jarko82 Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Witam, piórami rozmaitymi piszę od lat, ale dopiero od tego roku trafiają mi się te bardzo dobre. Aktualnie piszę Lamy Safari i jestem pod wrażeniem gładkiej stalówki, mimo że piórko za 85 PLN, to jak mniemam - zachowuje się jak pióro z górnej półki. Po prostu - pisząc Lamy Safari wiem że piszę piórem wiecznym. Lamy Safari o stalówce B pobiło u mnie Parkery Vectory, Parkera Jotter o stalówce M i pióro Regal za jakieś 120 PLN, które dostałem w prezencie. I tu mam do Was pytanie, bo w listopadzie spodziewam się znacznego przypływu gotówki - czy inwestować w Pelikany czy np. w Kaweco Dia 2? Na Montblanc będę musiał jeszcze poczekać, ale piszę tu z pytaniem do Was: Czy Pelikany mają naprawdę gładkie stalówki? I który Pelikan jest stosunkowo najlepszy? POzdrawiam, Jarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 W listopadzie? Wpadaj 8 do Wawy Pelikany ogólnie są bardzo dobrymi piórami, chociaż nie można odpowiedzieć, który jest najlepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarko82 Posted October 20, 2014 Author Report Share Posted October 20, 2014 (edited) Napiszę jeszcze, że w porównaniu np. z nabojami niebieskimi Parkera i nabojami niebieskimi Pelikana których uzywam w innych piórach, niebieski atrament Lamy jest...nieco rozmyty. Tak więc chyba zainwestuję w "Konigsblau" Pelikana do tłoczka i pióra Lamy Edited October 20, 2014 by jarko82 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Wybór atramentu ... Poszperaj tu: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/forum/12-recenzje-atrament%C3%B3w/ i spróbuj zachować równowagę w budżecie. Co do Pelikanów, nie spotkałem jeszcze żle piszącego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Ja spotkałem. Poza jednym, WSZYSTKIE moje Pelikany (współczesna produkcja, 205 i 215) ze stalkami koloru srebrnego to były drapaki. Konieczna była interwencja pendoctorów. W sumie, usterka łatwa do usunięcia, ale lekko irytuje przy piórze za ponad 400 zł. Nieco lepiej wypadają stalki koloru złotego - mniejsza ingerencja była wymagana, ale jednak… Lama - nawet moje podłe Safari - daje radę - F-ka maślana, M-ka też. B nie miałem, bo nie lubię aż tak szerokich kresek. Kaweco - warte uwagi. Dia 2 mi się bardzo podoba, ale stalkę ma identyczną, co Sport za 85 zł. Trochę mnie to powstrzymuje przed zakupem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Ja spotkałem. Poza jednym, WSZYSTKIE moje Pelikany (współczesna produkcja, 205 i 215) ze stalkami koloru srebrnego to były drapaki. Konieczna była interwencja pendoctorów. W sumie, usterka łatwa do usunięcia, ale lekko irytuje przy piórze za ponad 400 zł. Ha, może dlatego że Twoje to współczesna produkcja. Te o których piszę są z lat 50/60. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Ja spotkałem. Poza jednym, WSZYSTKIE moje Pelikany (współczesna produkcja, 205 i 215) ze stalkami koloru srebrnego to były drapaki. Konieczna była interwencja pendoctorów. W sumie, usterka łatwa do usunięcia, ale lekko irytuje przy piórze za ponad 400 zł. Nieco lepiej wypadają stalki koloru złotego - mniejsza ingerencja była wymagana, ale jednak… Mam kilka współczesnych i żaden nie drapał. Może tak trafiłeś? Z drugiej strony mam też Pelikana starszego, który drapie. Taki charakterny. Ale jak zwróciłem uwagę to okazało się kwestią ułożenia dłoni i pochylenia stalówki pod inny kąt (widocznie wcześniejszy właściciel trzymał nietypowo pióro i się zeszlifowała pod tym kątem). Poza tym, nie powiem złego słowa na stalówki Pelikana. Jedynie co dodam, jak _ded_, im starsze modele, tym lepsze stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Ostatnio mam wrażenie, że wszystkie pióra im starsze tym lepsze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 I jest to wrażenie graniczące ze świętą prawdą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Nie chcę się mądrzyć bo mało piór widziałem, ale chciałoby się powiedzieć - ament Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Mam kilka współczesnych i żaden nie drapał. Może tak trafiłeś? Z drugiej strony mam też Pelikana starszego, który drapie. Taki charakterny. Ale jak zwróciłem uwagę to okazało się kwestią ułożenia dłoni i pochylenia stalówki pod inny kąt (widocznie