peterek_primosz Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Z tego co wyczytałem o tej marce jest to manufaktura piór z USA, specjalizująca się w wyrobach z lakieru Urushi i ozdobnych malowaniach w typie maki-e, odnoszę wrażenie że jest to podobnie jak Sailor w Japonii PRAWIE ŻE podróbką MB tak tutaj ta manufaktura kopiuję pomysły Nakaii. Co sądzicie o piórach tej marki? ktoś z was posiada w swojej kolekcji takie pióro? Jak się nim pisze? Warte jest swojej ceny? http://danitrio.com/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 (edited) Niektóre Danitrio są masakrycznie ładne. Wszystkie modele kryte urushi są koszmarnie drogie. Zwłaszcza, że stalówki biorą od znanego niemieckiego producenta, który robi "dla wszystkich", więc pisać będzie poprawnie, przyjemnie, ale bez szczególnego efektu "wow". O ile ktoś się odważy tym pisać po zakupie. Edited October 22, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Jeżeli mogę powiedzieć, to u nas Endoor ma i po zmianie stalówki sobie bardzo chwali Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted October 23, 2014 Author Report Share Posted October 23, 2014 Zwłaszcza, że stalówki biorą od znanego niemieckiego producenta, który robi "dla wszystkich", Biorą materiał na stalówki, czy już gotowe zrobione stalówki z wszystkimi grawerunkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Stempel na stalówce powstaje na wczesnym etapie produkcji. Nie słyszałem, żeby ktoś się bawił w półprodukty. Pomijając może grawer laserowy na stalówkach OEM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Jeżeli mogę powiedzieć, to u nas Endoor ma i po zmianie stalówki sobie bardzo chwali Endoor, z tego co wiem, ma jedno z rozsądniej wycenianych piór Danitrio. Ta wymiana stalówki odegrała kluczową rolę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 http://www.ebay.pl/itm/DANITRIO-GRAND-TRIO-MAKI-E-BLUE-DEMON-FOUNTAIN-PEN-/181381442032?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a3b2d29f0 To chyba nie jest rozsądnie wycenione... za to nieładne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted October 23, 2014 Author Report Share Posted October 23, 2014 Ceny są kosmiczne, jak uważacie warte te pióra są takiej ceny? Ja jestem wielbicielem piór, ale to jest przede wszystkim rzecz do pisania dopiero później (ewentualnie) dzieło sztuki. Dla mnie górna granica to około 3000zł więcej za pióro nawet jeśli całe było by zrobione ze złota i wysadzane rubinami, nie dał bym, a za taką sumę można sprawić sobie naprawdę super-ekstra- git pióro. Stempel na stalówce powstaje na wczesnym etapie produkcji. Nie słyszałem, żeby ktoś się bawił w półprodukty. Pomijając może grawer laserowy na stalówkach OEM.Hmmm czy firma która tak się reklamuje i tak się ceni nie powinna od podstaw robić pióra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 Hmm... Visconti, Sheaffer, Edison, Bexley, Delta, Faber-Castell, Waldmann. I wielu, wielu innych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts