Jump to content

Gladkie stalówki - Lamy, Pelikany?

Recommended Posts

Witam, piórami rozmaitymi piszę od lat, ale dopiero od tego roku trafiają mi się te bardzo dobre. Aktualnie piszę Lamy Safari i jestem pod wrażeniem gładkiej stalówki, mimo że piórko za 85 PLN, to jak mniemam - zachowuje się jak pióro z górnej półki. Po prostu - pisząc Lamy Safari wiem że piszę piórem wiecznym. Lamy Safari o stalówce B pobiło u mnie Parkery Vectory, Parkera Jotter o stalówce M i pióro Regal za jakieś 120 PLN, które dostałem w prezencie.

I tu mam do Was pytanie, bo w listopadzie spodziewam się znacznego przypływu gotówki - czy inwestować w Pelikany czy np. w Kaweco Dia 2? Na Montblanc będę musiał jeszcze poczekać, ale piszę tu z pytaniem do Was:

Czy Pelikany mają naprawdę gładkie stalówki? I który Pelikan jest stosunkowo najlepszy?

POzdrawiam, Jarek

Napiszę jeszcze, że w porównaniu np. z nabojami niebieskimi Parkera i nabojami niebieskimi Pelikana których uzywam w innych piórach, niebieski atrament Lamy jest...nieco rozmyty. Tak więc chyba zainwestuję w "Konigsblau" Pelikana do tłoczka i pióra Lamy :)

Edited by jarko82

Guest nilfein

Ja spotkałem. Poza jednym, WSZYSTKIE moje Pelikany (współczesna produkcja, 205 i 215) ze stalkami koloru srebrnego to były drapaki. Konieczna była interwencja pendoctorów. W sumie, usterka łatwa do usunięcia, ale lekko irytuje przy piórze za ponad 400 zł.

Nieco lepiej wypadają stalki koloru złotego - mniejsza ingerencja była wymagana, ale jednak…

Lama - nawet moje podłe Safari - daje radę - F-ka maślana, M-ka też. B nie miałem, bo nie lubię aż tak szerokich kresek.

Kaweco - warte uwagi. Dia 2 mi się bardzo podoba, ale stalkę ma identyczną, co Sport za 85 zł. Trochę mnie to powstrzymuje przed zakupem...

Ja spotkałem. Poza jednym, WSZYSTKIE moje Pelikany (współczesna produkcja, 205 i 215) ze stalkami koloru srebrnego to były drapaki. Konieczna była interwencja pendoctorów. W sumie, usterka łatwa do usunięcia, ale lekko irytuje przy piórze za ponad 400 zł.

Ha, może dlatego że Twoje to współczesna produkcja.

Te o których piszę są z lat 50/60.

Nieco lepiej wypadają stalki koloru złotego - mniejsza ingerencja była wymagana, ale jednak…

Mam kilka współczesnych i żaden nie drapał. Może tak trafiłeś? Z drugiej strony mam też Pelikana starszego, który drapie. Taki charakterny. Ale jak zwróciłem uwagę to okazało się kwestią ułożenia dłoni i pochylenia stalówki pod inny kąt (widocznie wcześniejszy właściciel trzymał nietypowo pióro i się zeszlifowała pod tym kątem).

Poza tym, nie powiem złego słowa na stalówki Pelikana. Jedynie co dodam, jak _ded_, im starsze modele, tym lepsze stalówki.

Mam kilka współczesnych i żaden nie drapał. Może tak trafiłeś? Z drugiej strony mam też Pelikana starszego, który drapie. Taki charakterny. Ale jak zwróciłem uwagę to okazało się kwestią ułożenia dłoni i pochylenia stalówki pod inny kąt (widocznie wcześniejszy właściciel trzymał nietypowo pióro i się zeszlifowała pod tym kątem).

Poza tym, nie powiem złego słowa na stalówki Pelikana. Jedynie co dodam, jak _ded_, im starsze modele, tym lepsze stalówki.

Jeśli to jest ten ptak, którym się bawiłam, to powiem tylko, że to drapanie przydaje mu charakteru.

Czyli na pewno zainwestuję w Pelikany, tak późno, bo do tej pory finanse nie pozwalały. Jak byłem dzieckiem rodzice nie kupowali mi piór bo mówili, że piórem trzeba umieć pisać ;). A kojarzę że ma siostra miała raz pióro pelikanopodobne, ale nie przetrwało próby czasu, wieki temu to było :)

Pelikany.....ludzie jest tyle fajnych,pięknie wykonanych piór które "nie drapią"npGvFC,Sailor(pozdrowienia dla Pani Kasi,która miała pecha),Platinum,a moja Córcia chwali na potęge Duka 379 Paris.A hoj

Czy Pelikany mają naprawdę gładkie stalówki? I który Pelikan jest stosunkowo najlepszy?

POzdrawiam, Jarek

:hmm1:

Jeśli nie chcesz drapaka najlepiej wypróbuj pióro w sklepie, ma trzy Pelikany - dwa współczesne stalówki  F-ki i nie drapią pięknie piszą (chociaż dla mnie znanego ;) miłośnika EF-ek ciut za grubo), jeden starszy stalówka EF znośnie ale drapie :)

Edited by Silesiaus

Jakby nie można było się nauczyć. Wokół piór i pisania nimi narosło wiele mitów.

Piter22,i co płacić 300-400złociszy za pióro firmy P......,gdzie dokładając 100zł.mamy dobre i starannie wykonane pióro japończyka dajmy na to Sailora?!

Piter22,i co płacić 300-400złociszy za pióro firmy P......,gdzie dokładając 100zł.mamy dobre i starannie wykonane pióro japończyka dajmy na to Sailora?!

Nie rozumiem. Nie mówiłem o płaceniu a tylko o tym, że jest wiele mitów o pisaniu piórami.

Guest nilfein

Pelikany.....ludzie jest tyle fajnych,pięknie wykonanych piór które "nie drapią"npGvFC,Sailor(pozdrowienia dla Pani Kasi,która miała pecha),Platinum,a moja Córcia chwali na potęge Duka 379 Paris.A hoj

Nie tylko Pani Kasia miała pecha… Mój Sailor też na skrawanie pojechał, także nie przesadzałbym z tą mega japońską jakością - wszędzie się zdarzają wpadki.

Nie tylko Pani Kasia miała pecha… Mój Sailor też na skrawanie pojechał, także nie przesadzałbym z tą mega japońską jakością - wszędzie się zdarzają wpadki.

Masz rację,w sumie lata temu pisałem Chińczykiem i do dzis pamiętam jak cudownie suuuunęlo po papierze...a kosztowało grosze...