wcześniejszy właściciel trzymał nietypowo pióro i się zeszlifowała pod tym kątem). Poza tym, nie powiem złego słowa na stalówki Pelikana. Jedynie co dodam, jak _ded_, im starsze modele, tym lepsze stalówki. Jeśli to jest ten ptak, którym się bawiłam, to powiem tylko, że to drapanie przydaje mu charakteru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 Jeśli to jest ten ptak, którym się bawiłam, to powiem tylko, że to drapanie przydaje mu charakteru. Tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarko82 Posted October 21, 2014 Author Report Share Posted October 21, 2014 Czyli na pewno zainwestuję w Pelikany, tak późno, bo do tej pory finanse nie pozwalały. Jak byłem dzieckiem rodzice nie kupowali mi piór bo mówili, że piórem trzeba umieć pisać . A kojarzę że ma siostra miała raz pióro pelikanopodobne, ale nie przetrwało próby czasu, wieki temu to było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 Jakby nie można było się nauczyć. Wokół piór i pisania nimi narosło wiele mitów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 piórem trzeba umieć pisać . nielichy tekst. w każdym razie z tego co zauważyłem, dla cztero - pięciolatka najlepsze sa pióra typu parker 51. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jp667 Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 Pelikany.....ludzie jest tyle fajnych,pięknie wykonanych piór które "nie drapią"npGvFC,Sailor(pozdrowienia dla Pani Kasi,która miała pecha),Platinum,a moja Córcia chwali na potęge Duka 379 Paris.A hoj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 Pelikany.....ludzie jest tyle fajnych,pięknie wykonanych piór które "nie drapią"npGvFC,Sailor(pozdrowienia dla Pani Kasi,która miała pecha),Platinum,a moja Córcia chwali na potęge Duka 379 Paris.A hoj Czy Pelikany mają naprawdę gładkie stalówki? I który Pelikan jest stosunkowo najlepszy? POzdrawiam, Jarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 (edited) Jeśli nie chcesz drapaka najlepiej wypróbuj pióro w sklepie, ma trzy Pelikany - dwa współczesne stalówki F-ki i nie drapią pięknie piszą (chociaż dla mnie znanego miłośnika EF-ek ciut za grubo), jeden starszy stalówka EF znośnie ale drapie Edited October 21, 2014 by Silesiaus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jp667 Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Jakby nie można było się nauczyć. Wokół piór i pisania nimi narosło wiele mitów. Piter22,i co płacić 300-400złociszy za pióro firmy P......,gdzie dokładając 100zł.mamy dobre i starannie wykonane pióro japończyka dajmy na to Sailora?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Piter22,i co płacić 300-400złociszy za pióro firmy P......,gdzie dokładając 100zł.mamy dobre i starannie wykonane pióro japończyka dajmy na to Sailora?! Nie rozumiem. Nie mówiłem o płaceniu a tylko o tym, że jest wiele mitów o pisaniu piórami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Pelikany.....ludzie jest tyle fajnych,pięknie wykonanych piór które "nie drapią"npGvFC,Sailor(pozdrowienia dla Pani Kasi,która miała pecha),Platinum,a moja Córcia chwali na potęge Duka 379 Paris.A hoj Nie tylko Pani Kasia miała pecha… Mój Sailor też na skrawanie pojechał, także nie przesadzałbym z tą mega japońską jakością - wszędzie się zdarzają wpadki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Mam wrażenie, że kłopot dotyczy sailorowych 14k eMek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jp667 Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Nie rozumiem. Nie mówiłem o płaceniu a tylko o tym, że jest wiele mitów o pisaniu piórami. A to ja przepraszam......sorki,szacun,pozdrawiam i powodzonka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 A to ja przepraszam......sorki,szacun,pozdrawiam i powodzonka, szerokości, bajo! Poprawiłem. Nic się nie stało, daj Pan spokój Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jp667 Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Nie tylko Pani Kasia miała pecha… Mój Sailor też na skrawanie pojechał, także nie przesadzałbym z tą mega japońską jakością - wszędzie się zdarzają wpadki. Masz rację,w sumie lata temu pisałem Chińczykiem i do dzis pamiętam jak cudownie suuuunęlo po papierze...a kosztowało grosze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts