczki, szkoda że takie niegrzeczne :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 3, 2014 Author Report Share Posted November 3, 2014 @YAMAHAL - strzępi na papierach chłonnych (papier xero, kalendarz), na śliskich / satynowanych nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Nazwa nijak się ma do koloru. A kolor z podobnym efektem na dodatek nie strzępiący ma galusowy czerwony Nicponia - polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 @YAMAHAL - strzępi na papierach chłonnych (papier xero, kalendarz), na śliskich / satynowanych nie. Uff rozumiem czyli na Oxford, Rhodia, Leuchtturm1917, Clairefontaine i inne o gramaturze 90g/m ten efekt uboczny nie będzie występować. To tyczy się tylko tego jednego kolorku z palety De Atremantis Jansena?? pytam, bo mam zamiar kupić kilka kolorków u pana Stefana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Pytanie - czy to jest ten sam atrament co "Black-Red" Jansena z serii "Black Edition? Ta ksywka "Deepwater Obsession" jest ciut myląca... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 3, 2014 Author Report Share Posted November 3, 2014 Tak - to ten sam atrament. De Atramentis lubi zmieniać etykiety i bawić się nazwami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Dzięki. Sam się nad nim zastanawiałem dłuższą chwilę i chyba się skuszę… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 3, 2014 Author Report Share Posted November 3, 2014 @YAMAHAL - w sumie nie wiem. W gruncie rzeczy wypróbowałem niewiele atramentów Dr Jensena, siedem, może osiem. Żaden z nich nie zachowywał się w ten sposób, więc powinno być dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 ej, deepwater obsession to nazwwa serii "black". oto poszlaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Teraz to buraczki do obsesji pasują Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Moje doświadczenia z kilkoma kolorami De Atramentis niestety świadczą o tym, że lubią one strzępić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 No i to jest właśnie problem, bo o ile dla siebie mogę robić notatki na lepszym papierze, to o tyle nie raz (żeby nie powiedzieć że całkiem często) trzeba coś zanotować albo się podpisać przynajmniej na gorszym papierze z drukarki i tam będzie słabo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Moje doświadczenia z kilkoma kolorami De Atramentis niestety świadczą o tym, że lubią one strzępić. To nic innego nie pozostaje jak trzymać się dobrych papierów, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 To nic innego nie pozostaje jak trzymać się dobrych papierów, Albo ładować De Atramentis do suchych piór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 4, 2014 Author Report Share Posted November 4, 2014 @rbit9n - a to ci dopiero, nie wiedziałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 4, 2014 Report Share Posted November 4, 2014 @rbit9n - a to ci dopiero, nie wiedziałem ha! wiem bo ja mam zielono-czarny, także tego. co do strzępienia, to ja miałem doświadczenia tylko z moleskine i w sumie jakoś bardziej inkausty de atramentis na nim nie strzępią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts