visvamitra Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Czas odpocząć od atramentów z serii Callifolio. Poczta zagubiła gdzieś dwie ostatnie próbki, których brak mi do pełnego zestawienia: Bleu Ultramarine i Teodora. Może jednak dotrą w przyszłym tygodniu? Trzymam za to kciuki, ale idą z żabolandii już drugi tydzień, co trochę niepokoi. Stormy Grey to nowy atrament J. Herbin z serii 1670. Stał się hite, - w Stanach zapas flaszek w sklepach internetowych schodzi w ciągu kilku godzin. Ludzie zapisują się na listy rezerwowe i czekają na nową dostawę Stormy Grey. To ciekawe. Pokazuje, że i atrament może stac się bestsellerem. W czym rzecz? O co chodzi? Skąd to zamieszanie? Złoto. Chodzi o złoto. A dokładniej o drobinki "złota", którymi nasycono Stormy Grey i które powodują, że w świetle słonecznym lśni jak szalony. Nie będę ściemniał - i mnie to bierze Próbkę Stormy Grey dostałem od forumopwiczki z FPN, ale kiedy tylko będę miał możliwość, kupię flaszkę. Na bank. Stormy Grey dotarł do mnie w pipecie Pasteura Zalałem nim Kaweco Sport Classic Wygląda niepokojąco, ale wystarczy włożyć sekcję pod kran i po pięciu sekundach jest czysta. Po strzeleniu ze strzykawki na kartkę papieru dostajemy wyjątkowe dzieło Dżeksona Pollacka: KROPLE ATRAMENTU NA RĘCZNIKU KUCHENNYM MARKI QUEEN ZE ZNANEJ SIECI DYSKONTÓW Mój program graficzny widzi ten kolor mniej więcej tak: Zakres koloru CHROMATOGRAFIA W kalendarzu - Kaweco Sport, blaszka B W notatniku Franklin-Christoph Gruba warstwa atramentu na papierze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Intrygujący kolor. Tez nabędę jak będzie możliwość. Kropla na ręczniku pokazuje ze rzeczywiście ma jakieś drobinki w sobie. Może być kłopot przy piórach o słabszym przepływie. Pytanie tylko, czy nadaje się do codziennego użytku i czy nie raziłby tym złotem na codzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Od kiedy tylko pojawiły się pierwsze obrazki z jego użyciem... bardzo mi się podoba... Rownież byłbym pewnie chętny na buteleczkę, ale ostatnim razem dostawa u Gouletów zniknęła zanim się zorientowałem że w ogóle była. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikita Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 O kurczę ! Ale fajowy kolor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 A czy te drobinki "złota" nie zatykają pióra? W pipecie widać jak grawitacja ściąga je w dół, więc i w piórze pewnie jest tak samo. Chyba jednak wolę gdy atrament lśni naturalnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikita Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Przed użyciem wstrząsnąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 pierwszy siwy ktory mi sie podoba, pisalbym . w recenzji wkradl sie byk- pożądanym. tez mi sie zdarza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Od kiedy tylko pojawiły się pierwsze obrazki z jego użyciem... bardzo mi się podoba... Rownież byłbym pewnie chętny na buteleczkę, ale ostatnim razem dostawa u Gouletów zniknęła zanim się zorientowałem że w ogóle była. Po szybkim sprawdzeniu kilkunastu sklepów wszędzie jest out od stock. Chyba musi minąć pierwsza fala zachwytu, zeby był dostępny od ręki. W kolejkę nie będę się zapisywał. Mam złe skojarzenia. Chyba ze Nicpoń spróbuje coś podobnego wyczarować. Wtedy jestem chętny. Nie musi być szary. Bordo, albo ciemny niebieski z takim połyskiem to byłoby coś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 (edited) Bardzo ładny atrament Przyczepić się mogę tylko do byka ortograficznego w recenzji Edited November 1, 2014 by zutka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Moim zdaniem te drobinki to chyba nic innego jak niesamowicie zmielony brokat w konsystencje pyłu by nie zatykały spływaka. Na tym odcieniu wygląda to bajecznie, i skłaniał bym się do wypowiedzi Romiego Chyba ze Nicpoń spróbuje coś podobnego wyczarować. Wtedy jestem chętny. Nie musi być szary.Bordo, albo ciemny niebieski z takim połyskiem to byłoby coś. dodając do tego takie barwy jak ---- ciemna Wiśnia, Fiolet, może jakiś ciemny Brąz i pytanie, gdzie można kupić na rodzimym rynku te atramenty Herbinka?? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmechu Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Atrament który nazwałbym pretensjonalnym. Ale nie ukrywajmy, on nie ma służyć robieniu notatek na wykładach tylko do zamaszystych podpisów pod Deklaracją Niepodległości :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Atrament który nazwałbym pretensjonalnym. Ale nie ukrywajmy, on nie ma służyć robieniu notatek na wykładach tylko do zamaszystych podpisów pod Deklaracją Niepodległości :-) Nie za bardzo się z tym zgodzę że tylko do podpisów ale do pisania notatek to pełna zgoda Przecież z powodzeniem można takimi atramentami pisać wiersze, opowiadania, pamiętniki, wspomnienia etc. etc. i zapewne pięknie by to wyglądało (zawsze jakaś odmiana). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 1, 2014 Author Report Share Posted November 1, 2014 Już dajcie z tym błędem spokój, bo się w sobie zamknę A tak na powaznie - mea culpa. Ale już po ptokach. @zmechu - też mi się wydawało, że jest pretensjonalny, dopóki nie zalałem nim pióra. Jest czaderski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thefil9 Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Jak uda mi się go dostać, to będę nim pisał normalnie na codzień, moje notatki czytam przecież tylko ja . Przepiękny jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 A mnie to to "blink blink" nie podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Zdecydowanie nie mój. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 1, 2014 Report Share Posted November 1, 2014 Już dajcie z tym błędem spokój, bo się w sobie zamknę A tak na powaznie - mea culpa. Ale już po ptokach. @zmechu - też mi się wydawało, że jest pretensjonalny, dopóki nie zalałem nim pióra. Jest czaderski Nie rób tego! Piszesz świetne recenzje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Atrament ciekawy. Może zakupię kiedyś. A Bleu Ultramarine zdaje się mam, więc jeżeli przesyłka do Ciebie nie dotrze, to chętnie wspomogę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gadzinisko Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 Hm... A jak pomażesz spoconym paluchem to złote drobinki siedzą grzecznie na papierze czy zostawiasz potem brokat na wszystkim czego dotkniesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 4, 2014 Report Share Posted November 4, 2014 obłęd jak u Zychowicza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Zarzekała się... I kupiła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kitek Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 @foxy i jak wrażenia bo mnie osobiście się podoba to paskudztwo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 To paskudztwo się większości podoba,... mnie też,... ale najlepiej wypada w mokrych grubasach,... zdecydowanie polecam,... no i jak na dzień dzisiejszy nic jeszcze nie zatkał,... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewelaila Posted December 16, 2014 Report Share Posted December 16, 2014 Czy piórko zalane tym 'paskudztwem' wymaga zdecydowanie częstszego płukania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts