zutka Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Na rodzinnej imprezie pochwaliłam się piórem napełnionym atramentem Noodlera Black Swan in English Roses. Niestety, jeden z gości zaczął majstrować przy piórze,w wyniku czego wypływający atrament zawarł bliższą znajomość z jego spodniami. Problem polega na tym, że po praniu plama została, na dodatek w czerwonym kolorze. Spodnie są dżinsowe, ich właściciel mocno niepocieszony. Do tej pory CHYBA nie poplamiłam ubrań atramentem (albo mam jakiś dobry proszek), więc nie wiem, czym doprać takie plamy. Vanish podobno nie działa. Czym usuwacie atramentowe plamy? (temat jak z forum dla perfekcyjnych pań domu ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Woda utleniona. Ale byndzie plama. A właściciel ma nauczkę, żeby się nie bawić! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 1, 2014 Author Report Share Posted November 1, 2014 (edited) Po raz pierwszy widział pióro z systemem napełniania typu piston filler A oprócz wody utlenionej co jeszcze może pomóc? To ciemne spodnie Edited November 1, 2014 by zutka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 ocet? Ponoć nawet szwabską posokę wywabi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 1, 2014 Author Report Share Posted November 1, 2014 Zasugeruję, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 I pójdzie w świat wieść, że pióra ciekną :/ No ale ma nauczkę, że pióro to nie długopis i jak się nie wie to się nie kręci Skoro jeansy to polecam pokombinować z sodą + sok z cytryny, ale głowy nie kładę, że podziała. Najlepiej z Nicponiem pogadać - może ma jakieś magiczne wywabiacze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 (edited) Racja Vanish nie działa Plamę nadal mam i są to już teraz tylko spodnie robocze Dla odmiany dziś upaprałam się chyba wszystkimi atramentami, które mam i jak na złość zleźć nie chcą, dłonie mienią mi się od niebieskiego, przez zielony, czerwony/brązowy, różowy (?!), sino-papuziate coś, po pomarańcz... Dobrze, że zwolnienie jest, więcej czasu na kombinowanie. Edited November 1, 2014 by foxy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Z rzeczy te plamy nie schodzą niestety, jakby ktoś miał sposób to też chętnie przeczytam na przyszłość (choć wydaje mi się, że przetestowałam większość metod jak mi pióro wylało), ze skóry natomiast schodzi szybko spróbuj np coś ręcznie wyprać, albo po prostu wymoczyć te ręce w trakcie kąpieli w wannie i śladów być teoretycznie nie powinno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 1, 2014 Author Report Share Posted November 1, 2014 W lutym miałam ciekawą sytuację: miałam zawieźć podanie o pracę, gdy podczas napełniania pióra wylał mi się na ręce atrament. Domyć go nie mogłam . Podanie zawiozłam dwa dni później, pracę dostałam. Wyczytałam w necie też o amoniaku i wodzie utlenionej, jeśli spodnie wytrzymają, będzie można wypróbować wszystkie sposoby. Foxy - życzę zdrowia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 A to spróbuje tego sposobu, spodni mi już nie szkoda A z rąk mam nadzieje, jakoś to wywabię, choroba znacząco wpłynęła na moją kreatywność. I przy okazji, dziękuję, przyda się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prolife1974 Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Woda utleniona. Ale byndzie plama. A właściciel ma nauczkę, żeby się nie bawić! Właśnie! ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Ja sie tak nie śmiało zapytam... A ktoś probowal zwykłego szarego mydła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 1, 2014 Author Report Share Posted November 1, 2014 Zapytam ktosia Tylko czy takie proste środki nie działają wyłącznie na świeże plamy? Bo mam wrażenie, że szare mydło jest skuteczne tylko wtedy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 (edited) Może niech spróbuje beckmann-a... Mnie już potraktował z paroma ciuszkami i nie był "groźny" dla otoczenia... Mają taki to atramentów i innych wynalazków... Poniżej link... Trzeci od prawej... http://www.dr-beckmann.pl/pl/specjalistyczne_odplamiacze_stain_devils_odplamiacze_precyzyjne/commodity/65/ Edited November 2, 2014 by Ender Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 Może niech spróbuje beckmann-a... Mnie już potraktował z paroma ciuszkami i nie był "groźny" dla otoczenia... Mają taki to atramentów i innych wynalazków... Poniżej link... Trzeci od prawej... http://www.dr-beckmann.pl/pl/specjalistyczne_odplamiacze_stain_devils_odplamiacze_precyzyjne/commodity/65/ a na czarny nie działa, dziady jedne no ale dobrze wiedzieć, że takie coś w ogóle jest. Zutka, może napisz jakbyś mogła, czy to w ogóle w praktyce zmyje tą czerwień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 2, 2014 Author Report Share Posted November 2, 2014 Może niech spróbuje beckmann-a... Mnie już potraktował z paroma ciuszkami i nie był "groźny" dla otoczenia... Mają taki to atramentów i innych wynalazków... Poniżej link... Trzeci od prawej... http://www.dr-beckmann.pl/pl/specjalistyczne_odplamiacze_stain_devils_odplamiacze_precyzyjne/commodity/65/ Mam mydełko z tej serii, odplamia wszystko, ale przed pierwszym praniem. a na czarny nie działa, dziady jedne no ale dobrze wiedzieć, że takie coś w ogóle jest. Zutka, może napisz jakbyś mogła, czy to w ogóle w praktyce zmyje tą czerwień Napiszę W ostateczności użyte zostanie coś tam sodu - jakiś odczynnik fotograficzny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 ok, to trzymam za słowo i czekam na opis efektów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 2, 2014 Author Report Share Posted November 2, 2014 (edited) Dziękuję, przekażę informacje zainteresowanemu Tylko to cudo raczej niedostępne w Polsce... ale poszukam jeszcze Edited November 2, 2014 by zutka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 ja bym spróbował wody królewskiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 ja bym spróbował wody królewskiej. ... i przy okazji wywabić materiał z którego są spodnie i naczynie w którym będą czyszczone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 ja bym spróbował wody królewskiej. Racja, wywabisz spodnie. Plama pozostanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Tylko to cudo raczej niedostępne w Polsce... ale poszukam jeszcze Mogę załatwić, jeśli taka potrzeba zaistniała... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 3, 2014 Author Report Share Posted November 3, 2014 Spytam, czy któryś z bardziej dostępnych środków okazał się skuteczny. Jeśli nie, poproszę Cię o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Dobra, czekam w takim razie na sygnał! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts